דבר ידוע הוא שישראל עמוסה במסעדות שנפתחות ונסגרות במהירות, אבל מוסדות אוכל של ממש לצערנו כמעט שלא קיימים כאן. דוגמה טובה למוסד כזה היא ללא ספק מסעדת הסינית האדומה בתל אביב, מחלוצות ז'אנר האוכל הסיני בארץ, שנפתחה ב-1977 וכעת מתברר שהיא נאלצת לסגור את שעריה לאור עבודות תמ"א 38 במבנה שבו היא ממוקמת בצפון רחוב דיזנגוף.

הסינית האדומה תיסגר סופית ב-31 במרץ 2017, אחרי הוראת בית המשפט שהתקבלה בשבוע שעבר בתום שנתיים של דיונים בנושא. בשיחה עם בעלי המסעדה ישראל בויקו, שמלווה את המקום מיום פתיחתו, ניכר כי הוא שבור מכך שייאלץ לסגור בקרוב את מפעל חייו. "כבר שנתיים אני במלחמה איתם. יש לי לא מעט טענות על ההתנהלות ואני חושב שאפשר היה לעשות דברים אחרת, אבל זה כבר לא יעזור לי", אומר בויקו. "חשבתי שיש לי לפחות עד סוף 2017 עם המסעדה אבל מסתבר שזה לא המצב".

מה היו יכולים לעשות אחרת?
"את היזם של התכנית אני לא מכיר ואין לי טענות כלפיו, הוא רק רוצה להרוויח, אבל בעלי הנכס שמהם אני שוכר את המקום כבר שנים היו יכולים לעשות דברים אחרת. היה אפשר למצוא אפשרות טכנית אחרת מלבד לחפור בתוך המסעדה כדי לחזק את הבניין, רק שהאופציה הזו הייתה יותר יקרה".

הסינית האדומה (צילום: אפ מדיה,  יחסי ציבור )
יש עוד סיכוי לפתיחה מחודשת. הסינית האדומה | צילום: אפ מדיה, יחסי ציבור

הסינית האדומה היא לא המסעדה היחידה שנפגעת משיפוצים ושינויים במבנה שבו היא ממוקמת; קדמו לה מסעדות רבות כמו קפה בתיה הוותיק, שניסה לעבור מקום ולפתוח דף מחדש, אך לא הצליח לשחזר את ההצלחה ברחוב החשמונאים ונסגר לאחרונה. "הנושא הזה הוא משהו שעובר על כל העיר בתקופה האחרונה", אומר בויקו, "יש גם הרבה עסקים שלא קשורים לענף המזון ונסגרים בגלל הדברים האלה. אף עסק לא יכול לעבור שנתיים של שיפוצים סביבו".

מאז שפורסם אמש כי המסעדה הנוסטלגית עתידה להיסגר בעוד כמה חודשים, לקוחות ותיקים מכל העולם מציפים את בויקו בשיחות טלפון, הודעות ופניות מרגשות בניסיון להגיע שוב למסעדה לפני סגירתה. "אנשים בטירוף, אני מקבל אינסוף תגובות", הוא אומר בהתרגשות. "כל מיני אנשים שאני אפילו לא מכיר מתקשרים אליי ואומרים שזה לא יכול להיות שהמסעדה נסגרת. תביני, יש פה אנשים ומשפחות שמגיעים לאכול במסעדה כבר שלושים או ארבעים שנה".


"כדי לארגן אירוע פרידה אצטרך לסגור את בלומפילד"

למרות קבלת הבשורה המרה בויקו מתכנן להפעיל את הסינית האדומה עד היום שבו ייאלץ להתפנות. כך, כפי שעשה מדי יום בארבעת העשורים האחרונים, הוא יגיע בכל בוקר, יקבל את הספקים והסחורה, יענה לטלפונים הרבים ואף יעבור בין השולחנות לראות שכל הסועדים מרוצים.

"המצב הנפשי שלי כרגע קשה מאוד ואני בסיטואציה מאוד רגישה", הוא מסביר, "אבל יש לי עוד זמן עד שאצטרך להגיד את מילות הפרידה האחרונות שלי מהסועדים ומהמקום. אני עדיין מתכנן לבוא לעבודה כל יום. הרי יש לי עוד ארבעה חודשים עד הסגירה ויש פה צוות עובדים שיש לי אחריות כלפיהם יחד עם לא מעט הוצאות. מבחינתי הכל יימשך אותו הדבר עד הרגע שבו איאלץ לסגור. אין שום שינוי".

הסינית האדומה מרק שרימפס (צילום: אפ מדיה,  יחסי ציבור )
מילות הפרידה יגיעו בהמשך | צילום: אפ מדיה, יחסי ציבור

בימי הזוהר שלה הייתה הסינית האדומה מהמסעדות המבוקשות ביותר בתל אביב, ובמהלך השנים היוותה מוקד עבור לא מעט אושיות מוכרות. במקום הגישו ומגישים עד היום מנות סיניות כמו עוף חמוץ מתוק, אגרולים ומגוון מרקים סיניים קלאסיים, ולצדם התרחב התפריט גם למנות תאילנדיות.

מבחינתו של בויקו, למרות שהמטבח האסייתי התפתח בארץ והולך ותופס נפח רחב יותר בסצנת המסעדנות הישראלית, הסינית האדומה עדיין רלוונטית, אולי יותר מאי פעם. בנוסף, הוא לא פוסל את האפשרות לפתוח את המסעדה מחדש, במקום אחר, לאחר הסגירה. "אני עוד לא בטוח אם אפתח מחדש כי כרגע אני צריך לעכל את מה שקורה. אני בימים הראשונים אחרי הבשורה אז אני צריך להפנים, ולעשות חישוב מסלול מחדש. לחשוב ולבדוק. אבל סיכוי תמיד יש, וזה בהחלט פרקטי לקחת את המותג שבניתי במשך ארבעים שנה ולהמשיך אותו. אני לא פוסל את זה. אחרי הכל בחודש שעבר מלאו לי 67, אני עוד ילדון".

יש סיכוי שתערוך אירוע פרידה מהמסעדה?
"אני רוצה קודם כל לעבור את סילבסטר, כריסמס וחנוכה, אז יש עוד זמן. חוץ מזה אני גם לא יכול להזמין את הקליינטים שלנו לאירועים של חגיגות כי מדובר בעשרים או שלושים אלף איש, ובשביל זה אני אצטרך לקחת את בלומפילד".

>> לכל חדשות האוכל