המאפים הכי טעימים בירושלים

בורקס מוסא
אם מאמינים לאגדה, הרי שממש כאן הומצאה בסוף שנות השישים ההמצאה הישראלית הגדולה ביותר, אפילו יותר מהדיסק און קי: "בורקס הפינוקים" המקורי, זה שכיום אפשר להזמין בכל סניף של רשת בתי קפה ששמה מתחרז עם "דרומה". הרעיון פשוט: לקחת את מאפה הפילו הסטנדרטי ולהוסיף לקרביו טחינה מטפטפת, חריף עוקצני, ביצה חומה וחמוצים. המשכימים להגיע לדוכן הסמוך לבניין העירייה יקבלו את הריבועים המובחרים שבנגלה הראשונה של הבוקר, מאפים מסיביים וריחניים מבצק מתפורר ומופלא.

מחיר: בורקס גבינה בסיסי ב-16 שקלים, בורקס תרד (מומלץ!) ב-18 שקלים, ותוספת של שני שקלים לטחינה וביצה, שבינינו, אי אפשר בלעדיהן.

בורקס מוסא. יפו 30, ירושלים. טלפון: 02-6235273. שעות פתיחה: א'-ו' 6:00-15:00. כשר. 

בורקס מוסא
בורקס מוסא. המקור של בורקס הפינוקים | צילום: עודד קרני, אוכל טוב


אישטבח
השמבורכ, אותו מאפה ממולא בתבשילים ריחניים שמקורו באזור סוריה-כורדיסטן, הוא פאר היצירה של המקום הקטן הזה בפינת רחוב השקמה. השמועה אומרת שהמאפה המקומי במילוי מוח הוא פאקינג אלוהי, רק שאפעס, לא תמיד יש בתפריט. אבל אל חשש: בעל הבית, עבדקן עם העיניים הכי שובבות וצוחקות באזור השוק, יודע לתגמל גם באפיקים פחות אקזוטיים (כמו שמבורכ במילוי אסאדו, לשון, תבשיל עגל עם חומוס ועגבניות, רוסט, קבב, סביח ועוף בגריל). נסו את האסאדו: חיש מהר יוגש מאפה רותח ושחום ומשובץ קצח, כשבפנים רצועות בשר נימוח על גבול המתפרק, פלפל אדום קלוי ועיסת תפוחי אדמה גושית ונעימה להשלמת הנפח והטעם. קחו את ההגדרה המילונית ל"טעים" ותעשו לה היכרות עם המאפה הפסיכי הזה, כי יש לה הרבה מה ללמוד. עם שלושה סלטי הבית לריענון החך (קחו מה שתיקחו לשניים הראשונים, אבל תשמרו מקום אחד של כבוד לזיתים הירוקים), אין עוד ארוחה כזאת. פשוט אין.

מחיר: 34-45 שקלים למנה.

אישטבח. השקמה 1, ירושלים. טלפון: 02-6232997. שעות פתיחה: 12:00 ועד שאחרון הסועדים משחרר אנחה והולך הביתה. כשר.

אישטבח
אישטבח. ישתבח שמו של השמבורכ | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

חצ'אפוריה
בפינה אסטרטגית הצופה על שיפולי השוק נחה המסעדונת/מאפיונת הזאת, שפתחה לא מכבר גרסה קצת יותר גדולה ומצ'וכללת ברחוב שלומציון עם תבשילים מיוחדים ומנות דגים. כאן הולכים אך ורק על המאפים הגיאורגיים הממולאים - או בגרסתם הגבינתית (עם או בלי תרד) או בגרסה הירקותית (תפוח אדמה, שעועית או בצל). אז נכון שמי שמזמין בקופה נשמע כאילו הוא מתעטש או מכחכח (אצ'רולי, צ'ורצ'וחלה, מגרולי), אבל ברגע שמתגברים על המשוכה הזאת, מקבלים תמורה מלאה שנאפית ממש מול העיניים. טועמת ארעית שסיפרה שבילתה ובלסה בחתונה גיאורגית כהלכתה – בגיאורגיה! – טענה בלהט שזה בדיוק, אבל בדיוק, אותו דבר. אז נסו את האימרולי, מאפה שמרים דק דק, ממולא בגבינה מלוחה ותרד.

מחיר: 16-34 שקלים למנה.

חצ'אפוריה. השקמה 5 פינת האשכול 6, ירושלים. טלפון: 02-5373630. שעות פתיחה: א'-ה' 08:30-20:00, ו' 08:30-15:00. כשר.

חצ'אפוריה
חצ'אפוריה. ממש כמו בגיאורגיה! | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

הפלאפל הכי טעים בירושלים

מרכז הפלאפל התימני
בסוף רחוב הנביאים, בואכה מגרש הרוסים, חפשו על קיר האבן הירושלמית דמות של גבר תימני בעל פאות מסולסלות. ממש מתחתיו שוכן כוך הנירוסטה הזערורי הזה, אוטוטו בן 40, שאלפים באזור חיוג 02 נשבעים בשמו. כדורי הפלאפל הלוהטים עמוסים ירק וחוואייג' (אפשר לבקש דגימה מהאסופה שזה עתה יצאה מהשמן הרותח, בעל הבית בדרך כלל נענה בחיוב), ובתוך מנה בפיתה אפשר להעמיס חומוס, סלט קצוץ טרי, טחינה וחמוצים, וכמובן הרבה חריף, סחוג ירוק וחילבה עלא כיפאק לאמיצים. אבל להזכירכם, למקום קוראים מרכז הפלאפל התימני, ולכן את המנה אפשר גם לקבל באשתנור תימני (כן, אשתנור, ככה אומרים לאפה בירושלמית, חה חה, מצחיק מאוד, תנו 19 שקל ותשתקו), בלחוח, ואפילו בסלוף בימי שישי. לא בעניין של פלאפל? יש גם סביח.

מחיר: 16 שקלים למנה בפיתה, 19 שקלים בלאפה, לחוח או סלוף.

מרכז הפלאפל התימני. הנביאים 48, ירושלים. טלפון: 02-6242346. שעות פעילות: א'-ה' 9:30-21:30, ו' 9:30 ועד שעתיים לפני השבת. כשר.

מרכז הפלאפל התימני
מרכז הפלאפל התימני. בקשו את הפלאפל באשתנור | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

שלום פלאפל
אין ירושלמי שלא סינן קללה עסיסית לכיוון הנהגים שחוסמים נתיב שלם ברחוב בצלאל הסואן רק כדי לצאת מהאוטו ולהזמין מנה פלאפל. אבל לא יעזרו קללות. אלה אנשים שמתעקשים לקבל את הפלאפל שיש שיקראו לו הטוב בעיר, שמקורותיו עוד בימי המנדט. ומי שנתקע מאחוריהם - שיחפש מי ינענע אותו.

15 שקלים עולה מנה בפיתה, עם כדורים פריכים ואדמדמים בעלי ניחוח תימני ומתכון משפחתי שנשמר במשך שנים. הכדורים נמעכים קלות כדי לפנות מקום לחומוס עיסתי, סלט טרי, חמוצים וטחינה – וזהו. אין צעצועים מיותרים, אין צ'יפס ואין נעליים. ומי שלא מבין איך מנה כל כך פשוטה למראה יכולה להסב כל כך הרבה אושר – שיבוא וידגום בעצמו. רק שיזמין מהר, יחזור לאוטו וייתן גז, למה הוא עושה פקק.

מחיר: 17 שקלים למנה.

שלום פלאפל. בצלאל 34 (וגם דרך חברון 124 וש"י עגנון 20), ירושלים. טלפון: 02-6798396. א'-ה' 9:00-21:00. כשר.

שלום פלאפל
שלום פלאפל. שווה את הפקק | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

הסנדוויצ'ים הכי טובים בירושלים

דוויני
נתחיל מהבוטום ליין. בדוויני טעים. זהו. מקום טעים, נעים, קטן, טעים, לא יקר, ושוב טעים. מדובר בעוד אחת מהנפצות ה"קוסנפט עם טוויסט" של אזור השוק המתפתח, המתהדר בכינוי "בר פיתות" (אף מילה על אייל שני, כן?). בקיצור, מש'תם רוצים – בפיתה, שמסיימת אפייה במקום עצמו לקבלת טריות מקסימלית. הפיתה או "סגורה", כלומר, הכל בפנים; או "פתוחה", יעני מוגשת במעין קרעים צרובים שכל הגוד סטאף מונח עליהם. ולהלן הגוד סטאף: נתחי אנטרקוט, טלה טחון, חריימה בורי נטול קוצים, אוסובוקו, כרובית קריספית, ברבוניות פריכות ואפילו פיתה בתצורת מרק. הפיתה הסגורה עם החריימה היא תענוג עילאי: בורי לוהט ועסיסי עם טעם של ים וסגירה יפה של עגבניות פיקנטיות; ואילו הגרסה הפתוחה בליווי אנטרקוט (28 שקל) מגיעה עם איולי, עגבניות וקצת חריף ומתעלה מעל לכל שטנץ שמתקבע בראש כשמוכרז הצמד "אנטרקוט" ו"פיתה". צלוחית של צ'יפס הבית הפריך כליווי, כוס גזוז משמש (פינוק בעוד קצת סירופ לא יזיק) ושוט קטן של ערק שקדים, ומה יבקש לו עוד פלוני? וואללה כלום. למתלבטים – ארוחת טעימות תפתור הכל בצורה חיננית ותהפוך את הקיבה שלכם לאסירת תודה.

מחיר: 35 שקלים לפיתה סגורה עם חריימה, 28 שקלים לפיתה פתוחה עם אנטרקוט.

דוויני. בית יעקב 6, ירושלים. טלפון: 050-4742428. שעות פעילות: א'-ה-' 12:00-00:00, ו': 12:00-16:00. כשר.

דוויני
דוויני. פשוט טעים | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

מדיצ'י

הסימן הטוב ביותר שהגעתם למקום ששווה את המאמץ הוא נהגי מוניות שעומדים בדאבל פארקינג אל מול עיניו המשתאות של פקח חניה עירוני כדי להזמין מנה. הקיוסק/סנדוויצ'ייה הוותיק מתהדר בכותרת "הבגט החלבי הטוב ביותר בעיר", כשבבגט הטרי או בג'בטה אפשר למרוח מה שרוצים מתוך מבחר נהדר של סלטים, גבינות שמנות, טונה וירקות. אז ג'בטה עם טונה זה נחמד, ובורקס זה תמיד אחלה, אבל גולת הכותרת הבלתי מעורערת היא השקשוקה. בתוך חצי בגט שכמו נשלף מבין ידיו של מרקו מ"הלב" (כמה אדים יוצאים ממנו, אינעל העולם!) מושחים חומוס, חריף ולימון כבוש. האמיצים יוסיפו עוד פלפל חריף קלוי ובצל ירוק. על זה יוצקים את השקשוקה הפיקנטית היישר ממחבת ברזל רותחת, ואין די מילים בארסנל הסופרלטיבים שיתארו את העונג העילאי הזה. זה חם ורך ופציח וחריף ומתקתק וחמוץ ושוב חריף ונוזל... עם כל הכבוד לעיריית ירושלים, זה ביס ששווה דוח.

מחיר: 14 שקלים לבורקס, 32 שקלים לבגט, 22 שקלים לשקשוקה.

מדיצ'י. המאירי 9, ירושלים. טלפון: 02-6243888. שעות פתיחה: 24 שעות במהלך א' עד ו'. כשר.

מדיצ'י
מדיצ'י. דמיינו את השקשוקה בתוך בגט עמוס בכל טוב | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

מעדניית אורן ויאני
כמו כמעט לכל מקום בירושלים, גם לדליקטסן הקטן הזה יש סיפור. הוא נולד בכלל בשם אחר בשכונה אחרת, ולפני כשנה החליטו הבעלים להחליף את הנוף של אנגלוסקסים מנומנמים ברחוב הפלמ"ח באוכלוסייה סטודנטיאלית קצת תוססת יותר במרכז העיר. המזל הגדול הוא שהשעתוק לא שינה במאומה את ההיצע, האיכות והטעם: פסטות ורטבים, ריבות וממרחים, אלכוהול וכמובן הכריכים, שמחולקים לארבע קטגוריות: דג מלוח, גבינות, טבעוני או נקניק, שעם כל הכבוד, לשמו התכנסנו. בבגט כפרי ופציח, עליו נמרחים בנדיבות מיונז, חרדל, חזרת, פסטו ולימון כבוש לבחירתכם, יונחו פרוסות של נקניקי הבית ממשפחת הסלמי או הפסטרמה. נסו את הבריסקט (חזה בקר למתעקשים בעברית), אדום ומעושן ונפלא. עם חיזוק של חסה רעננה, בצל סגול ועגבנייה, הפה ייאבק לנשוך דרך הלחם הנהדר כדי להגיע ללב הפועם והעסיסי שבפנים. פשוט נהדר.

מחיר: 25 שקלים או 28 עם כוס קפה.

מעדניית אורן ויאני. ש"ץ 8, ירושלים. טלפון: 02-5797378. שעות פתיחה: א'-ה' 8:30-20:00, ו' 8:30-16:00. לא כשר.

מעדניית אורן ויאני
מעדניית אורן ויאני. דליקטסן כמו שצריך | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

המבורגר הרחוב הכי טוב בירושלים

 איוו מיט בורגר
המבורגרייה שהפטרון שלה הוא קצב, ועוד מוותיקי ומבכירי הקצבים בירושלים? כאן אי אפשר לפספס, ואכן – ההמבוגר של איוו פוגע בול: הבשר מעלף, ואם זה היה חוקי יש כמה מתושבי העיר שהיו מתחתנים איתו. ממסדרון צר השתדרג המקום לדיינר פיפטיזי מואר בניאון – כזה שאפשר לקטוף בו ארוחת צהריים ולהמשיך הלאה – אבל הארומה, אותה ארומה משכרת של בשר צרוב ונהדר, נותרה. אם מתעלמים מכריך הקורנדביף, נקניקיות העגל והכנפיים, ההיגיון הבריא אומר ללכת על הקלאסיקה, היינו עסקית המבורגר שכוללת צ'יפס ושתייה, בגודל לבחירתכם. המלצה: מגודל בינוני ומעלה, רצוי לתרגל את שרירי הלסת על ידי דקלום מילים שיפתחו את הפה למקסימום, כמו "אבטיח", או "אדמה". בוחרים מה שרוצים מתוך מבחר של יותר מעשרה רטבים (שילוב הבית מומלץ, אבל נסו את הקומבו מיונז שום, ברביקיו, חרדל וטבסקו); מעמיסים ירקות טריים, ומתפנקים בתוספות ספיישל (רובן ב-9 שקלים. אמנטל נוזלי ורצועת בייקון שמנונית הן חובה, ואלו 18 השקלים הכי מוצדקים שתשלמו אי פעם). אז איך יודעים בוודאות שזה ההמבורגר הכי בנזונה בעיר? כי בשולחנות של יותר משני אנשים אף אחד לא מדבר. כולם לועסים.

מחיר: 47 שקלים לעסקית המבורגר 150 גרם, 56 שקלים לעסקית 250 גרם ו-66 שקלים לעסקית 400 גרם. כל תוספת ב-9 שקלים.

איוו מיט בורגר. הלל 28, ירושלים. טלפון: 02-6222513. שעות פתיחה: א'-ד' 11:00-3:00, ה'-ו' 11:00-5:00, שבת 11:00-4:00. לא כשר.

 

איוו מיטבורגר
איוו מיטבורגר. תתחילו לתרגל את שרירי הלסת שלכם | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

הפיש אנד צ'יפס הכי טוב בירושלים

פיש אנד צ'יפס
לכאורה הזיה: המנה הכי בריטית בלב השוק הכי ים-תיכוני, אוקסימורון קולינרי פר אקסלנס. והנה, זה עובד, ומפוצץ. מהמטבחון הפצפון ברחוב האגוז מוציאים כל מיני אטרקציות צדדיות כמו סלט טונה אדומה, פישבורגר, ברבוניות או פלפל אדום ממולא גבינה ודג, אבל כשם המקום, הכי כיף זה ללכת על הקלאסי והבטוח: נתחי קוד (או בקלה, בשפת המקום), וצ'יפס. בתום המתנה לא ארוכה מתקבלת מנה לתפארת של ארבעה נתחי דג שמנוני ששופטי מאסטר שף היו מכנים "flaky" עטוף בלילת בירה פריכה, ולצדם אצבעות של צ'יפס שמנמן, וארבעה רטבים – קטשופ, מיונז, חרדל ואלף האיים. הדג הטרי מגיע מהחנות המשפחתית כמה מטרים משם, והצ'יפס כמו שצריך להיות צ'יפס. אז גם בלי עיתון שיעטוף את הכל כמו במקור הלונדוני ו/או מחית אפונה ליד, זו חלופה ראויה ושמנונית לשווארמה שמסיימת ערב שתייה שיצא משליטה.

מחיר: 37 שקלים לפיש אנד צ'יפס.

פיש אנד צ'יפס. רחוב האגוז 1, ירושלים. טלפון: 053-7106415. שעות פתיחה: א'-ה' 11:00-23:00, ו' 11:00-15:00. כשר.

פיש אנד צ'יפס
פיש אנד צ'יפס. פשוט ועובד | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

הסביח הכי טוב בירושלים

הסביחייה
"מנה סביח – 20 שקלים, שתייה – 6 שקלים". זה התפריט שמודפס באותיות צנועות מעל דלפק ההגשה בדוכן של יגאל, וזהו. אין משהו אחר. לא קמח מלא ולא טבעוני ולא צליאק ולא שמליאק. זה מה יש, טייק איט אור ליב איט. וכדאי לכם טו טייק איט. הסטנד הצנוע הזה היה אחד הראשונים לייבא לעיר את אותה מנה מופלאה ששגרירים באזור רמת גן דיברו פלאים על אודותיה, והעלייה בשער הגיא לא גרעה ממנה ולו גרם של טעם. בתנועות זריזות תוגש לכם בכל שעות היום פיתה חמימה ורכה להפליא, עם פרוסות חציל עבות שמקבלות יחס אישי כמו תייר מרפא מאוקראינה, ביצה מומלחת ומפולפלת, ושאר פעלי ירקות ורטבים (ט.ח.ן, ב.צ.ל, ס.ל.ט, פ.ט.ר.ז וכו') לקליעה מדויקת לטעם האישי. ואז עוד שכבת חציל ועוד ביצה, ככה בשביל הפינוק. אין מה להתפנפן יותר מדי – כל ביס גן עדן, כל ביס אחרון במנה מדגדג את היצר הגרגרני להזמין עוד אחת, וכל מנה נוספת דורשת שנ"צ. כי ראבאק, יש גבול.

מחיר: 20 שקלים למנה.

הסביחייה. שמאי 9, ירושלים. כשר.

הסביחייה
הסביחייה. מנה שעשתה את המעבר לירושלים באופן ראוי | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

סלייס הפיצה הכי טוב בירושלים

פיצה צ'ילי
אי שם בתחילת המילניום הקודם נפתחה צ'יליז כקונטרה צנועה למונופול הסלייסים המשלבים חלב ובשר - דומינוס. צ'יליז הביאה עמה בשורה נחוצה של פיצה ביתית, דקה, שמנונית ברמה לא חוקית ועם רוטב נהדר, שעליה הונחו אחר כבוד תוספות מפתות כמו ארטישוק, ברוקולי ובטטה לשוחרי העשבייה וצ'וריסו וחזה אווז לקרניבורים. שווה במיוחד היא הספייסי צ'יקן (שנקראה במקור צ'יקן מסאלה): מסה אדירה של נתחי עוף בחריפות נעימה על גבינה נוזלית, אותם ניתן לחזק בהמון טבסקו ופרמזן עוקצני עד לקבלת ביס עם קיק מהגיהינום.

מחיר: 26 שקלים לסלייס, תוספות ב-5 שקלים.

פיצה צ'ילי. הלל 28, ירושלים. טלפון: 02-6254040. שעות פתיחה: 11:00-5:00. לא כשר.

פיצה צ'ילי
פיצה צ'ילי. הסלייס, הו הסלייס | צילום: עודד קרני, אוכל טוב

הדפסה ירושלים

התרוצצו, טעמו, דירגו וכתבו: אייל דץ, יוני סמאש, ריטה גולדשטיין, בן טופח, עידית נרקיס כ"ץ וניב שטנדל. סייע בהכנת הכתבה: יהונתן מאיר.

>> מה זה בכלל אוכל רחוב?

>> 67 המקומות הכי טובים לאוכל רחוב

>> אוכל הרחוב הכי טעים בתל אביב

>> אוכל הרחוב הכי טעים באזור המרכז

>> אוכל הרחוב הכי טעים בצפון הארץ

>> אוכל הרחוב הכי טעים בדרום הארץ