סירופ המייפל, אותו עסיס מתוק שמיוצר מעצי המייפל הגדלים בקנדה ובצפון מזרח ארה"ב, הוא תוספת נחמדה לכל פנקייק או ופל בלגי. לאחרונה הזהירו יצרני המייפל בקוויבק, היצרנית הגדולה ביותר של הסירופ, כי התפוקה שלהם צפויה לרדת השנה ב-27% לכ-50 אלף טונות, בעקבות מזג האוויר הקר במיוחד שממנו סבלה קנדה בחורף האחרון. האם חובבי המייפל בעולם צריכים להתחיל לאגור צנצנות?

הנה 5 עובדות שלא ידעתם על מה שעלול להיהפך בקרוב למצרך נדיר:  

1. קרטל - כמעט כמו אופ"ק

קנדה, שעלה מייפל מוטבע במרכז הדגל שלה, היא היצואנית הגדולה בעולם של המייפל. פדרציית יצרניות המייפל של קוויבק, שמכונה "אופ"ק של המייפל" ודוחקת מהשוק את היצרנים הקטנים, קובעת את המחירים עבור 72% מסירופ המייפל בעולם, ומגבילה את תפוקת החקלאים דרך מכסות. כל תפוקה שחורגת מהמכסה נכנסת אוטומטית לעתודות האסטרטגיות של הפדרציה, שנמצאות במחסנים באזור קוויבק. כיום יש לפדרציה עתודות של יותר מ-44 אלף טונות למקרה חירום, כך שעל אף הירידה בתפוקה, כנראה לא יהיה בקנדה מחסור במייפל בזמן הקרוב.

2. שוד המייפל הגדול 

ב-2012 נפרצו המחסנים ליד קוויבק, ונגנבו מהם 2.7 מיליון קילוגרמים של מייפל המוערכים בשווי של 18 מיליון דולר. מנהיג הקבוצה שביצעה את השוד, שזכה לכינוי "שוד המייפל הגדול", קיבל בשנה שעברה עונש מאסר של שמונה שנים ונקנס ב-9.4 מיליון דולר.

סירופ מייפל (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
סירופ מייפל | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

3. הצרכנים המפתיעים 

ארה"ב היא יבואנית המייפל הגדולה בעולם, אם כי כל אמריקאי צורך בממוצע רק 85 גרמים מייפל בשנה. הסיבה לכך היא שרק 6.5% מהאמריקאים צורכים אותו על בסיס יומיומי, מה שאומר שהם צורכים קילו וחצי של מייפל בשנה. במקום השני אחרי ארה"ב בייבוא המייפל נמצאת יפן, ואחריה גרמניה ובריטניה.

4. תחרות קשה 

ארה"ב גם מייצרת מייפל בעצמה. רוב המייפל של ארה"ב מיוצר במדינת ורמונט, שבה התפוקה שולשה בעשור האחרון, מ-2.2 מיליון ליטרים בשנה בסוף העשור שעבר לכמעט 7 מיליון ליטרים בשנה כיום. באחרונה קוויבק עשתה מאמצים להגדיל את המכסות והתפוקה בעקבות התגברות התחרות מצד ארה"ב, שמנסה להגדיל את הנתח שלה בשוק העולמי.

5. קצת מתוק זה טוב למוח 

אף שסירופ המייפל מתוק במיוחד, מתברר שיש לו יתרונות בריאותיים. מחקר שפורסם במגזין "מדיקל דיילי" מצא כי סירופ מייפל טהור יכול להגן על תאי המוח מפני נזקים שגורמים לאלצהיימר ולמחלות אחרות במוח.