אם יש לכם פאסון של מתוחכמים ועילאיים לטפח, נזהיר מראש שכדאי לכם לדלג על הכתבה הזאת, כי גל של אמת מערערת עומדת להכות בפרצופכם: אתם לא באמת אוהבים אספרסו. לפני שאתם מתרעמים, נסייג: נכון, אנחנו כבר לא אותם ישראלים ששותים אבקת נס קפה בג'ארה עם ליטר חלב, ועדיין - עם כל הרצון לקלאס אירופאי, בכל הקשור לקפה (אוקיי, ולעוד דברים), הנטיות שלנו הן קצת יותר אמריקאיות. מה זה אומר בפועל? ש-65% מאיתנו מעדיפים את הקפה בכוס גדולה עם סוכר וחלב, על פני אספרסו קטן ואלגנטי. סורי.

אני לא באה להרגיז חלילה, אבל זה כמו שגברים, יותר מנשים, מעידים על עצמם כאנשים של קפה חזק ועצמתי, כשבפועל - וזה מוכח במבחני טעימה עיוורים - התגלה שהם דווקא אוהבים אותו באותה העוצמה כמו עמיתותיהן עם הליפסטיק על הספל. אז אחרי שביססנו את זה, נעבור לחדשות שישקמו את לכם את האגו: ישראל היא מעצמת קפה.

הישראלי הממוצע שותה 3 כוסות קפה ביום, ולא רק בבוקר, כשהרצון לקפה איכותי גם בבית גדל משנה לשנה – ויעידו מכירות מכונות האספרסו הנוסקות. תשכחו ממבצע מחשב לכל ילד, יחי מבצע מכונת האספרסו בכל מטבח! עכשיו, כשנספרסו משיקים את מכונת הוורטו שלהם, לא ברור למה קנינו מכונות אספרסו ביתיות מלכתחילה, ולא, נגיד, מכונות קפה.

מכונת הקפה נספרסו ורטו (צילום: יחצ חו"ל נספרסו)
מכונת הקפה נספרסו ורטו | צילום: יחצ חו"ל נספרסו

ורטו, המכונה החדשה של נספרסו שתושק בחודש הבא, פותרת בעיה מוכרת למי מאיתנו שרוצה לשתות כוס קפה בכוס גדולה גם בבית. כן, היא יכולה להכין לכם אספרסו בדקה אם אתם רוצים, אבל היא בעיקר מיועדת למי שחושק באמריקנו עם קרמה סמיכה. המכונה והקפסולות הייחודיות שמגיעות איתה יכולות לעורר אתכם עם 5 גדלים של קפה - מאספרסו (שלוק של 40 מ"ל), דרך אספרסו כפול, גראן לונגו ומאג שאתם מכירים מבתי הקפה, ועד כוס גדולה המכונה גם "אלטו", ישראלית וקז'ואלית יותר, שלא היתה מביישת אף רכזת שכבה בחדר מורים (414 מ"ל).

אם הכל נשמע לכם כמו יותר מידי בירוקרטיה וכפתוריזציה, אז אפשר להירגע: בכל המכונה המשוכללת הזאת יש כפתור אחד בודד. איך זה ייתכן? לכל קפסולה יש ברקוד שמוטבע עליה, אותו הוורטו קוראת, ופועלת בהתאם. התוצאה היא כוס קפה זריזה בטירוף, ועשירה בהרבה ממה שהייתה מתקבלת אם הייתם מדללים את האספרסו שלכם עם מים, חלב, או לחיצה לסיבוב נוסף על אותה הקפסולה, כמו שעשיתם עד עכשיו (יא רמאים.

כוסות הקפה של נספרסו ורטו (צילום: יחצ חו"ל נספרסו)
כוסות הקפה של נספרסו ורטו | צילום: יחצ חו"ל נספרסו

אחרי ביקור במפעל של נספרסו בשווייץ, והתחככות עם כטריליון פולי קפה (באין התחככות עם קלוני וכו'), יש לי בשורה אחת שעלולה לבאס אתכם: הקפסולות של מכונת הוורטו הביתית שונות מהקפסולות שאתם מכירים ממכונת המקור הביתית, כך שמי שהתאבסס על תערובת ספציפית (אינדיה מאסטר אוריג'ין לנצח) ומתקשה עם שינויים  - עלול להתבאס. לאלה ששומרים על חיך פתוח, יש 25 תערובות חדשות ומוצלחות לנסות. אולי זה ה-היי מריח הקפה שמציף את המפעל, אבל מטעימה של עשרות התערובות, נדמה שבנספרסו רקחו נבחרת יפה ומגוונת של תערובות: החל מהקפאיניות והמרירות יותר (קפסולת "אינטנסיו" לדוגמא), דרך קפסולות קלילות לשעות אחה"צ, ועד טעמים אקזוטיים ופרחוניים (כמו "מלוזיו"); ככה שהקפסולות שהתרגלנו אליהן לחלוטין ברות החלפה.

מגדלי הקפה של נספרסו (צילום: יחצ חו"ל נספרסו)
מגדלי הקפה של נספרסו | צילום: יחצ חו"ל נספרסו

וזה לא הדבר היחידי שראוי לציון לשבח בהקשר לנספרסו, שמתהדרת גם בתוכנית קיימות שמשתדרגת מקפסולה לקפסולה. הציניים יגרסו ש"סחר הוגן" הוא צמד מילים מכובס והיפסטרי בעולם הקפה, אבל כזה שעומד מאחוריו דאגה מתבקשת לראשונים בשרשרת הייצור של הקפה שכולנו שותים. תוכנית פנסיה לחלקאים קולומביאנים או החייאת אזורי גידול קפה בדרום סודן, שכמעט והוכחדו נוכח בעיות אקלימיות ומלחמה, הם לא דברים שמעסיקים אותנו כשאנחנו לוגמים את הקפה הראשון של הבוקר, וחבל שכך. אם אתם רוצים להכות על חטא, אתם יותר ממוזמנים לשתף פעולה עם המיזם החשוב והסביבתי של נספרסו, שתקף לכל סוגי הקפסולות שלהם, ולהחזיר לשליח או לחנויות את הקפסולות המשומשות לטובת מחזורן. ב-2017, 26% מהקפסולות שקניתם מוחזרו, שזה לא מעט, אבל אחינו השוויצריים לעומת זאת מיחזרו באותה שנה 53% מהקפסולות, אז בואו, יש לאן לשאוף.

חנות נספרסו בלוזאן שוויץ (צילום: אלה בן-ארי, mako אוכל)
חנות נספרסו בלוזאן שוויץ | צילום: אלה בן-ארי, mako אוכל

עכשיו, כשמגננות הזחיחות ירדו והשתכנעתם שאתם לא באמת אוהבים אספרסו - בטוח מתפנה לו שטח על פיסת הנדל"ן הכי מבוקשת במטבח (במילים אחרות: השיש) לטובת ורטו רעננה שתחמיא לבקרים שלכם הרבה יותר.

*הכותבת היתה אורחת של נספרסו בלוזאן, שוויץ