כבר יצא לנו לשמוע על לא מעט שיעורים יצירתיים בבתי ספר ברחבי העולם: שיעורי מיינדפולנס, שיעורי בישול ובארץ כבר אפשר אפילו לעשות בגרות במוזיקה מזרחית, אבל דווקא את הדבר הכי חשוב בחיים לא מלמדים בשום בית ספר: איך להיות מאושר.

אבל בהודו החליטו לאחרונה להרים את הכפפה ולהוסיף קצת אושר לתכנית הלימודים. מעל אלף בתי ספר בדלהי כבר שידרגו את יום הלימודים שלהם עם שיעורי אושר באורך של 30 עד 45 דקות, שבהם הילדים מתמקדים במודעות ורווחה נפשית עצמית, במקום מתמטיקה ומדע.

בהודו מקווים שהתכנית תסייע להקל על החרדה והלחץ, שהפכו לשם נרדף לתכנית הלימודים ההודית. בראיון לוושינגטון פוסט אמר שר החינוך של דלהי מניש סיסודיה: "הענקנו לעולם את מיטב הכשרונות, הענקנו לתעשייה את מיטב המקצוענים. אנחנו מצליחים עד כה. אבל האם היינו הצלחנו לספק את מיטב בני האדם לחברה ולאומה?"

מערכת החינוך בהודו כיום נוקשה במיוחד: אוניברסיטאות מובילות מקבלות לרוב תלמידים עם ממוצע ציונים 98 ומעלה, הדגש על ציונים ובחינות גורם למדדי לחץ גבוהים בקרב תלמידי בתי הספר הציבוריים, ותהליך התיעוש בהודו דוחף אלפי סטודנטים לבחור במקצועות של מיומנויות ספציפיות. כל אלו מעוררים דאגה בשאלה האם בוגרי השכלה גבוהה ואזרחים צעירים מתעלמים מהחשיבות של יצירתיות ואיכות חיים. "אם אדם לומד במערכת החינוך שלנו במשך 18 שנים מחייו והופך למהנדס או לעובד מדינה, אבל עדיין זורק פסולת על הקרקע או מעורב בשחיתות, אז האם אנחנו באמת יכולים לומר שמערכת החינוך עובדת?", אמר סיסודיה.

בשיעורי האושר החדשים המורים מספרים על דמויות מעוררות השראה וסיפורים מרוממים, התלמידים עוברים מדיטציה מודרכת, ומתבקשים לדמיין דברים שמשמחים אותם כאמצעי לשיפור מצב הרוח והמוטיבציה שלהם. ואם זה לא מספיק, החלק הכי טוב הוא שאין בשיעורים החדשים בחינות או ציונים.

תלמידות בהודו (צילום: Sharad Raval, shutterstock)
תלמידות בהודו | צילום: Sharad Raval, shutterstock

מכיוון שהשיעורים עדיין חדשים בתכנית הלימודים, המורים ההודים יכולים להעיד על הצלחתם רק מנסיונם, אבל בארה"ב תכנית מדיטציה דומה זכתה להצלחה דרמטית בקרב סטודנטים בסיכון. תכנית "זמן שקט" של אוניברסיטת ייל הראתה ירידה של 65 אחוז בעימותים אלימים, ירידה של 40 אחוז במתח וחרדה, וירידה של 86 אחוז בהשעיות, לצד עלייה דרמטית בביטחון העצמי, ביצירתיות ובאושר. הקורס האמריקאי על אושר ואיכות חיים היה כל כך פופולרי בקרב התלמידים, שהאוניברסיטה החליטה ללמד אותו בחינם באינטרנט.

תלמיד בן 11 מדלהי סיכם את הלקח של שיעורי האושר די יפה כשאמר: "אנחנו צריכים לעבוד בשמחה. כאשר אתה עובד בעצב, העבודה שלך לא תהיה טובה".