הטלפונים הציבוריים, שהיו נוף הילדות של כולנו, כבר מזמן לא נמצאים בשימוש. למרות הנוסטלגיה, לפני כחודשיים החליטו עיריית תל אביב ובזק להסיר את הטלפונים הציבוריים ברחבי העיר, ומאז כבר הוסרו כ-200 מהתאים בכל רחבי העיר.

זה לא קורה רק בארץ כמובן – בכל רחבי העולם נפרדים לשלום מהטלפונים הנוסטלגיים לטובת הטלפונים הניידים, ובמקומות שונים מצאו רעיונות מקוריים לשימוש בתאים במקום להיפטר מהם: בווינה התאים הפכו לברזיות ציבוריות, בניו יורק הם משמשים היום בתור עמדות וויפי עם מפת העיר, ובאנגליה לקחו את זה עוד צעד קדימה והפכו את התאים ללא פחות ממשרדים קטנים, עם עמדה ללפטופ, מדפסת, פקס וטלפון.

בינתיים, בתל אביב עוד נותרו כמה תאים במקומם, ובינתיים מצאו להם שימוש מקורי ומתוק במיוחד. בצפון מזרח העיר הוחלט להפוך שלושה תאים כאלה לספריות חוץ קטנטנות, וכך תאי הטלפון בנאות אפקה א' ו-ב' וברמת החייל רוקנו בשבוע שעבר מהטלפונים שהיו בהם, ובמקומם הותקנו על ידי אגף שפ"ע מדפים מלאים בספרים, שהתושבים מוזמנים לשאול, להחזיר, וכמובן גם להוסיף לספריות הקטנטנות עוד ספרים שכבר אין להם צורך בהם.

ספרייה בתא טלפון (צילום: בית אריאלה וספריות תל אביב-יפו)
ספיירתא: ספרייה בתא טלפון בתל אביב | צילום: בית אריאלה וספריות תל אביב-יפו

"אני תולעת ספרים, אני מאוד אוהבת לקרוא וחושבת שזה מאוד חשוב, וכל הזמן מחפשת דרכים לשלב את זה גם בעבודה שלי – בספריות חוץ, מועדוני קריאה, בכל דרך שאפשר מעבר לספריות הקונבנציונליות", מספרת נגה שביט, מנהלת מרחב קהילה צפון מזרח בעיריית תל אביב-יפו, שיזמה את הפרויקט, "לפני חצי שנה יצאתי עם המשנה למנכל העירייה רובי זלוף לסיור בעיר, וראיתי באחד הרחובות טלפון ציבורי. זה מסוג הדברים שכל הזמן עוברים לידם וכבר לא רואים, אבל פתאום זה סקרן אותי. הרמתי את האפרכסת כדי לבדוק אם יש צליל חיוג, וכמובן לא היה, ואז רובי סיפר לי שהולכים להוריד את כולם. באותו לילה, ממש תוך כדי שינה, היה לי מין חיזיון, ופתאום עלה לי הרעיון להפוך את הפרספקס הזה לספרייה קטנה".

אחרי סדרת אישורים ותכנון ממושך, בשבוע שעבר הספריות החדשות יצאו לדרך במיקומים מרכזיים בשלוש השכונות שבהן אין ספריות חוץ, עם מאות ספרים ששביט הביאה מביתה בתור התחלה. הפרויקט, בשיתוף מחלקת הספריות בעיר, זכה לשם "סיפרתא", משחק מילים על ראשי התיבות ת"א, והוא מצטרף ל-22 ספריות עירוניות ואל 9 ספריות הרחוב, השדרה והחוף בעיר, שהכתירו את תל אביב כאחת מעשר ערי הספרות הטובות בעולם מטעם מגזין האינדיפנדנט הבריטי.

שביט מקווה שלפרויקט יצטרפו תאי טלפון נוספים, ולדבריה מאז שהספריות הקטנטנות נפתחו היא מקבלת מהתושבים תגובות נלהבות: "אנשים כבר פונים אלינו ומבקשים לתרום ספרים לספריות", היא מספרת. "זה אחלה מיזם", אומר אסף, צעיר שמתגורר ליד אחת מהספריות החדשות, "כל פעם בדרך הביתה אני עוצר, רואה אם יש איזה ספר מעניין, לוקח, שם פה ספר, עפתי על זה".