הצירוף "יוקר המחיה" הוא ללא ספק בין השולטים באוצר המילים הישראלי בשנים האחרונות. הוא מלווה אותנו בכל תחום בחיי היום יום, החל בשכר הדירה, דרך המשכורות וכלה במדף בסופרמרקט. ובעוד הפרמטרים הראשונים מסובכים מאוד לפתרון, לפחות את בעיית מחירי מוצרי המזון מנסים לפתור בחודשים האחרונים יוזמי "מחאת הפלפלים". החקלאים מאחורי היוזמה יוצאים נגד פערי המחירים האסטרונומיים שבין מחירי הפירות והירקות במרכולים ובין התגמול הממשי לחקלאים.

באופן מקומם, במקביל למחירים הגבוהים של התוצרת ברשתות השיווק, המון ירקות ופירות מושמדים כדי לשמור על מחירי השוק הקיימים - ובגלל זה קמה יוזמת החקלאים, שכבר חילקה בעברה בחינם ירקות ברחובות, רמת גן ובאר שבע, ועכשיו מגיעה לתל אביב. במהלך האירוע, שיתקיים בערב חנוכה (יום שלישי הקרוב) יחלקו החקלאים סחורה טרייה של ירקות ופירות חינם אין כסף.

תפוחי אדמה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חינם. בואו לקחת, אבל במידה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רוצים לקרוא עוד? בואו לפייסבוק שלנו

האינפורמציה אודות הפעילות התפרסמה בשבוע החולף בעמוד הפייסבוק שנקרא מחאת הפלפלים - התאגדות החקלאים וזהו ניסוחה: "בערב נר ראשון של חנוכה, ביום שלישי ה 16.12 חקלאי ישראל יגיעו עם טונות של סחורה חקלאית טרייה ומעולה לדרום תל אביב. מרכז החלוקה יהיה בבית "אחותי" ברחוב מטלון 70 בשעה 16:30. תושבי המרכז - באנו לחלק תוצרת שרשתות השיווק הגדולות מוכנות לקחת מאתנו רק במחירי הפסד ועדיין לגבות מחירים גבוהים במאות אחוזים. למה? כי הם רוצים לשמור על רווחים שמנים לעצמם. 

"אנחנו לא יכולים למכור להם ולהפסיד כסף וגם לא נזרוק את התוצרת הנפלאה שלנו - בואו בהמוניכם וקבלו את הסחורה - חינם!!! כי ביחד נשנה את השיטה, נשנה את החקיקה, נוזיל את המחירים בעשרות אחוזים ונצמצם את פערי התווך החזיריים למשהו שההיגיון סובל. שתפו - כדי שכולם ידעו ויצטרפו למאבק הצודק וביחד נוכל להוזיל את סל הצריכה. המצב האבסורדי שבו עסקנים שולטים בענף החקלאי - חייב להיפסק. השיטה המעוותת שאין לה אח ורע בעולם של מניפולציות של רשתות שיווק ושל גופים ארכאיים ומיותרים כמו מועצות הייצור שמטילות את מוראן על החקלאים ומביאות לעושק של הצרכנים - עולים לנו יותר מדי. בעקבות דיון שנערך לאחרונה בכנסת על מועצת הצמחים פנינו ודרשנו שיכניסו לדיון גם גורמים מקצועיים ולא רק גורמים אינטרסנטים. דרשנו גם משרי החקלאות והאוצר שסוף סוף - אחרי 30 שנה! - יערך מפקד חקלאי בארץ, כדי שיהיה אפשר לקבל תמונה אמיתית על המחירים ופערי התיווך וסוף סוף להתחיל לטפל בעניין ברצינות. נאבקים ביוקר המחיה - מוציאים את העסקנות מהחקלאות".

עוד באוכל טוב:

תפסנו לשיחה את ברק אומגה, חקלאי ממושב פארן ומקים עמוד הפייסבוק, שהסביר לנו את ההיגיון העומד מאחורי חלוקת הסחורה בחינם. "באפריל האחרון העליתי סטטוס אודות השמדת תוצרת חקלאית של פלפלים, יחד עם תמונות של פלפלים שנמכרים במחירים גבוהים ברשתות השיווק", מספר לנו אומגה. "עוד באותו הערב החל מבול מצד התקשורת בנושא ואנחנו החלטנו לנסות להבין מהיכן נובעים הפערים ולנסות לשנות את השיטה. יש כאן בעיה שצריך להבין אותה מהשורש שלה".

בעקבות מחאת הפלפלים שסוקרה ארוכות בחודשים החולפים נולדו הדים מוחשיים בדמות קולקטיבים וקואופרטיבים שכונתיים, ואף קמו יזמים שמארגנים מכירות ישירות של פירות וירקות מהחקלאי לצרכן ללא כל תיווך. "יש פערים גבוהים מאוד בין החקלאי לצרכן ומישהו בדרך גוזר קופון", אומר אומגה, "במקביל למחאה יש מספר הצעות חוק שעוזרות להביא את הסיפור הזה לסדר היום הציבורי אבל אנחנו גם מתחברים לקהילה ומנסים להגיע לאנשים באופן ישיר".

שדה פלפלים (צילום: ברק אומגה)
"יש פערים גבוהים מאוד בין החקלאי לצרכן ומישהו בדרך גוזר קופון". ברק אומגה | צילום: ברק אומגה

חלוקת התוצרת החקלאית התחילה לאחר מלחמת צוק איתן, אז נתקל אומגה בהשמדה המונית נוספת של תפוחי אדמה (לאחר השמדת הפלפלים), בזמן שהם עדיין נמכרו במחירים גבוהים ברשתות השיווק. בעקבות זאת אומגה החליט פשוט לחלק אותם בחינם כאקט מחאתי שקט. "במקום להשמיד התחלתי לחלק את תפוחי האדמה וראיתי שפתאום אני מקבל טלפונים מהמון נזקקים שתומכים במחאה שלנו ומבקשים שנגיע גם אליהם", הוא מסביר. "התחלנו לערוך אירועים בבאר שבע, רחובות ורמת גן וכעת אנחנו גם מעודדים את הצרכנים לשלוח לנו תצלומים של מחירי הפירות והירקות כדי לראות בכמה הם קונים".

בפעילויות הקודמות חילקו החקלאים מעל טון וחצי תוצרת תוך כדי הסברים על פערי התיווך בסופרמרקטים. האירוע שיתקיים השבוע בתל אביב יהיה גדול פי כמה ובמסגרתו תחולק מעל 10 טון תוצרת חקלאית טרייה ומשובחת שהייתה אמורה להיות מושמדת. "במהלך המחאה שלנו יצרנו קשר עם אקדמאים והתחלנו ליצור פתרונות למחירים הגבוהים של רשתות השיווק", מפרט אומגה. "הפתרון שלנו יכול להוריד בשלושים אחוז את המחירים באופן מידי מבלי שהחקלאים יפסידו, ואנחנו רוצים שהאוכלוסייה תשמע אותו".

אומגה ויזמים נוספים של המחאה מבהירים כי פירות וירקות הנם מוצר הכרחי בכל בית ואין סיבה לגבות עליהם מחירים כה גבוהים שרק מעמיקים את הפערים בחברה הישראלית. דרך האירועים שהם עורכים, הם מנסים להבהיר לצרכנים כי יש אפשרות לדרך אחרת. "יש פה בארץ פערים מטורפים באוכלוסייה, אם זה בין דתיים לחילונים או בין צפוניים ודרומים והמאבק שלנו מגשר על הפערים האלה. אנחנו נלחמים גם ביוקר המחיה אבל גם בפערים בינינו שאנחנו רוצים לגשר עליהם.", אומר אומגה. "הפעילות בדרום תל אביב באה להסביר מדוע פערי התיווך גם גורמים ליוקר המחיה והיא תהיה ענקית ופתוחה לכולם. כבר קיבלנו עוד המון בקשות מהציבור ואנחנו נערוך עוד 15 פעילויות בחודשים הקרובים עליהן אנחנו כבר מתחילים לעבוד".

>> לכל חדשות האוכל