עשרות סוגים של נקניקים, לחמי שיפון כהים וכבדי משקל, דגים מלוחים מכל המינים ואינספור סוגי ממתקים וסוכריות: אנחנו מתים על חנויות האוכל והמעדניות המזרח אירופיות הרבות שהביאה עמה העלייה הגדולה מרוסיה, אבל למרות השפע והמוצרים המגרים - האמת היא שרבים מאיתנו עדיין מהססים לפני שהם נכנסים למעדנייה כזאת. ככה זה כשהמגוון של המוצרים הוא עצום, ועל חלקם הגדול יש תוויות ברוסית. לטובת כל אלה הכנו מדריך מקוצר למשתמש; ביקרנו בסניף רשת קרל ברג ברחובות, קנינו, אכלנו - וחזרנו כדי לספר.

בואו גם לפייסבוק שלנו

קרל ברג נקניקים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
המוני נקניקים. המומחיות של המקום | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

נקניקים
כראוי למעדנייה כמו קרל ברג, את סקירתנו במקום נתחיל ממחלקת הנקניקים המפוארת (ראו מסגרת). המוני נקניקים ניצבים בוויטרינה של המעדנייה, כולל בייקון שמכינים במקום, רובם במחירים נוחים למדי אך עם שמות רוסיים שלא מקלים על ההתמצאות. הנה כמה נקניקים פופולריים, לעושים את צעדיהם הראשונים בתחום.

סרוולד: חובבי סלמי? לכו על הסרוולד שמכינים כאן, מעושן מבשר בקר (בתוספת שומן של בשר לבן). הטעם מזכיר סלמי, במקרה זה חצי יבש, טעים, עסיסי ופחות שומני מחבריו הרבים בוויטרינה. מבין שפע הנקניקים - הסרוולד הוא בחירה קלאסית.

רוסקייה: נקניק שהוא כמה צעדים קדימה מהסרוולד, עשוי באותו תהליך אבל מבשר הודו. התוצאה היא נקניק שמרגיש מעט שומני יותר וקשיח יותר במרקמו, אך לא חזק מדי בטעמים.

קרל ברג ביצי דגים (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
ביצי דגים. על לחם שיפון עם הרבה חמאה | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

מסקובסקייה: הרוסים אוהבים את הנקניקים שלהם עם שמות שמתכתבים עם המקור, ונקניק המסקובסקייה נקרא, איך לא, על שם העיר מוסקבה. הנקניק הזה עשוי מבקר שנחתך בחתיכות עבות ומשולב עם שומן של בשר לבן ותבלינים טבעיים. נקניק עתיר טעמים, מתובל וכיפי.

בוז'ינינה: נקניק פסטרמה שעשוי מבשר כתף לבן עם תיבול של שום, פלפל, עלי דפנה ופלפל אנגלי. הנתח נצלה לכדי מרקם עסיסי והתוצאה היא פסטרמה בשרנית מאוד (שגם נחתכת לחתיכות עבות מהרגיל), רכה וטעימה. יש סוגים שונים של בוז'ינינה, בחרו על פי התיבול המועדף עליכם.

כשמדברים על ויטרינת הנקניקים אי אפשר להתעלם גם מהנקניקיות - תחום פופולרי ומפותח כמעט באותה מידה. בקרל ברג מיוצרות המוני נקניקיות, אחת המיוחדות שבהן היא הפרנקפורטר - נקניקייה מבושלת מבשר לבן במעי כבש. חובבי התנסויות חדשות? זה בשבילכם.

עוד באוכל טוב:

 

קרל ברג ממרח ביצי דג (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
מרקם מתפצפץ וכיפי וטעמי סלמון עדינים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

דגים כבושים ומלוחים וגבינות
מחלקת הגבינות דווקא קלה לתפעול: מלבד גבינת הטבורוג הרכה, שנמצאת כיום כמעט בכל סופרמרקט, קרל ברג שומרת על מבחר רחב וקלאסי של גבינות שכולם מכירים (במחירים נמוכים יותר מאלה של טיב טעם המתחרה).

בגזרת הדגים המיובשים, לעומת זאת, מצאנו מוצרים שלא סביר להיתקל בהם במעדניות אחרות: הדגים המיובשים עוצמתיים מאוד בטעמם (תוכלו למצוא כאן גם דיונון מיובש שטעמו מלוח ומתוק ביחד, אבל לא בקטע שגרם לנו להתלהב) ומתאימים לחובבי מלח ומרקמים קשיחים בלבד. מומלץ לצד אלכוהול.

לצד הדגים הכבושים, המלוחים והמיובשים תמצאו שפע של ממרחים על בסיס דגים והמון סוגים של ביצי דגים (הרוסים אוהבים שכבה יפה של ביצי דגים, בייחוד ביצי סלמון אדומות-כתמתמות, על לחם שיפון מרוח בכמות נכבדת של חמאה. גם אנחנו). מפחדים מטעמים עזים? אנחנו ניסינו ממרח של ביצי דגים וסלמון שהיה ורדרד, בעל מרקם נהדר ופצפוצי (בזכות ביצי הדגים הקטנות והפציחות, בדיוק כמו באיקרה טובה) וטעם סלמוני חלש ועדין. 

קרל ברג עגבניות כבושות (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
הכל כבוש. ככה זה | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

כבושים. ועוד כבושים
ברוסיה, נוהגים לכבוש כל מה שבא ליד. זאת הסיבה שבמרבית המעדניות מקדישים חלק לא קטן למוחמצים וכבושים. מלפפונים, עגבניות (שרי ורגילות), פטריות, פטיסונים (קישואים מוחמצים) וכרוב הם רק חלק מהמוחמצים שניתן לרכוש כאן במשקל או בשימורים.

על מלפפונים, סלטי כרוב וזיתים שונים (נסו את אלה הממולאים באנשובי!) אין יותר מדי מה להסביר. עגבניות מוחמצות, לעומת זאת, מיועדות לאוהבי הטעמים העזים בלבד: הנוזלים שבתוך העגבנייה מביאים לתוצאה מגה-מוחמצת ומפוצצת בטעמים. פטיסונים מוחמצים מאידך הם מעודנים בהרבה בטעמם (יש שיאמרו אף מעודנים מדי), בעלי מרקם קשיח וחביב והם בעיקר יפים מאוד למראה. פטריות כבושות קטנות הן נהדרות, רכות וטעימות, בייחוד אחרי שמוסיפים להן מעט בצל קצוץ, אך לא מתאימות לאנשים שסולדים ממרקמים רכים וריריים.

קרל ברג פטריות כבושות (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
פטריות כבושות, מומלץ עם קצת בצל | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

ממרחים ורטבים
מחלקת הממרחים כאן היא גדולה במיוחד, וכוללת בין היתר אינספור ריבות וקונפיטורות בדגש על פירות יער, וגם המון סוגי מיונז שאפשר ללכת לאיבוד ביניהם. כשמחפשים היטב, ניתן למצוא יופי של אפשרויות מעניינות שאין במקומות אחרים - כמו חזרת ווסאבי או חזרת לימון, שטעמן חזק ודומיננטי (כמו שחזרת צריכה להיות) אבל לא חריף מדי, ואפילו רוטב לסלט עם ביצת שליו (אותו לא העזנו לנסות).

לחמים
המבחר של לחמי שיפון במעדניות רוסיות הוא ללא ספק הגדול והמגוון ביותר. הלחם הרוסי הפופולרי מגיע באיזה סגנון שתרצו: עם שמרים, בלי שמרים, עם סוכר, בלי סוכר, כמעט 100 אחוז שיפון או מהול בקמחים אחרים שמקלילים את הבצק. 

קרל ברג סוכריות (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
הרבה מאוד מתוקים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

קפואים
חובבי פירות הים יוכלו למצוא במעדניות הרוסיות סוגים רבים של פירות ים קפואים באיכויות שונות. בנוסף, הפריזרים מלאים בפירות יער קפואים וצבעוניים שכיף לשלב בשייקים, קינוחים, קוקטיילים או פשוט לנשנש מול הטלוויזיה. גם אוצרות מזרח אירופיים כמו מבחר סוגי פילמני (כיסונים בסגנון רביולי במילויים כמו תפוחי אדמה או בשר) תוכלו למצוא כאן, אבל למרות שחלק ממותגי הפילמני הקפוא הם בסדר גמור - אין כמו הגרסה הביתית. 

מתוקים
במעדניות הרוסיות תמצאו אינסוף עוגיות, סוכריות, גלידות ועוגות. הנה כמה כאלה שכדאי לכם להכיר: גלידת הפלמביר על שלל גרסאותיה (בצורת בלטה מלבנית או בגביע, עם צימוקים או בלי), שולטת במקררי הגלידות במעדניות ולא בכדי. טעמים נוסטלגיים של גלידת שמנת פשוטה אך נהדרת בוופל דקיק שנועד להפוך את האחיזה לנוחה אבל לא להשתלט. פשוט ונהדר. אנחנו היינו הולכים על הגרסה נטולת התוספות לצורכי היכרות.

סוכריות: מבין הסוכריות הרבות שמככבות פה בתפזורת ובחבילות, חובבי הקציפות חייבים לנסות את סוכריות ציפור גן עדן (פציצ'יה מלקו) וגם את ממתק הזיפיר המוקצף שהוא מעין שילוב בין מרשמלו למרנג. סוכריות פופולריות נוספות הן סוכריות קרובקה (על העטיפה מצוירת פרה) נהדרות ורכות בטעם ריבת חלב, שנמסות בפה ומשאירות טעם של עוד.

קרל ברג גלידה (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
גלידה עדינה עם תוספת צימוקים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

קייבסקי טורט היא אחת העוגות המפוארות ביותר והקשות ביותר להכנה: לא רבים יודעים איך, וגם מי שיודע לא טורח להכין לבד את הטורט קייב, ולכן היא פופולרית דווקא במעדניות. אולי זאת הנוסטלגיה שמדברת, אבל מדובר באחת העוגות הטעימות ביותר שיש. שכבות על שכבות של מרנג אגוזים וקרם שרלוט יוצרים את הפלא הזה. במעדניות מזרח אירופיות מככבות כמה אופציות לקייבסקי טורט, ואם מעולם לא ניסיתם - אתם חייבים את זה לעצמכם.

משקאות
בקרל ברג ניתן למצוא משקאות אלכוהוליים כמו וודקה, טקילה, ברנדי, קוניאק או וויסקי לצד יינות ובירות מסוגים שונים - חלקם מברית המועצות לשעבר או מאירופה. בביקורנו במקום דילגנו על האלכוהול, אך מצאנו מבחר משקאות קלים מסחרר ואקזוטי שהלהיב אותנו מאוד. במיוחד אהבנו משקה חבושים מוגז מיוחד שצבעו כתום וטעמו מזכיר תמרים מתוקים, משקה קרים סודה קלאסי לחובבים, משקה אצטרובלים מוגז שמזכיר תה קר בטעם עמום ומיץ מרענן של פטל ולימון.

ולסיום קבלו טיפ קטן: למרות התוויות הרבות ברוסית, מאחורי מוצרים רבים יש גם פירוט כלשהו בעברית. קצת השקעה ותוכלו לגלות עולם שלם של מוצרים שייכנסו למטבח שלכם באופן קבוע.

קרל ברג שתייה (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
משקאות מוגזים בטעמים אקזוטיים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

קרל ברג היא רשת מעדניות מזרח אירופית ותיקה שלה כיום 23 סניפים בכל הארץ. הרשת מתמקדת בבשרים ומייצרת עצמאית במפעלה מאות סוגים של נקניקים, נקניקיות ופסטרמות. חלק מהבשר בקצבייה מגיע מחוות הגידול הפרטית של חנן אברמוביץ', הבעלים של הרשת. מלבד הבשרים ניתן למצוא בסניפי קרל ברג מעל 7,000 סוגים של מוצרים כמו גבינות, דגים מלוחים, חמוצים, רטבים, לחמים, פירות וירקות ועוד.

לאחרונה הכריזה הרשת על התרחבות מסיבית במסגרתה תהפוך לרשת זכיינות עם 40 סניפים ברחבי הארץ, בכוונה להפוך לרשת המעדניות הגדולה בישראל. בינתיים לרשת סניפים בבת ים, ראשון לציון, רחובות, קריית מוצקין, חיפה, ירושלים, פתח תקווה, כפר סבא, לוד, אשדוד, אשקלון, באר שבע, נתניה, נהריה ותל אביב (כולל סניף חדש לגמרי בשרונה מרקט).