כשאורטל בזק נכנסה בפעם הראשונה לפורומים של תפוז, היא התבקשה על ידי המערכת לבחור לעצמה כינוי. "תמיד אהבתי את השם ניקי אבל הכינוי הזה היה תפוס, אז הוספתי ב' אחריו, וככה זה נשאר". בזק נשאבה לפורום המתכונים והרגישה שהגיעה הביתה. "בהתחלה פשוט קראתי שם, ונכון שיש את ההרגשה הזו שפתאום הלב שלך קופץ כשהוא פוגש משהו? ככה הרגשתי", היא נזכרת. "אחרי כמה חודשים אזרתי אומץ והתחלתי גם לכתוב. הייתי מנסה בישולים בבית, ולאחר מכן כותבת אותם בפורום. די מהר שמתי לב שאם לא כתבתי מתכון תקופה מסוימת, הגולשים האחרים מתחילים לחפש אותי. בהתחלה לא הבנתי למה. יש שם המון בשלנים נהדרים, אפילו שפים, אבל דווקא את המתכונים הפשוטים שלי הם חיפשו". לא עבר הרבה זמן וגם אנשי תפוז הבחינו בפופולאריות של ניקי והציעו לה לפתוח בלוג, אבל היא סירבה. "אני? בלוג? אפילו לא ידעתי מה זה בכלל", בזק משחזרת היום. ובכל זאת, בשלב כלשהו השתכנעה ופתחה את הבלוג שלה בתפוז. היא קראה לו על שם הכינוי שלה, ניקי ב'.

כמעט 15 שנה לאחר מכן ואין כמעט בשלן בישראל שלא מכיר את ניקי ב', או יותר נכון את האתר של ניקי ב'. את ניקי עצמה אף אחד לא מכיר: בזק הלכה עם האנונימיות של עולם הפורומים עד הסוף, ובמשך שנים שמרה בקנאות על הזהות שמאחורי הבלוגרית המסתורית. את עמוד הבית של האתר שלה מעטרת דמות מאוירת של אישה עם שיער אדמוני, גזרה דקיקה, סינר מטבח וסכין לחיתוך ירקות שרק מלבה את הסקרנות, וגם עמוד ה"אודות" באתר לא מספק יותר מדי פרטים עליה, מעבר לעובדה שהיא תולעת ספרים ואוהדת מכבי. החיפוש הפופולרי "מי זו ניקי ב'" בגוגל לא העלה כל תוצאות, עד עכשיו. ניקי, שהיא אורטל, עומדת להיחשף בפני עם ישראל ברצועת בישול בהשתתפותה – לצד בלוגרים נוספים - שתעלה בערוץ האוכל החדש פודי, שעולה החודש בסלקום טיוי.

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

באופן מפתיע, בזק אומרת שלא היה קשה לשמור על האנונימיות כל כך הרבה שנים. "לפעמים שאלו מי אני, אבל הקהל שלי דווקא קיבל את הרצון שלי שלא להיחשף ולא הציקו לי יותר מדי. מבחינתם פשוט קראו לי ניקי, וזו הדמות שהם נקשרו אליה".

למה השתכנעת להיחשף דווקא עכשיו?
"אהבתי שבפודי נותנים לבלוגרים במה. אלו פרצופים חדשים שלא הופיעו בטלוויזיה עד עכשיו, שמדברים לקהל בגובה העיניים, אנשים שצמחו מהשטח, שאפשר להזדהות איתם. בדרך כלל בתוכניות הבישול יש מתכונים של שפים שלא פשוט להכין, אבל בתוכניות שלנו, הבלוגרים, אלו מתכונים שכל אחד יכול להכין וזה משהו חדש שלא היה עד היום בתוכניות הבישול. כולנו גם אנשים שאפשר מעבר לתוכניות לדבר איתם ולשאול שאלות אחרי זה בבלוג. עם אהרוני אי אפשר לדבר אחרי התוכנית, איתנו אפשר. הייתי צריכה הרבה שכנוע לעשות את זה, ועד היום אני לא לגמרי בטוחה שזה מה שאני רוצה, אבל זו גם הזדמנות בשבילי לקדם את הבלוג לקהלים שעוד לא נחשפו אליו. בסופו של דבר אני פה בשביל זה, בשביל הבלוג שלי ובשביל ניקי".

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

מבשלת בשביל האנשים הפשוטים

אז מי זו ניקי ב'? אורטל בזק, בת 45, מתגוררת בהוד השרון עם בעלה זהר, חשמלאי במקצועו, אם לארבעה (7,10,15,16) ומתחזקת את הבלוג שלה במשרה מלאה. היא מעולם לא למדה בישול, ועד שהפכה את המתכונאות למקצוע החזיקה בעסק חשמל יחד עם בעלה. במשך שנים ניהלה את הבלוג של ניקי בשעות הערב ובסופי שבוע במקביל לעבודתה בעסק, עד שלפני שלוש שנים הבינה שהאתר שלה מצליח מספיק בשביל שתהפוך אותו מבייבי למקור פרנסה.

האתר של ניקי ב', הנחשב היום לאחד מאתרי האוכל הגדולים בישראל עם מעל מיליון וחצי כניסות בחודש, כולל אלפי מתכונים המחולקים לקטגוריות ולהצעות לארוחות. עוף עם פתיתים, עוגת גזר קלה, אצבעות שום מהירות, לחמנייה ממולאת נקניקיה, תפוחי אדמה נחטפים. זה לא אתר לבשלני עלית שמחפשים להרשים ולחדש ולהשתכלל – ניקי מבשלת בשביל האנשים הפשוטים, שצריכים להעמיד ארוחת ערב לילדים אחרי שחזרו הביתה מיום עבודה. הקציצות מככבות כאן, כמו גם העוגות הבחושות והתבשילים שמכינים בסיר אחד, בלי ללכלך הרבה כלים ובעיקר בלי חומרי גלם שצריך לקנות בחנויות מתמחות. "אני מבשלת ממה שיש לי במקרר וממה שקניתי בסופר", בזק אומרת, "וזה גם מה שאנשים מחפשים כשהם רוצים לבשל. אני אף פעם לא מכינה מתכונים במיוחד לבלוג, אלא מעלה אליו את מה שבישלתי השבוע למשפחה שלי". לא רק המתכונים ביתיים, גם התמונות: "גולשים אומרים לי שיצא להם בדיוק כמו בתמונה, כי התמונות שלי לא מפונפנות כמו בבלוגים אחרים וזה מרגיש להם כמו משהו שהם יכולים לעשות".

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

לבשל היא למדה, כמובן, מאמא שלה. "אמא שלי ילידת הארץ, והמשפחה שלה הגיעה מרומניה. היא עבדה ועובדת עד היום בעיריית הוד השרון, ובכל זאת תמיד היה אוכל בבית. היא בשלנית מדהימה שמעמידה חמישה סירים בשעה ויכולה להאכיל 50 איש בלי בעיה", בזק מספרת. לעומת האמא הבלבוסטה, היא בעצמה לא תמיד הייתה בשלנית. "רק כשנולדו לנו הילדים הבנתי שחייבים להתחיל לבשל כדי שיהיה אוכל בבית. אתה רוצה שהילדים יאכלו טוב, אבל גם לא להשקיע את כל היום במטבח, וככה מצאתי את הדרך שלי: מתכונים קלים ומהירים שכיף לאכול".

לניקי ב' יש גולשים קבועים שהם אוהדים שרופים, ובזק מכירה משפחות שאוכלות אך ורק על בסיס מתכונים שלה. ועם הפופולאריות הגדולה מגיעות גם התגובות, שאיכשהו עדיין תופסות את בזק לא מוכנה. "זה הרבה פעמים מביך אותי. כשאני מקבלת תגובה מגולש שהיא לא שאלה נקודתית אלא רק מחמאות, אני לא עונה מיד אלא לוקחת לי קצת זמן כדי לענות עם תגובה אמיתית שחשבתי עליה קצת".

כל ההערצה הזו לא גרמה לך לרצות להיחשף?
"ממש-ממש לא. מבחינתי המתכונים הם מה שחשוב. עושה לי טוב לראות את כמויות האנשים שנכנסים לאתר, אני אוהבת להסתכל על המספרים, לספור את האפסים. אבל אני לא באמת מעניינת או רוצה להיות במרכז".

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

למה את חושבת שדווקא הבלוג שלך מצליח כל כך?
"יש לא מעט בלוגרים הרבה יותר טובים ממני, יש המון בלוגרים שעובדים קשה ומצלמים יפה ויש להם מתכונים מעולים, אבל אני באמת משוגעת. אני עובדת בזה כל היום, עונה על שאלות כמעט בכל שעה. אם לא בדקתי במשך שעה ברור לי שיש תגובות חדשות באתר שעוד לא עניתי עליהן וזה ממש מפריע לי, וגם כשאני בחופש המחשב הנייד עליי כשאני ליד הבריכה, למקרה שיהיו שאלות. אני משקיעה את הנשמה שלי ואני חושבת שרואים את זה וזה מדבר לאנשים".

לפני שאתם אומרים איכס, תטעמו ביס אחד

מה שואלים הגולשים? כמעט כל דבר. המעריצים של בזק לא מתייעצים איתה רק לגבי המתכונים עצמם, אלא גם מבקשים ממנה עזרה בבניית התפריט השבועי שלהם, תוהים יחד איתה מה הילדים שלהם יאהבו לאכול וגם מתלבטים מה לעשות עם השניצלים שהם קנו או מה כדאי להכין לצדם כתוספת. "אני מקפידה לא לזלזל באף שאלה, לענות לכולם, גם אם כבר עניתי על זה עשרים פעם וגם אם מה שהם שאלו כתוב בפירוש בטקסט. אין לכם פלפל חריף? אז אל תשימו, מקסימום יצא תבשיל לא חריף. לי זה ברור, אבל יש אנשים שצריכים ממש הסבר על כל שלב. יש לי מתכון שנקרא תבשיל קציצות ואורז בסיר אחד, והמון גולשים שואלים אם צריך לבשל את האורז בסיר אחר בנפרד. וזה כתוב בכותרת! המילה סיר אחד זה בשם שלו! אבל אני ממשיכה לענות לכולם כי אני מבינה שלא כולם יודעים הכל".

אפשר להתפרנס מבלוג?
"לא הרבה בלוגרים יכולים להגיד את זה, אבל בזכות כמות הכניסות הגבוהה לבלוג הפרסומות מספקות לי משכורת די קבועה, לא גבוהה, אבל משכורת. מעבר לזה יש שיתופי פעולה עם חברות מסחריות. אני גאה לומר שהחברות המסחריות גילו אותי, אחרי שהרבה זמן לא ספרו את הבלוגרים ועבדו רק עם שפים, ואני מקבלת כסף כדי לייצר עבורן מתכונים". לבזק יש גם אפליקציה של ניקי ב. עם כמעט רבע מיליון הורדות, ובה מסלול בתשלום המאפשר מתכונים נקיים מפרסומות.

לא מפריע לגולשים שלך שאת עובדת עם חברות מסחריות?
"אני יכולה להרשות לעצמי להיות בררנית. אני לעולם לא אעבוד עם מוצרים שאני לא אוהבת ואני לא מסכימה לכל דבר, ולכן כשיש מוצר אני בונה סביבו מתכון אמיתי ומושקע, שבאמת עובד, והקהל מבין שמדובר במתכון לכל דבר".

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

מה המתכון הכי אהוב שלך?
"עוגת תפוחים בחושה, מתכון שכבר עבר את מיליון הכניסות. הוא גם המתכון הכי טוב שלי בעיניי. מערבבים בקערה, דוחפים לתנור ויש עוגה מעולה".

ושינית אותו עם הזמן?
"ניסיתי, אבל אי אפשר! אנשים מתחברים למתכונים אישית ולוקחים את זה ללב. כשהחלפתי אתר ניסיתי קצת לשנות ולשפר חלק מהמתכונים. במתכון של עוגת התפוחים, למשל, העברתי את השלב של חימום התנור להתחלה, כדי שאנשים ידעו לחמם את התנור מראש. אנשים כעסו! אמרו ששיניתי את המתכון ועכשיו הוא לא אותו הדבר. לפני שנה עשיתי קורס צילום וצילמתי מחדש את העוגה, ואנשים מתעקשים שזו כבר לא אותה עוגה ולא אותו מתכון. לקחו את זה מאוד קשה".

ניקי​ בי - ליד (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

איך את חושבת על מתכונים חדשים?
"אני כל הזמן מנסה להכין דברים חדשים. מה שניסיתי והילדים אהבו ואישרו, עולה לבלוג. הם המבקרים הכי טובים שלי ולא דופקים לי חשבון, אז אני עושה את כל הניסיונות עליהם. אני בלילה כבר חושבת מה אני רוצה להכין מחר, לפי מה שיש במקרר או לפי המבצעים שקניתי בסופר, ומסתדרים עם מה שיש. אני אוהבת להגיד שאני מבשלת משאריות, מה שיש במטבח זה מה שנאכל".

העלית פעם מתכון וגילית שהוא לא עובד?
"עוד לא קרה לי. המשפחה היא באמת המדד הכי טוב שלי, ואם הם אהבו את האוכל אני יודעת שהמתכון יצליח. כן היו לי מתכונים שחשבתי שלא יהיו אהובים במיוחד, אבל הילדים שכנעו אותי שהם טובים והם באמת הצליחו. פעם אחת, למשל, הכנתי פאי שוקולד שהיה פשוט מדי לטעמי, אבל רועי, הבן הגדול, התעקש שאני חייבת להעלות אותו כי הוא מושלם, והוא באמת הפך להצלחה גדולה".

לוגו ניקי בי (צילום: אתר ניקי בי)
מי את, ניקי? עמוד הבית של הבלוג | צילום: אתר ניקי בי

מה הילדים הכי אוהבים שאת מכינה?
"ללא ספק חזה עוף במרינדה. אני כל פעם מכינה רוטב קצת אחר, תבלינים קצת אחרים, והם כולם אוהבים את זה".

אתם יוצאים לאכול במסעדות?
"כמעט ולא. גם בגלל שיש ארבעה ילדים ואי אפשר לצאת הרבה, וגם כי אני באמת חושבת שהאוכל שלי יותר טעים. עוד לא יצא לי לאכול במסעדה שבה אמרתי שטעים לי יותר מהאוכל בבית".

יש משהו שאת לא אוהבת לאכול?
"אני גם ככה לא אכלנית גדולה, אבל אני מוכנה לטעום הכל. אני שומרת כשרות, אבל כל מה שכשר אני מוכנה לנסות פעם אחת, וזו גם העסקה שלי עם הילדים: לפני שאתם אומרים איכס, תטעמו ביס אחד. אחרי זה אפשר לא לאהוב. אם יש משהו אחד שאני לא אוהבת לאכול זה כבד, קצת קשה לי איתו. רק את הכבד הקצוץ של סבתא שלי אני מאוד אוהבת. יש את המתכון בבלוג".