רק אתמול (ראשון) יצאה מועצת הפירות בהודעה לציבור הרחב - לא לרכוש אבוקדו מזן גליל שנמכר בחנויות וברשתות השונות. הסיבה: זמן ההבשלה הרשמי של הזן הוא 15 באוגוסט, ואבוקדו שנקטף טרם זמנו פשוט לא יבשיל לעולם.

ואז היכתה בנו ההכרה: יכול מאוד להיות שכל אותם אבוקדואים קשים שנזרקו לפח אצלנו במטבח וביאסו אותנו עד מאוד - פשוט לא נקטפו בזמן הנכון, ואת זה אפשר הרי למנוע. האתר של מועצת הפירות מספק מידע מקיף על כל הזנים הגדלים בישראל, כולל זמני קטיף לאורך השנה כולה, הבדלים בין הזנים ואפילו משקל מינימום תקין, ועכשיו גם אנחנו יודעים. קודם כל, קחו רגע להסתכל על מקרא הזנים הזה (אלא אם אתם אבא שלנו, שיודע בעצמו איך נראה כל זן. היי, אבא). 

מקרא זני אבוקדו - מועצת הפירות (עיצוב: יחסי ציבור, מועצת הצמחים)
מקרא זני אבוקדו - מועצת הפירות | עיצוב: יחסי ציבור, מועצת הצמחים

ועכשיו קצת נתונים: 

מאמצע מרץ עד אמצע אוגוסט: זן ריד - זן עגול עם קליפה עבה ומחוספסת קלות (תסתכלו בתמונה). אנחנו אמורים למצוא אותו ברשתות עכשיו. 

מ-10.8: זן טיג - זן אליפטי עם קליפה דקה, ירוקה, מבריקה וחלקה. 

מ-20.8: זן גליל - זן אליפטי עם קליפה דקה ירוקה, מבריקה וחלקה. 

מ-20.9: זן אטינגר - זן אליפטי וצר עם קליפה דקה וחלקה.

מאמצע נובמבר עד אפריל: זן הרווסט, זן האס - זן אגסי, אליפטי, עם קליפה מחוספסת, עבה וגמישה - וזן פוארטה, שנקטף מאמצע נובמבר, צורתו אליפטית וקליפתו חלקה. זן פינקרטון נקטף מ-20.11, והוא מאופיין בצורה אגסית וקליפה מחוספסת קלות בעובי בינוני. 

מאמצע דצמבר עד פברואר: זן ארד, בעל קליפה חלקה וצורה אגסית, וזן פינו. 

מינואר עד סוף מרץ: הזנים ניר ואורית נקטפים מאמצע ינואר, הזנים וורץ וארדיט נמכרים מסוף ינואר עד מרץ. לוורץ צורה אליפטית צרה וקליפה ירוקה ששומרת על צבעה ולא משחירה עם ההבשלה, הארדיט עגלגל יותר וקליפתו ירוקה וגבשושית. 

מתחילת מרץ עד מאי: זן נאבל - זן עגול עם קליפה עבה בגוון ירוק דהוי. 

משקל המינימום התקין לכל הזנים הוא 136 גרם. 

אבוקדו (צילום: Shutterstock)
מבשיל גם לאחר שנקטף, אם נקטף בזמן | צילום: Shutterstock


רגע, אז אבוקדו קשה באמת לא יתרכך לעולם? 

יתרכך גם יתרכך, אם הוא נקטף בזמן הנכון. האבוקדו הוא פרי מבשיל (קלימטרי), בדומה לבננות למשל - אפשר לקטוף אותו לפני שהוא בשל לחלוטין, ותהליך ההבשלה ימשיך לאחר הקטיף. אבל - יש מצב מינימלי של הבשלה שהפרי צריך להגיע אליו כדי שיוכל להמשיך את התהליך. זהו, למעשה, הנתון שבודקים לפני שקובעים את תאריך הקטיף - אחוז ההבשלה של הפרי. את רוב זני האבוקדו מותר לקטוף כשהם מגיעים ל-15-20 אחוזי הבשלה, כשההבשלה באבוקדו באה לידי ביטוי בעיקר בכמות השומן בפרי.

החומר שתורם לתהליך ההבשלה לאחר הקטיף נקרא אטילן, והוא הסיבה לכך שהנחת אבוקדו לא בשל בשקית עם בננה או תפוח מאיצים את הבשלתו - מכיוון שגם הבננה והתפוח נמצאים בתהליך של הבשלה הם פולטים אתילן שמזרז את הבשלת הפרי השכן. 

פירות לא-מבשילים למעשה נקטפים ונמכרים בשיאם - למשל פירות הדר וענבים, והם למעשה רק יילכו וירקיבו עם הזמן. 

* את המידע בכתבה ועוד הרבה יותר תמצאו באתר המושקע של מועצת הפירות. התמונה באדיבות מועצת הפירות.