העגבנייה היא אחת מהירקות האהובים ביותר בישראל, ואחד המקורות הגדולים ביותר לגאווה בתעשיית החקלאות המקומית. בשנים האחרונות ועוד ועוד זנים וסוגים של עגבניות עולים על המדפים שלנו, אבל ברקע עדיין נשמעות בלי סוף האמירות כמו "פעם לעגבניות היה יותר טעם".

עכשיו הסיפור הזה מקבל תוקף של ממש עם מחקר חדש שמשותף לחוקרים ישראלים ואמריקנים אשר טוענים – זיהינו את הדרך להשיב לעגבניות את הטעם שאבד להן בשנים האחרונות. איך הם עשו את זה? והאם באמת אפשר להצביע על הבדלים בטעם בין העגבניות שנמצאות היום בתהליכי פיתוח לבין אלה שמוכרות לנו מהשוק? בלי להסס יותר מדי, פנינו למלך העגבניות של ישראל, אייל שני, את ההזדמנות לחוות את דעתו.

"בהחלט ניתן לומר שהעגבניות היום איבדו מטעמן מהסיבה שפשוט לא שמו דגש על התכונה הזאת", מסביר דוקטור איתי צמח שהוא חלק מצוות המחקר הבינלאומי תחת הפרופסור דני זמיר מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית. יחד עם חוקרים נוספים מארצות הברית, יפן וסין הם יצאו לקרוא תיגר על הקביעה שהנחתה עד היום את פיתוח העגבניות בארץ ובעולם – קודם כל כסף. "יש העדפה לתכונות מסחריות שחשובות לחקלאים כמו יבול, והעדפה לחיי מדף, כדי שאת העגבניות ניתן יהיה לייצא ושגם בבית שלנו הן יחזיקו מעמד. אבל חלק מהתכונות האלה קשורות באופן שלילי לטעם – כשמחפשים המון יבול פוגעים בטעם".

עגבניות
ככה בדיוק נראות עגבניות ברמה גבוהה | צילום: thinkstock


כדי להחזיר את הטעם לעגבניות בחרו החוקרים כ-400 זני עגבנייה מתוך 8000 שקיימים בעולם. הם ערכו שורה ארוכה של מבחני טעימה כדי לזהות את הזנים הטעימים במיוחד, ואז הצליחו לבודד את הגנים שאחראים ליצירת הטעם ולטפח דורות של עגבניות טעימות יותר. ולא, מתברר שעגבניות טעימות יותר הן לאו דווקא מתוקות יותר.
"המתיקות היא רק מרכיב אחד בטעם העגבנייה, זה לא אומר שאם תייצר עגבנייה עם אחוזי סוכר גבוהים אתה תקלע לטעם טוב. כל מי שטעם את הזנים האלה אכן אמר לנו דברים מאוד חד משמעיים שאלה עגבניות באמת יותר טעימות. יש לנו כרגע סדרה של ארבעה זנים שאנחנו מנסים כרגע לדחוף קדימה ולמסחר".

בעולם מתרגשים מהפיתוחים הישראלים והדיווח על הפתרון הגנטי שיחזיר את הטעם לעגבניות כבר הגיע לניו יורק טיימס ולשאר כלי התקשורת החשובים בעולם, ומגדלי עגבניות חובבים כבר מזמינים זרעים של העגבניות החדשות תמורת תרומה של 10 דולר למחקר. הזנים החדשים ועתירי הטעם שפותחו צפויים להגיע לחנויות בכמויות מסחריות בתוך כשנתיים עד שלוש. עד אז, צפו מה חשב עליהן מלך העגבניות של ישראל, אייל שני.

"חדשות האוכל" משודרת בקשת בימים א'-ג' בשעה 15:45.

>> לכל חדשות האוכל