בלינצ'ס
בלינצ'סים. מתחילים להרגיש שבועות באוויר | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

לא מזמן סיפרתי כאן על טרנד האוכל היהודי שפשט על העולם. אחד מהמאכלים היהודיים היותר מפורסמים הוא הבלינצ'ס. יש שמייחסים את מקורו להונגריה, אך גם ברוסיה ובמדינות אירופיות נוספות זהו מאכל נפוץ. גם אצלנו, אמא שלי עדיין נוהגת להכין מדי פעם בלינצ'ס וזהו אחד מהמאכלים האהובים ביותר על הנכדים.

כך או כך, מדובר בחביתיות דקיקות שאותן ממלאים במלית גבינה מתוקה (וצימוקים למי שרוצה). את הבלינצ'ס הממולאים מטגנים בחמאה או אופים בתנור, ומתקבל מאפה מתוק המזכיר קצת גביניות רק עם בצק עדין ורך. ניתן להגיש אותם כפי שהם אבל אפשר לשדרג את ההגשה עם רוטב של פירות יער.

בלינצ'ס - בלילה
זאת הבלילה שלנו | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את החביתיות מכינים מבצק דליל במיוחד שמורכב בעיקר מקמח, ביצים, חלב ומעט חמאה מומסת. את הבלילה שהתקבלה מעבירים דרך מסננת דקה על מנת לסנן מתוכה גושים קטנים.

בלינצ'ס - בערימה
הבלינצ'סים המטוגנים צריכים להישאר דקיקים ובהירים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

את החביתיות מטגנים טיגון קצר. בניגוד לבני דודן הפנקייקס, החביתיות הללו לא אמורות לתפוח וגם לא להזהיב מדי, הן צריכות להישאר בהירות ודקות. בעזרת כף מדידה יוצקים למחבת חמה מעט מהבלילה, ומטים את המחבת כך שהבלילה תכסה אותה באופן אחיד בשכבה דקה. מטגנים כשתי דקות עד שהבלילה נראית יציבה, הופכים ומטגנים מהצד השני זמן קצר נוסף. מוציאים את החביתיות לצלחת ועורמים אותן. מצננים קלות ובינתיים מכינים את מלית הגבינה.

בלינצ'ס - המילוי
מכינים את המלית | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

המלית קלה להכנה ומורכבת מגבינה, סוכר, תמצית וניל, מיץ וגרידת לימון וביצה. את כל החומרים טורפים בקערה עד לקבלת בלילה חלקה.

בלינצ'ס - מתחילים למלא
מניחים מעט מהמלית במרכז ומקפלים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

ממלאים את החביתיות – מניחים במרכז כל חביתית מעט מלית גבינה. מקפלים את השוליים הימניים ומעליהם את השמאליים וסוגרים מלמטה ולמעלה לקבלת ריבוע.

בלינצ'ס - מסדרים בתבנית
בדרך לתנור, עם קצת סוכר וחמאה מעל | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מניחים את הריבועים שהתקבלו בתוך תבנית אפייה משומנת קלות ובאופן חופף. מברישים במעט חמאה מומסת ובוזקים מעט סוכר. מעבירים לתנור שחומם מראש ואופים כ-15-20 דקות עד שהבלינצ'ס מזהיבים קלות. מגישים מיד בליווי מייפל או דבש או עם רוטב פירות יער.

בלינצ'ס עם מלית גבינה

המרכיבים (לכ-10 בלינצ'סים):
לחביתיות:
כוס וחצי (210 גרם) קמח
1 כף (12 גרם) סוכר
קורט מלח
3 ביצים
כוס וחצי (360 מ"ל) חלב
1 כפית תמצית/מחית וניל
25 גרם חמאה מומסת

למלית:
1 מיכל (250 גרם) גבינה לבנה 9%
1 ביצה
3 כפות (35 גרם) סוכר
1 כפית תמצית וניל
2 כפות (15 גרם) קמח
1 כפית גרידת לימון דקה
1 כף מיץ לימון

לרוטב פירות יער (לא חובה):
100 גרם פירות יער טריים או קפואים
2 כפות (25 גרם) סוכר
2 כפות (30 מ"ל) רום
2 כפות (30 מ"ל) מים

אופן ההכנה:

1. מכינים את החביתיות: מנפים לקערה את הקמח, מוסיפים את הסוכר והמלח ומערבבים היטב. מוסיפים את הביצים ואת החלב בהדרגה, מערבבים היטב. מוסיפים את תמצית הווניל והחמאה המומסת ומערבבים שוב. מעבירים את הבלילה דרך מסננת על מנת להיפטר מגושים קטנים שאולי נוצרו.

2. מחממים מחבת בקוטר 26 ס"מ על גבי להבה בינונית. מורחים את המחבת במעט מאוד חמאה. יוצקים למחבת כמות של כשליש כוס מהבלילה, מטים את המחבת כך שהבלילה תצפה את כולה בשכבה אחידה ודקה. מטגנים דקה או שתיים ורק עד שהבלילה מתייצבת. אם החביתיות מזהיבות יתר על המידה יש לקצר את זמן הטיגון או להנמיך את הלהבה. בעזרת תרווד או מרית הופכים לצד השני ומטגנים טיגון קצר. מעבירים לצלחת ועורמים את החביתיות בערמה. מצננים בזמן שמכינים את מלית הגבינה.

3. מכינים את המלית: בקערה טורפים את הגבינה עם הביצה, סוכר, תמצית וניל, גרידה ומיץ לימון מנפים פנימה את הקמח וטורפים לתערובת חלקה.

4. מרכיבים ואופים: מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים תבנית בגודל 20X30 ס"מ בחמאה. מניחים במרכז כל חביתית 2-3 כפות של מלית הגבינה. מקפלים את השליש הימני של החביתית ומעליה את השליש השמאלי, מקפלים מלמעלה ומלטה לקבלת ריבוע סגור מניחים באופן חופף בתבנית האפייה כשהתפר כלפי מטה. מברישים ב-20 גרם חמאה מומסת ובוזקים מעל 2-3 כפות של סוכר. אופים כ-15-20 דקות ועד שהבלינצ'ס מזהיבים מעט. מוציאים ומגישים מיד.

5. ניתן להגיש עם רוטב פירות יער: בסיר קטן מביאים לרתיחה את פירות היער, הסוכר, הרום והמים. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 5-10 דקות עד להצטמצמות הנוזלים. שומרים בקירור עד להגשה.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> לכל המתכונים לשבועות