אני רוצה להתחיל את הביקורת הזו עם השורה התחתונה, עובדה שאינה ניתנת לערעור: ה-Xbx One X החדשה של מיקרוסופט היא קונסולת המשחקים החזקה בעולם. הפלייסטיישן 4 פרו של סוני משתרכת מאחוריה. הסוויץ' של נינטנדו בכלל לא משחקת באותה ליגה.

מבחינה טכנית, מדובר במפלצת: קונסולה עם כח חישוב שיכול להתחרות בכבוד גם במחשבי גיימינג יקרים בהרבה, באריזה קטנה מאוד שלא תתפוס לכם את כל המזנון בסלון. היא מריצה משחקים רבים ברזולוציית 4K אמתית, בלי כוכביות או טריקים טכנולוגיים (פלייסטיישן 4 פרו, אנחנו מסתכלים עלייך!). היא גם תומכת ב-HDR ויש לה כונן Blu-ray 4K והיא מסוגלת להריץ משחקי Xbox 360.

בקיצור: אם אתם גיימרים חובבי שרירים - זו הקונסולה בשבילכם. למרבה הצער, זה לא הופך אותה לקונסולה המושלמת.

 

דור וחצי

ה-Xbox One X היא תולדה של טרנד חדש יחסית בעולם המשחקים: קונסולות "דור וחצי". אם פעם חברות הטכנולוגיה שחררו אחת ל-6-8 שנים קונסולה מדור חדש לגמרי, חזק פי 10 ויותר מהדור הקודם - היום זה כבר לא ככה.

גם סוני וגם מיקרוסופט, השחקניות הכי חזקות בתחום, מתחילות לפעול יותר כמו יצרניות של מכשירים סלולריים. הטכנולוגיה הבסיסית נשארת זהה, ומדי פעם זמן משחררים עדכון חומרה קטן יחסית. לפיכך, ה-Xbox One X היא לא קפיצה של דור לעומת ה-Xbox One "הרגילה". אולי חצי דור.

מה זה אומר בפועל, מבחינת כח? מיקרוסופט מבטיחים שה-X החדשה חזקה פי ארבעה מהגרסה הקודמת של ה-Xbox. זה שדרוג משמעותי, ולא מקרי: מספר הפיקסלים שתצוגת 4K מציגה היא בדיוק פי ארבעה מתצוגת 1080P. מה שאומר שמיקרוסופט, בעצם, התאימה את ה-Xbox הישנה לרזולוציה החדשה. הפלייסטיישן 4 פרו, בהשוואה, חזקה "רק" פי כשניים מהפלייסטיישן 4 המקורית.

שיחקתי בגרסת ה-X של ה-Call of Duty החדש, כמו גם בגרסאות 4K של Gears of War 4 ו-Forza Motorsport 7, וההבדל לעומת "סתם Full HD" היה מורגש. אציין שיחד עם הקונסולה, קבלתי לצורך הביקורת גם מסך QLED של סמסונג - והשידוך בין שני המכשירים האלה הוליד איכות תמונה פנטסטית.

להבדל הזה גם יש מחיר: משחקי 4K תופסים הרבה יותר מקום על הדיסק הקשיח. לא נדיר למצוא משחקים של 100 גיגה - וזה אומר שהדיסק הפנימי (טרה) יתמלא במהירות. לא נורא, תמיד ניתן להשתמש בכונן חיצוני כדי להשלים עוד נפח.

הכח הנוסף של ה-Xbox One X משפר את חווית המשחק גם למי שעדיין לא השתדרג בטלוויזית 4K. משחקים שעברו התאמות ירוצו בצורה חלקה יותר על הקונסולה החדשה גם ברזולוציית 1080P, ואפילו משחקי ישנים, של ה- Xbox 360 ואפילו של ה-Xbox המקורית, רצים בה מהר יותר. גם משחקים שלא עברו התאמות מיוחדות אמורים, על הנייר, לרוץ חלק יותר. בפועל, ברוב המקרים ההבדל לא ממרגיש משמעותי במיוחד.

קונסולות Xbox One X (משמאל) ו-Xbox One S (צילום: מיקרוסופט)
ה-Xbox One X לעומת הקונסולה הרגילה | צילום: מיקרוסופט

כח יש - עכשיו צריך משחקים

מבחינת כח, אם כך, אין מה לדאוג. זו הקונסולה העוצמתית בעולם. אבל משהו בכל זאת קצת חסר - ואלה המשחקים.

זה הזמן להסביר קצת את האסטרטגיה של מיקרוסופט בשנים האחרונות. בניגוד לסוני או מיקרוסופט, ששמים הרבה מאוד כסף על משחקים בלעדיים במטרה לגרום לגיימרים לרכוש את הקונסולות שלהן, מיקרוסופט עובדת קצת אחרת. מבחינתה, בין אם לגיימר יש Xbox ובין אם יש לו מחשב עם Windows - זה היינו הך. כל עוד הוא קונה משחקים לאחת הפלטפורמות האלה - מבחינתה הכל בסדר.

מהסיבה הזו מיקרוסופט קצת פחות משקיעה במשחקים בלעדיים לקונסולה שלה. לצד ה-Xbox One X יצא רק משחק בלעדי אחד שבאמת מנצל את כל הכח שלה, והוא משחק המירוצים Forza Motorsport 7. הוא נראה מצויין, אבל משחקי מירוצים מראש לא מדברים לכל הגיימרים.

מה עוד אפשר לשחק ב-X? משחקים לא בלעדיים, כמו Assassin's Creed, Call of Duty ו-Shadow of War זכו לשדרוגים משמעותיים על הקונסולה החדשה הזו. הם נראים מעולה, יותר טוב מבפלייסטיישן המתחרה, במיוחד על מסך 4K. גם משחקים ישנים יותר, כמו למשל Gears of War 4, זכו לשדרוג גרפי ולקפיצה בביצועים.

ההכרזה על Xbox One X (צילום: מיקרוסופט)
השלט נשאר אותו דבר | צילום: מיקרוסופט

האם זה מספיק?

לגיימרים מסויימים התשובה תהיה חיובית. מי שגם ככה משחק בעיקר ב-FIFA ו-Call of Duty יזכה כאן, ללא ספק, בגרסאות הכי יפות שלהן מחוץ למחשבי גיימרים יקרים. מי שמשחק ביותר סוגי משחקים, לעומת זאת, עדיין יוכל להפיק יותר תועלת מהקונסולה של סוני. מבחינת משחקים - יש לה נכון לעכשיו הרבה יותר אסים בשרוול.

יכול להיות שמדובר רק בעניין זמני. אולי למיקרוסופט יש הפתעות רבות לשנת 2018 שישנו את התמונה מקצה לקצה. אנחנו קצת מקווים שכן, פשוט כי התחרות הזאת בסופו של דבר טובה לכל התעשייה. נחזיק אצבעות.