מאפה צ'דר ופלפל חלפניו

המתיישבים הראשונים בארצות הברית למדו מן הילידים להשתמש בתירס, ואפו ממנו לחמים בדומה לאלה שאפו בעולמם הישן. לחם תירס הוא מאבני היסוד של המטבח הדרומי עד היום.

המתכון נרקח בהשראת מתכון מקסיקני ללחם תירס עם גבינה ופלפל חלפניו חריף. הוא אכן קצת חריף, אבל בעיקר עשיר בגבינה ומחמם את הבטן. לאפייתו משתמשים בתבנית חרס חסינת חום. אחרי שמעבירים לתוכה את העיסה, יוצקים למרכז הקדרה שמנת מתוקה, ומתקבל ציפוי שחום שמזכיר קרם ברולה.

המרכיבים:

3 כפות חמאה מומסת
3 ביצים בגודל בינוני (M)
שלושת רבעי כפית מלח ים
4 כוסות חלב 3%
2 ורבע כפות חומץ לבן
כוס וחצי קמח רב תכליתי
כוס ורבע קמח תירס
2 ורבע כפיות אבקת אפייה
150 גרם גבינת צ'דר מגוררת
20 פרוסות פלפל חלפניו בתחמיץ, קצוצות
כוס וחצי שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית חרס עמוקה וחסינת חום בקוטר 27-24 ס"מ (או מלבנית דומה) במעט חמאה ומניחים אותה בתנור להתחמם בזמן שמכינים את הבלילה.

2. טורפים בקערה גדולה את החמאה המומסת והביצים. מוסיפים את המלח, החלב והחומץ וטורפים היטב.

3. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, קמח תירס ואבקת האפייה. מוסיפים את תערובת הקמח, גבינת הצ'דר המגוררת והחלפניו הקצוץ לבלילה הנוזלית ומערבבים רק עד שכל המרכיבים מתאחדים לעיסה חלקה.

4. מוציאים את התבנית הלוהטת מהתנור ויוצקים לתוכה את העיסה.

5. מוזגים את השמנת המתוקה במרכז התבנית בזרם דק ואחיד, מבלי לערבב. אופים בתנור החם שעה, או עד שפני המאפה שחומים. מגישים חם או בטמפרטורת החדר, בלי לשחרר מהתבנית.

עוד באוכל טוב:

כיכר קוטג' וזיתי קלמטה (צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר)
לחם קוטג' וזיתים. מי לא אוהב קוטג' וזיתים? | צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר

כיכר קוטג' וזיתי קלמטה

כיכר לחם מהירה בשילוב טעמים ישראלי מהימים שבהם היינו צעירים ותמימים.

המרכיבים:

1 כוס קמח מלא תופח
כוס וחצי קמח תופח
רבע כפית סודה לשתייה
1 כף שטוחה פלפל שחור גרוס
1 כפית מלח ים
50 גרם חמאה רכה
1 כף סוכר
2 ביצים בגודל בינוני (M)
1 מכל גבינת קוטג' 9%
שלושת רבעי כוס זיתי קלמטה מגולענים וחצויים
שמן זית

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-175 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה (כדאי להצמיד את הנייר לתבנית בעזרת מעט חמאה רכה או שמן).

2. מערבבים בקערה גדולה את הקמחים, הסודה לשתייה, הפלפל והמלח.

3. מקציפים את החמאה והסוכר בקערת המיקסר או במטרפה ידנית מספר דקות, עד שמתקבל קרם תפוח ובהיר. מוסיפים את הביצים זו אחר זו תוך כדי הקצפה, ולאחר מכן את גבינת הקוטג'. מערבבים לבלילה אחידה.

4. מוסיפים את הבלילה ואת הזיתים לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה. מעבירים אותה לתבנית ומעצבים לצורת כיכר לחם.

5. מזליפים מעל הכיכר מעט שמן זית ואופים בתנור החם 45-40 דקות, עד שהכיכר זהובה ומפיצה ניחוח נפלא. מצננים כ-10 דקות ומעבירים לרשת צינון.

לחם בצל מטוגן וגבינת עזים (צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר)
לחם בצל מטוגן וגבינת עזים. העז היא חברה | צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר

לחם בצל מטוגן וגבינת עזים

שילוב הטעמים של בצל מטוגן לאט לאט, עד שהוא שחום ומתוק מאוד, וגבינת עזים טובה, קשה ובשלה אך לא מדי, מענג מאוד במאפה הזה, ספק לחם ספק עוגה, או פשוט מאפה מלוח.

גבינת עזים לא צריכה להיות חריפה ולא מסריחה, וההסתייגות שאנשים רבים חשים כלפי גבינות עזים נובעת מזיכרונות של גבינות כאלה שאפיינו אותן בראשית ייצורן בישראל, כשהיישון היה ארוך מדי ולא מדויק, והריחות חזקים מדי. טעמי גבינות העזים היום הם עדינים ומשובחים הרבה יותר.

המרכיבים:

2 כפות + שליש כוס שמן זית
1 בצל קצוץ דק
כוס ושלושת רבעי קמח רב תכליתי
1 כף אבקת אפייה
1 כפית מלח ים
חצי כפית פלפל שחור גרוס
2 ביצים בגודל בינוני (M)
שני שליש כוס חלב 3%
100 גרם גבינת עזים קשה ולא בשלה מדי, חתוכה לקוביות או מפוררת
1 כפית זרעי פרג

אופן ההכנה:

1. מחממים מחבת עם 2 כפות שמן זית. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים על להבה בינונית-נמוכה עד שהוא מקבל גוון שחום עמוק, כמעט שרוף, 30-25 דקות. מניחים בצד להתקרר.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית אינגליש קייק ומרפדים אותה בנייר אפייה.

3. מערבבים בקערה גדולה את הקמח, אבקת האפייה, המלח והפלפל השחור.

4. בקערה נפרדת, טורפים יחד את הביצים, החלב ו-1/3 כוס שמן הזית הנותרת לבלילה אחידה.

5. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה. מקפלים פנימה את הבצל המקורמל ואת הגבינה. מעבירים את הבלילה לתבנית ומפזרים מלמעלה את זרעי הפרג.

6. אופים את הכיכר בתנור החם כ-50 דקות, עד שהיא מקבלת גוון זהוב וקיסם המוחדר במרכזה יוצא יבש. מניחים להתקרר בתבנית כ-5 דקות ולאחר מכן הופכים על רשת להמשך צינון.

כל המתכונים מתוך הספר "אפייה מהירה: לחמים ועוגות ללא שמרים" של ארז קומרובסקי, הוצאת כתר.

>> כל המתכונים לשבועות