כולנו מחפשים דרכים כדי להרגיש במיטבנו ולהפוך לגרסה הכי טובה של עצמנו: אנחנו מתייעצים עם אנשי מקצוע, עושים תהליכים ושינויים תזונתיים ונוטלים תוספי תזונה כשצריך. רק שבפועל מתברר שאין בהכרח צורך בכל אותם רכיבים מיוחדים כדי להרגיש טוב יותר. בחומרי גלם יומיומיים ונגישים שרובנו כבר צורכים ומשלבים בתזונה ניתן למצוא רכיבים מופלאים ומזינים. 

הכירו את בטא גלוקן, אחד הסיבים התזונתיים המעניינים שיתרונותיו מוכחים מחקרית.

מה זה בטא גלוקן?

בטא גלוקן הוא סוג של סיב מסיס ולכן נחשב כבעל פעילות פרה-ביוטית, כלומר עשוי לתרום לשגשוג החיידקים הטובים במעי הגס. הוא קיים באופן טבעי בדגנים כמו שעורה, שיפון ושיבולת שועל, וגם בשמרים ופטריות מסוימות. צריכת שיבולת שועל (קוואקר) היא דרך פשוטה, קלה וטעימה ליהנות מהסיב. כך שמעבר ליתרונות הידועים של קוואקר כדגן מלא, יש בו רכיב נוסף (פחות מוכר) עם יתרונות תזונתיים. ואיך נוכל להרוויח את היתרונות? ע"י שילוב של קוואקר במהלך היום, לדוגמא בארוחות ערב ובהכנת מתכונים שונים כמו: עוגיות, לחמניות ואפילו בחביתה או בקציצות.


קוואקר 2024  (צילום: בתיה שורק)
צילום: בתיה שורק

סיבים תזונתיים נחלקים לשתי קבוצות: סיבים תזונתיים בלתי מסיסים המסייעים לפעילות מערכת העיכול ולמניעת עצירות וקיימים בקליפות של פירות וירקות וכן בסובין של דגנים מלאים. וסיבים תזונתיים מסיסים, כמו הבטא גלוקן, בעלי יכולת מסוימת לספיחה של שומנים במערכת העיכול. הסיבים המסיסים קיימים בין היתר בקטניות ובשיבולת שועל שנחשבת לאחד מהדגנים עם תכולת סיבים מסיסים גבוהה, ובמיוחד בטא גלוקן. במתחם "טעים פי קוואקר" תוכלו לגלות עוד מידע לגביו ושפע מתכונים טעימים בשילוב קוואקר.

בטא גלוקן: למה זה טוב ואיך זה עובד?

לבטא גלוקן מספר יתרונות משמעותיים. הסיב המסיס ידוע ביכולתו:

  1. לסייע בשמירה על רמות תקינות כולסטרול בדם: שמירה על רמות תקינות של כולסטרול בדם עשויה להקטין את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.
  2. נחשב כבעל פעילות פרה-ביוטית, כלומר משמש כמצע מזון עבור חיידקי המעי הגס ועשוי לתרום לשגשוג החיידקים הטובים. בתהליך זה נוצרים רכיבים שהם בעלי השפעה מטיבה לגופנו.

כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים שלו, כמה בטא גלוקן כדאי לצרוך ביום?

על פי מחקרים, צריכה של כ-3-4 גרם של סיבי בטא גלוקן במהלך היום, כחלק מתזונה מגוונת ומאוזנת לאדם מבוגר בריא, עשויה לסייע לנו ליהנות מיתרונות הסיב. כמה זה בשיבולת שועל? ב-100 גרם שיבולת שועל של קוואקר יש כ-4 גרם של סיבי בטא גלוקן.

קוואקר 2024  (צילום: בתיה שורק)
צילום: בתיה שורק

יחד עם כל היתרונות הברורים של סיבים תזונתיים, כנראה שלא תמצאו מהם מספיק בתזונה מודרנית טיפוסית. על פי סקר שנעשה בישראל בעשור האחרון, כ-80% מהמבוגרים (64-18 שנים) צורכים סיבים מתחת לכמות היומית המומלצת.

צריכת שיבולת שועל ושילוב שלה במתכונים שונים היא דרך מעולה להוסיף לתזונה שלנו גם סיבים תזונתיים ובפרט סיבי בטא גלוקן. במילים אחרות, מדובר במזון שהכי קל וכיף לשלב בתפריט. תנו מקום לקוואקר בתזונה שלכם.

*הכתבה נכתבה בשיתוף דורית שאלתיאל – יערי, דיאטנית קוואקר, שטראוס