מסעדת המטבח של רמה בנטף הייתה אמורה לציין השנה 20 שנות פעילות בשורה של ארוחות ואירועים מיוחדים. אבל לפני חודשיים, בכל השריפות ששטף את ישראל, המסעדה של רמה בן צבי עלתה בלהבות ונשרפה עד היסוד. במקום החגיגות מצאו את עצמם בני משפחת בן צבי נלחמים בביורוקרטיה המייאשת בניסיון לקבל פיצוי כדי להגשים את החלום שלהם לשוב ולפתוח את המסעדה.

בינתיים התנדב השף חיים כהן להקים לערב אחד את המסעדה לתחייה, והזמין את רמה והצוות שלה להתארח בערב מיוחד במסעדת יפו תל אביב שלו. אנחנו היינו איתם בין הסירים בערב השמח-עצוב הזה. "זה כמו סרט, שבסרט קורים דברים גדולים מהחיים אבל הם של החיים", אומרת בן צבי, "עצם השריפה עצמה. הטוטאליות והמהירות. זה שהייתי שם וראיתי שתוך 10 דקות אין כלום. ואז להבין ולהרגיש את הכאב, האובדן והטלטלה שאני עוברת. המסעדה היא בחצר הבית שלנו. כולנו טולטלנו".

רמה בן צבי תומר ניב
כבר רוצים לפתוח מחדש. בן צבי וניב | צילום: אביב נווה, יחסי ציבור

"לביורוקרטיה יש את הקצב שלה"

יום שישי 25 בנובמבר 2016 היה אמור לפתוח עוד סוף שבוע שמח במסעדת המטבח של רמה, עם מסיבת חתונה, עם ארוחות הבוקר הגדולות של שבת ועם המטיילים הרבים שכבר 20 שנה מגיעים ליהנות מהשילוב של האוכל והנוף. אלא שבמקום כל אלה הגיעו הלהבות, ולרמה בן צבי לא נותר אז אלא לעמוד מנגד ולראות כיצד מפעל חייה נשרף עד היסוד בתוך דקות. מאז חלפו חודשיים, ולבן צבי עדיין אין מושג מתי ואיך תוכל להתחיל מחדש.

"לביורוקרטיה יש את הקצב שלה. אני עכשיו יושבת ומדברת אז אני לא שקופה, אבל לגבי הרבה מהרשויות אני שקופה והן מתייחסות אליי ב'דונ'ט קול אס ווי'ל קול יו', שזה אומר - אנחנו לא יודעים מה יקרה, מתי, איך וכמה. אמרתי לפקיד באחת הרשויות שדיבר איתנו 'תקשיב, אני יכולה להיות אמא שלך, אתה רואה שאני אדם מבוגר אחראי חושב ויצירתי, תשתף אותנו במה שקורה'. הוא הקשיב, לא הגיב וזהו, לא חזר אליי".

אתם תלויים באוויר גם מבחינת הפרנסה?
"אנחנו לא תלויים באוויר אנחנו פשוט לא מתפרנסים. המסעדה הייתה הפרנסה של רובנו, ועכשיו אין מסעדה ואין פרנסה. זה לא תלויים באוויר זה פשוט אין".


בדרך לטעום את האוכל בקריה. כהן
מארח את הקולגות. כהן | צילום: עודד קרני

כשבן צבי הקימה את המטבח של רמה בישוב המבודד נטף בקושי היה חשמל. בתחילת הדרך היא הייתה הטבחית היחידה במקום, ובשבע השנים האחרונות העבירה את מושכות המטבח לידיו של השף תומר ניב. יחד הם הפכו את המסעדה למוקד עלייה לרגל לחובבי אוכל טוב מכל הארץ. מאז השריפה שניהם לא בישלו, עד שהגיע הטלפון מהשף והחבר חיים כהן. "בשנייה זה התלבש לי נורא נכון לארח את רמה ותומר, מכמה סיבות", מסביר כהן, "למרות התחרות ולמרות האגו הגדול ולמרות שיש יריבויות - נורא חשוב שתהיה לטבחים ובעלי המסעדות קולגיאליות של ערבות הדדית".

הפעם האחרונה שכהן אכל במסעדה בנטף הייתה לפני יותר משנה וחצי. את הטעם של מנת הטלה שהוגשה לו שם הוא עדיין לא שכח – ולכן החליט להקדיש לטלה חלק נרחב בתפריט הערב המשותף ליפו תל אביב שלו ולמטבח של רמה. כהן והשף תומר ניב עבדו יחד במשך כמעט שבוע על התפריט, עם מנות שיביאו את הרי ירושלים לתל אביב כמו צוואר טלה מעושן באורנים, שיפוד חלקי פנים על ענפי עץ זית וסלט עשבי הרים שליקטו השפים תומר טל ותומר ניב.

והנה נמצאה הדרך המהירה ביותר להחזיר לשף את החיוך לפנים: "כיף לחזור ולעשות סרביס", אומר תומר ניב, שעובד בימים אלה על פרויקט נוסף בלונדון עד שהמסעדה תיפתח מחדש, "האדרנלין זה סם שאנחנו, הטבחים, צריכים אותו. זה עושה טוב גם לי וגם לרמה ולכל הצוות".

>> הצטרפו לעמוד הפייסבוק של חדשות האוכל של ישראל

רמה בן צבי המטבח של רמה
רוצה תשובות. בן צבי | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

"מה היה קורה אם"

כשבן צבי מארחת והשף ניב על הסירים והמחבתות, אפשר היה לדמיין לרגעים שהמטבח של רמה שוב כאן. כהן, מצדו, לא יכול להשתחרר מהמחשבה שלא מרפה "מה היה קורה אם". "אני בדרך כלל לא חושב על אסונות כאלה - כי אני לא רוצה לתאר לעצמי שאני אהיה במצב כזה שיום אחד לוקחים לי את הדבר שלשמו אני קם כל בוקר, שכל חיי המשפחה שלי סביבו. זה לא נראה לי הגיוני", הוא אומר. "אני רואה שרמה מסתובבת ואיך זה מרגש אותה - בלילה אחד זה הולך, ואני חושב שמישהו שם במנהל או איפה שלא יהיה צריך לשנות את הדיסקט ולהבין שבמקרים כאלה צריך להחזיר את מה שהיה קודם כמה שיותר מהר, לתת תקווה. אני יודע שזה לא מתוך רוע, אבל מישהו שם צריך להגיד 'אוקיי, אולי לא היום, אבל עוד שנה, חצי שנה, שמונה חודשים'. הבעיה היא שלא אומרים כלום. אתה חי באיזה ריק, וכשאתה חי באי ודאות אין לך כוח לשרוד אפילו דקה".

בפעם הבאה שתפגוש את רמה ותומר איפה אתה מאחל להם שזה יהיה?
"אני מאחל לרמה ולתומר להיות במסעדה שלהם ואז הם יוכלו להחזיר לי ביקור".

רגע אחרי שהערב המיוחד הסתיים חזרה המסעדה של חיים כהן להיות יפו תל אביב. בן צבי והשף שלה, לעומת זאת, חזרו להיות תלויים באוויר, ללא מסעדה וללא פרנסה, רק עם חלום על היום שבו יוכלו להחזיר למארח שלהם על המחווה. ולא, הם ממש לא מתכוונים להרים ידיים עד שהמטבח של רמה תחזור למקומה הטבעי, מול הנוף היפה בנטף.

"יש התכווננות לפתוח בקיץ", אומר ניב, "אבל היא מסמנת על רצון שלנו וזה עדיין תלוי בגורמים חיצוניים שצריכים לעזור ולקדם את זה. כי בסופו של דבר יש את הרצון ואת האנשים, אבל צריך את הביורוקרטיה שתעזור לזה לקרות בסופו של דבר".

אם עכשיו היו אומרים לך, רמה, שאת יכולה תוך חודש לפתוח את המסעדה מחדש, היית פותחת אותה אותו דבר או משנה דבר או שניים?
"הייתי משנה יותר מדבר או שניים כי מה שקרה לנו הוא גם חסד אכזרי מאוד", אומרת בן צבי. "יש פה את צד החסד וצד האכזריות. החסד הוא שזה סוג של מתנה שמישהו בא ומוחק את כל ההארד דיסק במחשב ואומר 'יאללה גברת, עכשיו תמציאי את עצמך מחדש'".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "עובדי קרן הפיצויים נמצאים בקשר שוטף עם בעלי המסעדה לצורך סיום מהיר של הטיפול בתביעה, בד"כ בתדירות של אחת ליומיים-שלושה ימים. הקרן העבירה לבעלי המסעדה מקדמה על חשבון הפיצויים והם נדרשים להציג מסמכים המבססים את תביעתם לגבי התכולה. החלטה סופית בתיק צפויה להתקבל בתקופה הקרובה.

ובכלל, עובדי קרן הפיצויים מבצעים את עבודתם מיום האירוע ועד הסיום הכללי באינטנסיביות ומבלי "להוריד את הרגל מהגז", ולראיה הנתונים המדברים בעד עצמם. למרות היקף הנזקים הרחב וכמות המקרים בהם נגרם נזק כבד במיוחד למבנים, הסתיים כבר לחלוטין הטיפול ב-67% מ-2,600 התביעות. נתון שהושג בזכות מסירותם של העובדים העושים לילות כימים לקדם את תשלום הפיצויים לניזוקים".

 >> לכל חדשות האוכל

"חדשות האוכל של ישראל", ראשון עד שלישי, 15:45, ערוץ 2