אתמול היה יום עצוב במיוחד לקולינריה העולמית. מאז הידיעה על מותו של השף המעוטר בעולם, ז'ואל רובושון, בגיל 73 ממחלה קשה ההספדים לא מפסיקים להגיע - מהשף גורדון רמזי, שרובושון היה המנטור שלו, ועד שפים ישראלים רבים שהכירו את רובושון, עבדו אצלו, למדו והושפעו ממנו.

שלום קדוש הוא ככל הנראה השף הישראלי היחיד שהיה לא רק מכר של רובושון אלא אפילו חבר טוב, והתארח פעמיים בתוכנית טלוויזיה שהנחה השף בצרפת. בתוכנית בחר קדוש, שמבשל רק אוכל כשר, להכין לרובושון אוכל יהודי – מרק עוף צח עם קניידלך שמולאו בכבד אווז כטוויסט עילי למנת הפניצילין היהודית המוכרת – ורובושון התלהב מאוד.

שלום קדוש (צילום: אורן בן חקון, mako אוכל)
שף שלום קדוש. "קודם תאכלו צהריים ואחר כך נדבר" | צילום: אורן בן חקון, mako אוכל

הפגישה הראשונה בין שני השפים התקיימה ב-96', כשקדוש טס לרובושון כדי לשכנע אותו להגיע לארץ לבשל בארוחת חגיגות 3,000 שנה לירושלים, שעליה היה קדוש אחראי. "רציתי להביא את השפים הכי טובים ואמרתי שאתחיל עם רובושון, כי אם הוא יגיד כן היתר יבואו", מספר קדוש. "נסעתי אליו לפריז לאחת המסעדות שלו, ואז הוא אמר לי ולחבר שהגעתי איתו 'קודם תאכלו צהריים ואחר כך נדבר'. אחר כך הוא אמר שירושלים מדברת אליו, אבל לפני שהוא ייתן אוקיי סופי הוא רוצה לבוא לראות את המטבח ואת הציוד ואת חומרי הגלם שהוא יכול לעבוד איתם. לז'ואל לא אומרים לא, אז כמובן שהסכמתי. הוא בא לארץ, ואחרי שלושה ימים שבילינו יחד הוא אמר שהוא יגיע. עוד באותו הערב הוא החליט מה המנה שהוא רוצה להכין לארוחה - קרם של שעועית עם כמהין שחורות".

מאז הגיע רובושון עוד כמה פעמים לישראל. "הוא היה בן אדם ושף מדהים והוא מאוד אהב את ישראל. תמיד כששלחתי אליו סטאז'ר ישראלי הוא קיבל אותו בשמחה", אומר קדוש, "הוא מאוד רצה לפתוח פה מסעדה אבל היו לו המון דרישות, ולפתוח מסעדה זה משהו שלוקח זמן. הוא רצה לפתוח פה אטלייה, אבל לצערי זה כבר לא יקרה. שמרנו על קשר כל הזמן, זאת אבידה קשה".

גם השף יונתן רושפלד ספד אתמול לרובושון. "רובושון היה השף שדרש מעצמו יותר מכל אחד אחר", הוא כתב. "לשבור גבול אחר גבול במצוינות אסתטית, הרבה לפני שאוכל הצטלם כל כך הרבה. רובושון היה השף שדחף את צרפת לבחון מחדש את עצמה לאחר שגילה את יפן ואת התרבות שלה. רובושון היה השף הראשון שהעמיד עובדה שתפוחי אדמה חשובים לא פחות מקוויאר, לובסטר או אספרגוס. רובושון היה שף! ועכשיו כשהלך לעולמו נותרו הרבה פחות שאלות משהיו לפני זמנו כי רובן (התשובות) כתובות בעשרות הספרים, אלפי המתכונים ומורשתו למצוינות שהונחלה לרבים".

תומר אגאי (צילום: דניאל לילה,  יחסי ציבור )
תומר אגאי. בהתחלה המישלנים הזדעזעו, אבל זמן קצר אחרי כן הם הבינו את המהפכה | צילום: דניאל לילה, יחסי ציבור

תומר אגאי, השף של מסעדת סנטה קתרינה, עבד אצל רובושון ב-2004. "בעיניי הוא ייצג את כל המדריך של מישלן", הוא מספר. "הוא לקח את כל החוקים ושינה אותם בבת אחת, בפתיחה של האטלייה הראשון שלו. אני הייתי חלק מהצוות הפותח של המסעדה והייתה שם הרגשה שאנחנו משנים את העולם. טבחים מקנדה, יפן וניו יורק הולכים אחריו ואחרי הסו שפים שלו באש ובמים, ומשנים את עולם הכוכבים, שהיה עד אז המשחק הביתי שלו. לא עוד סיט אחד של 20 איש עם קלושים, מפות לבנות והחלפה של 20 מערכות סכו"ם במהלך הארוחה - אלא מטבח פתוח, נגיש ושפים שמדברים ונוגעים בקהל. לא עוד אווירה כבדה של פקולטה קולינרית אלא אווירה משוחררת ונעימה. גם המחיר היה מהפכני בזמנו והונגש משמעותית בהשוואה למסעדות העילית. המסעדה הזאת פשוט שיקפה את הצרפתיות החדשה עם קריצה למערב. בהתחלה המישלנים הזדעזעו, אבל זמן קצר אחרי כן הם הבינו את המהפכה - ואחריו כל השפים הצרפתים המיתולוגיים פתחו מסעדות בסגנון. רובושון שינה לעד את עולם המסעדנות העילית".