לפני ההתעסקות בשווארמות, יש גם לומר משהו על שווארמיות: בלא מעט מהן תמצאו אך ורק גברים (זוכרים למשל את השווארמה המעולה של מוראד בכפר יאסיף שבה יש רק משתנות גברים), אבל יש לא מעט שווארמיות, תל אביביות ברובן, שבהן קהל הזללנים מגוון יותר, וקונגרס בזל היא בהחלט אחת מהן - כאן יושבים לאכול במהלך כל היום נשים וגברים (וגם נערים ונערות) מכל הגילים. ומה שמשותף לאותו קהל הטרוגני הוא שכולם, בעיניי בעלי המקום, "אשמים" (בהומור, כמובן) בהיותם תל אביבים מעצבנים על קורקינטים וחיבה יתרה לבקשות מיוחדות.

עד לא מזמן היה קשה להבין אם המקום נקרא "כאן הלקוח תמיד אשם" או "קונגרס בזל". עד כדי כך בלטו שלל הפתקים המליציים שבעלי הקונגרס תלו בכל חלקת קיר פנויה. פנינים כמו "בלי פרצופים יש לי מספיק בבית", "אין חצי מנה", "לא לבקש שומן" וכו'. בכל מקרה, ממש לאחרונה המקום עבר ממשכנו על אבן גבירול פינת בזל כמה מספרים דרומה למקום גדול יותר ועם יותר מקומות ישיבה. 

קונגרס בזל בכתובתו החדשה (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
קונגרס בזל בכתובתו החדשה | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

התפריט נותר זהה: שווארמה פרגית (ורק פרגית), שניצל, חזה עוף, פלאפל. הלכנו על פיתה (40 שקלים) עם קצת סלטים, טחינה, בצל ועמבה. המחיר לא נמוך, מיישר קו עם הסטנדרט הנוכחי, אבל חשוב גם לקחת בחשבון שפרגית היא חומר גלם לא זול, והתמורה שמקבלים כאן הגונה: בשר פרגית מתובל ועסיסי ביותר. בניגוד לשווארמות הודו, שלא תמיד מספקות את הסחורה גם כשמתובלות באגרסיביות, כאן יש עשייה מדויקת מאוד - קודם כל הבחירה מראש בבשר פרגית, שהוא שומני יותר, ושנית - שימוש בעור העוף, שמשובץ בקפידה בשיפוד ומעניק קריספיות כיפית ומפתיעה למנה. לא מובן מאליו.

קונגרס בזל. שווארמה פרגית מיוחדת (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
קונגרס בזל. שווארמה פרגית מיוחדת | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

נכון שהיום רוב ההייפ הולך לשווארמות כבש ואנטרקוט, והנה מנה שחפה משטיקים וגימיקים. פשוט מאוד פיתה טובה עם בשר איכותי, סלטים טריים, חומוס, ומי שרוצה יכול להתפנק עם קצת צ'יפס (יש בתפריט גם לא מעט "עוגות" - מנות ללא פיתה, שניצלים ופלאפל שמכינים עם ההזמנה). אז בסדר, זה עדיין לא סופר פוד, אבל זאת בטח מנה פחות מושחתת משווארמת עגל או כבש עם כיפת ליה. 

קונגרס בזל. אבן גבירול 137, תל אביב יפו. שעות פעילות: ראשון-שישי 11:00-23:00