מעטים הם בני ה-30 עד 40 שלא גדלו על אי אלו מאכלים מוכנים, קפואים או מיובשים. הרבה לפני שהמודעות לנזקי האוכל התעשייתי זקפה ראש, גדל פה דור של ילדי מפתח שחזרו לבתים ריקים ולאוכל שקל ומהיר להכין (ואחר כך גדלו להיות רווקים בדירות שכורות שממשיכים להכין לעצמם את אותו האוכל). אבל בין המוני הסוגים של מנות חמות, נמס בכוס ומרקים עם קוביות של ירקות מיובשים - זהרה לה סדרת תבשילים צמחוניים של טבעול, ובמיוחד מוצר אחד: התבשיל הכפרי. קוביות צרובות של תפוחי אדמה עם נתחים דמויי משהו שהוא שילוב בין קבב לנקניקייה, בלי הרבה רוטב, ועם המון טעם נוסטלגי.

לאורך השנים נעלם מדי פעם המוצר מהמדפים לכמה שבועות או חודשים, והתגובה של טבעול באירועים ההם הייתה שקיים מחסור במלאי, מחסור שחודש בסופו של דבר בכל אחד מהמקרים. התבשיל, שלא היה מיוצר בישראל אלא יובא על ידי טבעול ממפעל של חברת נסטלה בשווייץ, המשיך להיות אחד המוצרים האהובים של החברה, ובכל פעם שירד מהמדפים עלו לעמוד הפייסבוק שלה שאלות לגבי חזרתו. לא מעט טבעונים גם דרשו מהחברה להפוך את המוצר (שמכיל ביצים) מצמחוני לטבעוני, כדי שיוכלו גם הם ליהנות ממנו.

באוגוסט 2014 התגלו בבדיקה שגרתית חיידקי ליסטריה בחלק מתאריכי הייצור של המוצר, והם הורדו מהמדפים, אם כי שקיות שיוצרו בתאריכים אחרים נשארו בחנויות. זמן קצר לאחר מכן החל המוצר להיעלם לגמרי מן המדפים ומאז לא שב אליהם. לא מעט לקוחות פנו לאורך הזמן אל החברה בבקשה שיחזירו את המוצר, ונענו בתגובה הלקונית: "אנו דוגלים בחידושים וביצירת טעמים ומרקמים חדשים עבור לקוחותינו ולכן משנים את המגוון מעת לעת. נכון לעכשיו, תבשיל כפרי מן הצומח לא מיוצר ולא נמכר ברשתות השיווק ואינו צפוי לחזור בקרוב". בתקופה הזו המוצר גם הפך למיתולוגיה שהוא היום, והוזכר בכתבות ובהמון דיוני פייסבוק כסוג של סמל התבגרות של דור ה-Y. עידית זומר, אשת התוכן של טבעול ומי שמנהלת את עמוד הפייסבוק שלהם, מספרת שלא עובר שבוע שבו אין פנייה שקשורה במוצר.

אתמול נענתה החברה באופן חלקי לתחינות הלקוחות ופרסמה מתכון שאמור לשחזר באופן ביתי את התבשיל הכפרי האהוב. החברה פנתה אל השפית בת-חן דיאמנט, שנענתה לאתגר שחזור הטעם. אחרי כמה ניסיונות היא הגיעה לתוצאה שאהבה ולדבריה, התוצאה הפתיעה אפילו את זומר, שטעמה אותה והחליטה שמדובר בדבר האמיתי. הסוד של דיאמנט היה שקודם הקפיצה את תפוחי האדמה במחבת ואז צלתה אותם בתנור, ואת נתחי השווארמה רק צלתה, בלי הקפצה מוקדמת. הייבוש הזה בתנור הוא שקירב את המתכון עד כמה שאפשר למוצר המקורי, למרות שנתחי ה"בשר" שבתבשיל הכפרי המקורי היו שונים מנתחי השווארמה מן הצומח.

הגרסה הביתית לתבשיל הכפרי, טבעול (צילום: שרית גופן,  יחסי ציבור )
הגרסה הביתית לתבשיל הכפרי, טבעול | צילום: שרית גופן, יחסי ציבור

את המתכון המלא נביא מיד, אבל לפני כן נספר שאנחנו בכל זאת אנשי בשורות. פנייתנו לחברת טבעול זכתה לתגובה הבאה, ששונה למדי מהתגובות שמסרה עד היום: "ארוחת תבשיל כפרי של טבעול היא אומנם אחד המוצרים האהובים שלנו, אך על מנת להגיע למוצא טעים ואיכותי מדובר בתהליך ייצור מורכב. אנו עושים שינויים במפעל על מנת להחזיר את הייצור של התבשיל הכפרי. עד אז, החלטנו לספק לצרכנים הרבים שמתגעגעים למה האהובה את המתכון, כדי שיוכלו להכין אותה בבית. בתיאבון".

האם זה אומר שהמוצר האהוב עומד לחזור אלינו? בהחלט נראה שכן, ואנחנו נשאר ערניים במיוחד כדי לדווח לכם מיד כשזה יקרה.

הגרסה הביתית למנה הכפרית של טבעול - בן-חן דיאמנט (6 מנות)

המצרכים:
2 תפוחי אדמה מזן אדום, חתוכים לקוביות קטנות
3 בצלים חתוכים לקוביות
3 כפות שמן זית
1 כף פפריקה מתוקה
מלח ופלפל
1 חבילת שווארמה מן הצומח

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. מחממים מחבת גדולה, שמים כף שמן זית ומאדים את הבצלים עד להזהבה.

3.  מוסיפים כף שמן ואת קוביות תפוחי האדמה למחבת, מטגנים 5 דקות נוספות.

4. מתבלים במלח, פלפל וחצי מכמות הפפריקה המתוקה (חצי כף).

5.  מניחים את השווארמה על גבי תבנית תנור עם נייר אפייה ומזלפים מעל מעט שמן.

6.  צולים בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות כ- 10 דקות.

7. מעבירים את תפוחי האדמה והבצלים לתבנית עם נייר אפייה וצולים בתנור כ - 10 דקות, עד להשחמה.

8. מערבבים במחבת את השווארמה, תפוחי האדמה והבצל, מתקנים תיבול, מוסיפים חצי כף פפריקה מתוקה ומגישים.