דליקטסן (צילום: עידית בן עוליאל,  יחסי ציבור )
טוענים כי לא נמצאו ליקויים. דליקטסן | צילום: עידית בן עוליאל, יחסי ציבור

אתמול, באזור השעה שש בערב, קיבלו מערכות החדשות בישראל הודעה לעיתונות באדיבות לשכת הבריאות של תל אביב. בידיעה נטען כי במעדניית דליקטסן המוכרת של קבוצת המסעדנות R2M בתל אביב נמצאו מוצרי בשר ממקור שאינו ידוע וללא תיעוד כנדרש. את הביקורת בדליקטסן ערכו נציגי הווטרינר המחוזי של לשכת הבריאות בעיר, ולאחר מציאת הליקויים, לטענתם, בוצעה השמדה של כ-38 קילוגרמים של חומר גלם.

הודעה דומה שנשלחה בשנה החולפת מהמקבילה הירושלמית של לשכת הבריאות, אף היא בתפוצה רחבה במיוחד, עוררה היסטריה; אז, השמידו נציגי הווטרינר המחוזי בירושלים לא פחות מ-500 קילוגרמים של בשר ועופות שהוחזקו במסעדת המוציא של השף אבי לוי, ללא סימון או תעודות משלוח כנדרש. אלא שבמקרה של הדליקטסן, כך מסתבר, חומר הגלם שהושמד היה פרשוטו די פארמה בלבד - שוק חזיר מיובשת ומומלחת שמהווה אחד הנדבכים המזוהים ביותר עם המטבח האיטלקי. 

לטענת הדליקטסן, אחד ממוסדות האוכל המוכרים ביותר בתל אביב וכאמור - חלק מרכזי בקבוצת המסעדנות R2M שהיא הבעלים גם של המסעדות קופי בר, בראסרי, בר האוכל רוטשילד 12 ורשת המאפיות בייקרי, מדובר בהשמדה שבוצעה כי הפרשוטו אינו מוצר כשר. במסגרת החוק בישראל לא ניתן לייבא ארצה בשר לא כשר, ולכן נוצרה סיטואציה בעייתית.

נציג קבוצת המסעדנות אורן שנבל מסר למאקו בתגובה לתקרית: "חשוב להבהיר כי מה שנתפס והושמד זה לא בשר אלא פרשוטו די פארמה מאיטליה. ניתן לעשות לבד את הקישור למה דווקא המוצר הזה נתפס והושמד. ההודעה לעיתונות שנשלחה מטעם משרד הבריאות היא הודעה מגמתית ולא נכונה. לא נמצאו אצלנו שום ליקויים ואנחנו מוכרים את המוצר הכי איכותי שיש, הוא פשוט כנראה לא מוצא חן בעיני מישהו משיקולים פוליטיים. מלבד הפרשוטו לא נמצאו אצלנו שום ליקויים אחרים, אפילו לא נכנסו למטבח שלנו".  

גם בעמוד הפייסבוק של המסעדה נכתבה הודעה לאחר הפשיטה: "המוצר היחיד שהושמד היום 20.11.16 בדליקטסן הוא 4 רגלי פרשוטו די פארמה מפוארות, איכותיות וטעימות אשר יובאו מאיטליה, אחרי בדיקה קפדנית של צוות הדליקטסן שדואג לאתר חומרי גלם, בשר וגבינות איכותיות מסביב לעולם. חשוב לציין כי לא נמצאו שום ליקויים תברואתיים כלשהם במעדניה או במטבח המסעדה ושהבשר שנמכר איכותי ובטוח לשימוש, אבל לא כשר. אנו גאים מאוד בכל המוצרים שאנחנו מוכרים ונמשיך להקפיד על איכות וטריות כפי שעשינו עד היום".

המקרה של הדליקטסן הוא אמנם נקודתי, אך הוא עורר דיון רב ברשת אמש, בקרב שפים ישראלים וסועדים כאחד, חלקם טענו כי מדובר בסוגיה של כפייה דתית ולא של אינטרסים בריאותיים. השף נועם דקרס מרשת מסעדות הבריאות ביסלה, למשל, כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "פירות ים זה בסדר לייבא, אבל חזיר זה טאבו. לפי מה שאני זוכר זה או כשר או לא כשר, אין באמצע".

שוחחנו עם דקרס גם היום, כדי לרדת לשורש הדברים. "ההתבטאות שלי בפייסבוק קשורה לדברים עקרוניים בהרבה מהפרושוטו שנתפס, והיא עוסקת בכבוד האדם וחופש העיסוק. עצם השמדת המוצר על ידי משרד הבריאות היא לא הנושא, אלא זה שאי אפשר לייבא לארץ כיום בשר לא כשר. פירות ים או דגים לא כשרים אפשר לייבא, אבל לא חזיר. אני אולי תמים, אבל אני מכיר רק הפרדה בין כשר ולא כשר. אין דברים באמצע. אז זה נראה לי הבל הבלים וזאת כפייה דתית אגרסיבית מאוד דרך חקיקה, וגם נגיעה באינטרסים כלכליים של עולם הבשר הכשר. אני באופן אישי לא מוכן שיגידו לי איך ובמה להאמין ואיך או מה אני מכניס לפה, וזה כרוך אחד בשני. זה מבחינתי אותו דבר כמו שיהיה חוק במדינת ישראל שאומר שאי אפשר לייבא הנה ביגוד שהוא שעטנז או שמחר בבוקר אסור לייבא ארצה מכוניות אדומות. זה עוול וזאת הזיה".

 

האמירה שהקפיצה את אירופה (צילום: Andreas Wienemann, 123RF)
פירות ים זה בסדר לייבא. אבל לא חזיר | צילום: Andreas Wienemann, 123RF

גם אם אתם אוכלים חזיר וגם אם לא, מוכרחים להודות שהאבחנה שנעשית בין חזיר ומוצרי בשר לא כשר אחרים שלא ניתן לייבא לארץ ובין פירות ים, מעוררת סימני שאלה. המצב הזה מוביל לכך שמסעדנים שמעוניינים להגיש מוצרי חזיר ברמה גבוהה נאלצים להבריח אותם ארצה משום שלא ניתן להכניסם הנה בצורה חוקית, כפי שהתרחש ככל הנראה במעדניית הדליקטסן והוביל לפרסום אמש.

"עם חזיר יש חוקים מחמירים יותר. בתחום ייבוא הבשר הלא כשר יש כמה הקלות, וכמובן שבכל מה שנוגע לפירות ים זה הרבה יותר קל", מסביר המסעדן והיועץ הקולינרי רון ביאלה, "אבל בכל הנוגע למה שקרה עם הפרשוטו, צריך להבין שמדובר במוצר שכתוצאה מהנסיבות עבר ככל הנראה במזוודה של מישהו כדי להגיע לישראל. זה קורה הרבה בארץ כי מי שרוצה למכור מוצרים כאלה, לאור האיסור לייבא חזיר, נאלץ להביא אותם לארץ בדרך של הברחה. למי שרוצה לאכול ולהגיש דברים כאלה בישראל, אין דרך אחרת".

כאמור, הדיון בנושא איסור ייבוא החזיר לישראל מתרחב הרבה מעבר לתחום הנקודתי של הפרשוטו. מדובר בסוגיה מסעדנית וקולינרית משמעותית, כשבמקביל בחודשים האחרונים עולה פעם אחר פעם לדיון בתקשורת הנושא של הגשת חזיר במסעדות. כיום יותר ויותר מסעדות בישראל מעדיפות להעלים את החיה השנויה במחלוקת מהתפריטים שלהן, בעוד בכל הנוגע לפירות ים, שמהווים כמובן אף הם חומר גלם לא כשר באותה מידה, הסוגיה לא רלוונטית כלל, והם דווקא מופיעים ביותר תפריטים. 

אז מה בעצם גורם לישראלים לסלוד כל כך דווקא מהחזיר? ככל הנראה המיתוג שלו. "יש כמה דברים ביהדות שהפכו לסמל", מסביר העיתונאי ישראל כהן מאתר כיכר השבת, "למשל, ברית מילה, צום ביום כיפור, ואי אכילת חזיר. החזיר הפך לסמל החמור ביותר של שיקוץ ותועבה. הוא נחשב לגרוע מכל החיות הלא כשרות. בתלמוד ובעיתונות הדתית למשל, אפילו לא כותבים את המילה הזאת כי זאת חיה כל כך בעייתית. פשוט כותבים 'הוא אכל דבר אחר' כשהכוונה היא לחזיר".

אבל לאכול חזיר ופירות ים זה לא בדיוק אותו הדבר?
"לאכול פירות ים או בשר טרף זה אותו דבר ברמת החומרה כמו לאכול חזיר. אבל המיתוג סביב החזיר הוא הכי חזק. זה משהו היסטורי. גם אם מישהו למשל היה בעבר יהודי חילוני באיזו עיירה באירופה, הוא לא אכל חזיר".

המיתוג הזה הוא ככל הנראה מה שגורם לכל כך הרבה ישראלים שאינם בהכרח שומרי כשרות להחליט כן לאכול פירות ים אבל להימנע מהחזיר, גם היום. "חמישים אחוז מהלקוחות שמגיעים אלי אוכלים הכול, חוץ מבשר לבן, שמשום מה שמונים אחוז מהאוכלוסייה בישראל לא אוכלת", אומר השף רז רהב, שמציע במסעדת OCD שלו ארוחת טעימות סגורה שמצריכה בירור מוקפד בנוגע למה לא אוכלים הסועדים שמגיעים למקום. "זאת הסיבה שלא הכנסתי לתפריט, מלבד פעם אחת, בארוחה ספציפית אחת, בשר לבן".

ורהב, כאמור, ממש לא לבד. "אני חושב שלא לאכול חזיר זה משהו שהשרישו לנו מגיל אפס", מסביר השף עודד חצבני ממסעדת כולא בחיפה שמגיש גם היום מנות חזיר במסעדתו, "אומרים לנו כל הזמן שזאת בהמה מלוכלכת למרות שזאת חיה מאוד נקייה, בוודאי הרבה יותר נקייה מעוף ואפילו מבקר. אני חושב שצריך לשפר מחדש את מעמדו של החזיר פה, זה ממש משהו שצריך להכיר מחדש לאנשים. הרי אם אתה הולך באירופה כולם משתמשים בבשר הנהדר הזה ויוצרים ממנו דברים נהדרים, רק אצלנו לא מפסיקים לספר עליו סיפורים".