במשך השנים ניסיתי להשחיל במגוון המדורים שלי ב-mako מתכוני פרג, אבל ללא הצלחה רבה. עורכת המדור (וזו לא אני), בהיותה אדם שאינו חובב פרג, בטוחה שמתכוני פרג סופם להישאר בודדים, ללא צפיות וללא מתעניינים, ואני לעומתה טוענת שזה לא נכון. אומנם פרג הוא כמו כוסברה, או שאתה אוהב או שממש לא, אין באמצע, אבל לאורך השנים גיליתי – בזכות שלל מתכוני הפרג באתר שלי – שיש עוד המון אנשים כמוני.

>> מתכונים לאוזני המן
>> מתכונים לפורים
>> רעיונות למשלוח מנות

אז לקראת פורים, חג הפרג, התכנס המדור לעשות קצת סדר בעולם האפייה עם פרג ולשדרג לכם את התוצרים, כי מי שבטעות מכין משהו מפרג לא טרי – הלך עליו. פשוט ככה.

האם להשתמש בפרג שלם או טחון בעוגת פרג?

פרג שלם משמש אך ורק - אך ורק! - כקישוט מעל לחמניות ולחמים, או בתוך בצק מנוקד פרג. מעבר לזה בכל עוגייה, עוגת פרג בחושה, עוגת שמרים וכו' משתמשים רק בפרג טחון, ולא פחות חשוב – טחון טרי.

האם לרכוש פרג ארוז או במשקל?

חד משמעית במשקל, כלומר טרי. כשהפרג לא טרי הוא מפריש חומר מריר, ואין יותר מבאס מלהשקיע במאפה, לתת ביס ולגלות שהוא לא אכיל. שימו לב שמרגע שטוחנים את הפרג החיים שלו קצרים ביותר, אז הקפידו לקנות פרג שטחנו לכם מול העיניים, אחרת יכול להיות שהוא כבר קרוב מאוד לסוף חייו.

אני קונה את הפרג שלי בשוק לוינסקי, אבל בכל שוק וחנות תבלינים ייתנו לכם את השירות הזה, של טחינה במקום. הקפידו לקנות את הפרג במקום שאתם סומכים עליו ושהתחלופה בו גבוהה.

עוגת פרג לימון (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
פרג? מה יש לא לאהוב בפרג? (מתכון בסוף) | צילום: קרן אגם, mako אוכל

איך שומרים פרג טחון לעוגה?

את הפרג הטחון שומרים במקפיא בשקית אטומה לעד שלושה חדשים. פרג שלם אפשר לשמור בשקית אטומה בטמפרטורת החדר, כי הוא לא מאבד מהטריות שלו.

אפשר לטחון פרג לבד?

בהחלט. לי יש מטחנת תבלינים קטנה שנקנתה ב-150 שקל (אפשר למצוא בכל חנות למוצרי חשמל) ומחזיקה כבר 7 שנים, ואני בכל פעם טוחנת את כמות הפרג הנדרשת למתכון, ולא צריכה ללכת לשוק במיוחד. המטחנה אגב טובה גם לטחינת שקדים לאבקה וסוכר לאבקת סוכר (זה גאוני).

אוזני המן של קרן אגם (צילום: קרן אגם, mako אוכל)
ובפנים, הס פן תעיר | צילום: קרן אגם, mako אוכל

איך יודעים אם הפרג טוב?

פשוט טועמים. אם הוא מריר תרגישו את זה מיד.

איך מכינים מלית לעוגת פרג?

מבשלים פרג עם חלב, חמאה, סוכר ועוד תוספות. יש כאלו שמוסיפים סולת וכאלו שמוסיפים אגוזים קצוצים, ואפשר ורצוי להוסיף גרידת לימון או תפוז. עוד אפשר לשדרג את המלית עם שוקולד מריר מומס (רצוי לעשות את זה כשהמלית עדיין חמה) ואני אוהבת לערבב פנימה ממרח תמרים.

פרסבורגר פרג שלם (צילום: נופר צור, mako אוכל)
מלך! | צילום: נופר צור, mako אוכל

ועכשיו מתכון: פרסבורגר פרג

הפרסבורגר אומנם עשוי מבצק שמרים, אבל זמן ההתפחה הקצר מייצר רולדת שמרים שמזכירה מעט במרקמה בצק פריך. הבצק אינו תופח הרבה, וזה בסדר.

המרכיבים (לרולדה אחת גדולה או 2 בינוניות):
לבצק:
2 כוסות (280 גרם) קמח לבן רגיל
רבע כוס (30 גרם) אבקת סוכר (או 50 גרם סוכר לבן)
חצי כף שמרים יבשים
קורט מלח
80 גרם חמאה רכה
ביצה גדולה
חצי כפית תמצית וניל
חצי כפית גרידת לימון
3-4 כפות חלב

למלית:
חצי כוס (120 מ"ל) חלב
40 גרם חמאה
שליש כוס (65 גרם) סוכר לבן
2 כפות דבש
רבע כוס אגוזים קצוצים או אבקת שקדים
150 גרם פרג טחון טרי
3-4 כפות ממרח תמרים (לא חובה)

להברשה:
חלמון ביצה

פרסבורגר פרג פרוס (צילום: נופר צור, mako אוכל)
טעים בקטע לא חוקי | צילום: נופר צור, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. הבצק: מערבבים במיקסר עם וו לישה קמח, אבקת סוכר, שמרים ומלח. מוסיפים חמאה, ביצה, וניל וגרידת לימון, ואז את החלב, תוך כדי לישה, בכל פעם כף אחת עד שלא צריך יותר.

2. לשים 6-7 דקות עד לקבלת בצק אחיד, חלק, מעט רך ולא יבש.

3. מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת ושמים במקרר למנוחה של שעה.

4. מכינים את המלית: מביאים לרתיחה בסיר קטן חלב, חמאה, סוכר ודבש. כשהסוכר נמס מנמיכים את הלהבה ומוסיפים את השקדים והפרג. מערבבים עד לאיחוד, מסירים מהאש ומצננים.

5. כשהבלילה קרה מוסיפים פנימה את ממרח התמרים ומערבבים.

6. מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים כל חלק על משטח מעט מקומח למלבן דק. מורחים את מלית הפרג על החצי השמאלי של הבצק ומשאירים שוליים קטנים מהצד ושוליים גדולים יותר מלמעלה ומלמטה. חורצים חריצים אלכסוניים בחצי הימני של הבצק, לא עד הסוף (ראו בסרטון), מקפלים את שאריות הבצק מלמעלה ומלמטה על המלית ומגלגלים, כך שדוגמת החריצים תפנה למעלה.

7. מניחים את הרולדות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומברישים בחלמון. מניחים להתפחה חוזרת של כשעה.

8. מחממים תנור ל-170 מעלות ומברישים שוב את הרולדות בחלמון.

9. אופים 25-30 דקות.

** כשהרולדות יוצאות מהתנור אפשר לקשט אותן בסירופ סוכר או באבקת סוכר.

>> זה המתכון של אוזני ההמן המצטיינות של קרן אגם

>> והמתכון של עוגת הפרג לימון היפה מהתמונה למעלה