חובבי הטוסט-עם-ריבה ועוגיות הריבה למיניהן בוודאי כבר הבחינו שאי אפשר למצוא ברשתות השיווק הגדולות ריבת פטל. חובבי השייקים בטח שמו לב שכבר לא ניתן להשיג שקיות פטל קפוא. לא מדובר בצירוף מקרים, אלא בתוצאה של שינוי אישור הכשרות על ידי הרבנות הראשית. הפטל, פרי מועד לפורענות בכל הנוגע לחרקים ומזיקים בגלל המבנה המיוחד שלו, הוגדר לאחרונה כלא כשר ברוב צורותיו, ולא חשוב אם הוא מגיע לארץ אחרי שעבר אישור כשרות של גורמים מוכרים מעבר לים. פטל שגדל בישראל עשוי לקבל אישור כשרות במקרים מסוימים, כנראה בגלל שאפשר לפקח מקרוב יותר על תנאי הגידול ועל ניקוי הפרי.

הבעיה, כאמור, היא פוטנציאל החרקים בפרי ולכן בצורות מאוד מעובדות שלו – כמו מעדני פרי המכילים פטל, או תה פירות יער – הוא עדיין יכול להימכר, אבל מוצרים המכילים את הפרי בשלמותו כבר לא תמצאו על המדפים: ריבות, קונפיטורות ומעדני פירות המכילים פרי בצורתו הטבעית, וכמובן פטל קפוא ושלם. גם לא מעט משווקי פירות קטנים ועצמאיים, השולחים פירות עד הבית, מקפידים להגדיר באתרים את הפטל כלא כשר, או מציעים מארזי פירות יער עם פטל ובלעדיו, למקפידים.

במשך שנים רבות קיבלו אותם מוצרים המכילים פטל את חותמת הכשרות הנדרשת, אבל לפני כחודש וחצי ההגדרות השתנו, חלק מהמוצרים נמכרו עד גמר המלאי, חלקם הוסרו מהמדפים. המוצרים המדוברים משווקים היום ברשתות וחנויות לא כשרות בלבד. באחת מרשתות השיווק אישרו לנו כי "כל הפריטים המכילים פטל ירדו מהמגוון לפני כחודש וחצי בגלל צו של הרבנות הראשית. אין מותג בשוק שמוכר היום פטל קפוא ולהבנתנו גם לא יהיה בזמן הקרוב בגלל נושא הכשרויות".

אגב, זו לא הפעם הראשונה שהפטל מוצא את עצמו בלב סערה הלכתית. הפטל גדל על שיח רב שנתי אבל מחזור הפרי שלו דומה לזה של פרי העץ ולכן התקשו להכריע האם מדובר בפרי עץ או פרי אדמה. מעבר לברכה הרלוונטית, יש להחלטה הזו משמעויות הלכתיות נוספות, הקשורות לאיסור על אכילה מפרי עץ בשנים הראשונות לצמיחתו. גם בהקשר של כשרות לא מדובר בבעיה שצצה רק עכשיו: הפטל תמיד היה הילד הבעייתי של הפירות, ונחשב לפרי נגוע מאוד הדורש בדיקות מקיפות ודקדקניות ביותר. כתוצאה מכך כנראה החליטו ברבנות לאחרונה על הקשחת הגישה ושינוי ההגדרות.