* קבוצת הפייסבוק פודוס – פודי'ז שומרי כשרות הינה בית לחובבי הקולינריה שומרי הכשרות. הקבוצה, שלאחרונה התחדשה גם בעמוד אינסטגרם, מאגדת פודי'ז, חובבנים ואנשי מקצוע, ודנה בעולם האוכל הכשר על מגוון היבטיו, תוך שאיפה לשנות את השיח על אוכל כשר בסצנת הקולינריה הישראלית. בקבוצה תמצאו גם טיפים, אירוחי אנשי מקצוע, מתכונים, המלצות על בילויים קולינריים ובכלל, המון אוכל טוב למבינים בלבד.*

>> לכל הכתבות של פודוס

גבינת איטליקו ביין, גבינות משק יעקבס

יעקבס, ממחלבות הבוטיק הישראליות היותר מוכרות, היא מחלבה משפחתית השוכנת לצד רפת גדולה בכפר הרא"ה ומייצרת מגוון עשיר של 25 גבינות שונות, המשווקות גם במדפי רשתות השיווק. בסמוך למחלבה ממוקמים בית הקפה והמאפייה "אגדת לחם" ומתחם סדנאות בישול. מתוך כל ההיצע של משק יעקבס, חברי פודוס מזמינים אתכם לנסות את איטליקו ביין, גבינת עיזים קשה ומרשימה, בעלת 30% שומן. הגבינה עטופה בקרום יין אדום, המקנה לגבינה ארומה מיוחדת.

גבינות מומלצות נוספות של גבינות משק יעקבס: גאודה כמון, בוראטה מחלב בקר, קממבר בקר אגוזים.

כשרות הגבינות: בד"צ חתם סופר פ"ת 

מיקום: כפר הרא"ה | טלפון: 04-6366111

יעקבס - איטליקו ביין (צילום: הדס ניצן, יחסי ציבור)
יעקבס - איטליקו ביין | צילום: הדס ניצן, יחסי ציבור

גבינת נחל מור, מחלבת מרקוביץ

במרחק חצי שעה מתל אביב תמצאו את מחלבת מרקוביץ, מחלבה המתמחה בייצור גבינות בשיטות מסורתיות, בעבודת יד וללא מכונה. כל הגבינות מיוצרות על ידי אהרן מרקוביץ, הגבן הראשי, מ-100% חלב כבשים מפוסטר, והתוצרת נמכרת במעדנייה הכפרית של המחלבה, אותה מנהלת תמי אשתו. המחלבה מייצרת גבינות מקוריות, ייחודיות, רכות וקשות, כאשר בחלקן משולבים פירות שבעת המינים הגדלים בחווה. גבינת הדגל של המחלבה היא נחל מור, גבינה בשלה חצי קשה בעלת שילוב ייחודי של עובש לבן וכחול.

עוד גבינות מומלצות של מחלבת מרקוביץ: כדורי גבינת שניר (מארז של ארבעה כדורי גבינה רכה מצופים בטעמים שונים) ופלג תאנים (גבינה עם דבלים עטופה בעלי תאנה).

כשרות: רבנות מועצה אזורית חבל מודיעין 

מיקום: מושב נחלים (מחלבת מרקוביץ ב-WAZE) | טלפון: 03-9332797

מחלבת מרקוביץ - גבינת נחל מור (צילום: כנרת ברוכי מרקוביץ, יחסי ציבור)
מחלבת מרקוביץ - גבינת נחל מור | צילום: כנרת ברוכי מרקוביץ, יחסי ציבור

גבינת תום, דורון מן הטבע - מחלבת נחלים

דורון מן הטבע - מחלבת נחלים היא מחלבה ביתית שנוסדה לפני כ-45 שנים, ומיוצרות גבינות נהדרות מחלב טרי של עיזים, כבשים ופרות הנחלבות במקום. לא תמצאו שם כמויות גדולות, אלא תוצרת בוטיקית בייצור אישי. בחנות המחלבה תוכלו למצוא גם דבש, זיתים וריבות מעסקים מקומיים, ואפילו סבוני איכות טבעיים המיוצרים במחלבה ומבוססים על חלב עיזים טרי. הגבינה אותה חברי פודוס ממליצים לכם לנסות היא גבינת תום: גבינה קשה, ריחנית וארומטית. הגבינה מיוצרת מחלב כבשים ומיושנת במשך כחצי שנה.

גבינות מומלצות נוספות של מחלבת דורון מן הטבע נחלים: אודם, מנצ'נגו ואסיף.

כשרות: רבנות מועצה אזורית חבל מודיעין 

מיקום: חרמון 19, מושב נחלים | טלפון: 03-9328559

דורון מן הטבע - גבינת תום (צילום: אבי וולמן, יחסי ציבור)
דורון מן הטבע - גבינת תום | צילום: אבי וולמן, יחסי ציבור

גבינת שחרחורת, משק עפאים

המשק הוקם בערבה על ידי הדיי עפאים (חקלאי, שף ועיתונאי) ואחיו ינון קנה את שמו כאוטוריטה המובילה בכל הנוגע לחקלאות בת קיימא ולתוצרת אורגנית. במשק גדלים פירות וירקות לצד בעלי חיים, תוך שמירה על שרשרת הערך, כשאת המוצרים תוכלו לטעום ולרכוש בחנויות במשק ובתי הקפה שפתחו. תוצרי המחלבה מבוססים על חלב אורגני של עיזים אלפיניות, ומתוכם חברי פודוס ממליצים לכם להתחיל עם גבינת שחרחורת, גבינה בעלת טעם מובחר מחלב עיזים אורגני בהחמצה לקטית העוברת תהליך גיבון ממושך ובסיומו מצופה בפחם ערמונים. את כל תוצרת המשק ניתן לרכוש גם אונליין.

גבינות מומלצות נוספות של משק עפאים: אמציה, עמלי וביתרון.

כשרות: הגבינות הארוזות בכשרות רבנות מועצה אזורית ערבה תיכונה, החנויות בכשרות צהר. 

מיקום: המשק ממוקם בערבה. חנויות המשק ממוקמות בירושלים, בנימינה ומכבים | טלפון: 052-3666850

משק עפאים - שחרחורת (צילום: דן פרץ, יחסי ציבור)
משק עפאים - שחרחורת | צילום: דן פרץ, יחסי ציבור

גבינת אדמון, חלב אדיר

במורדות הר אדמון בגליל העליון נמצאת מחלבת העיזים "חלב אדיר". מדובר על מחלבה משפחתית השוכנת לצד "יקב אדיר". במקום יש מרכז מבקרים המציע פעילויות, טעימות יין, ארוחות וסדנאות. מחלבת אדיר מתמקדת במוצרי פרימיום מחלב עיזים גלילי. תמצאו שם יוגורט וגבינות רכות ואפילו גלידה מגבינת עיזים. כמו כן, תמצאו שם גבינות קשות וחצי קשות כמו גבינת אדמון, גבינת עיזים חצי קשה בנוסח סנט פולן, הקרויה על שם ההר במורדותיו נמצאת המחלבה.

גבינות נוספות מומלצות של חלב אדיר: תום, לורד והגבינות הרכות (פטה, לבנה, גבינת שמנת ועוד). 

כשרות: מועצה אזורית מרום הגליל

מיקום: פארק תעשיה דלתון | טלפון: 04-6991039

גבינת סמדר, מחלבות אלטו

מדובר במחלבת בוטיק משפחתית המתמקדת בגבינות עיזים. "אלטו" פירושו גבוה, מה שמאפיין את חזון המחלבה: לייצר גבינות ארומתיות ועשירות, בסטנדרט גבוה ככל האפשר. המחלבה נוסדה על ידי אריאל, חבר קיבוץ שמרת שהחל דרכו כגבן במחלבה הקיבוצית, והתאהב בתחום. אלטו ממוקמת בלב בוסתן עצי פרי, לצד בית קפה ומעדניה בניהול המשפחה, בו ניתן לטעום מתוצרי המחלבה, החל מיוגורטים מעודנים נטולי החמיצות האופיינית ועד גבינות בשלות ועזות טעם. ההמלצה שלנו: גבינת סמדר, ברי ייחודית עטופה בפחם, בעלת ארומה עשירה.

גבינות נוספות מומלצות של מחלבת אלטו: גבינת כרמל - גבינה כחולה וגבינה חצי קשה בנוסח תום וגבינת סנט מור.

כשרות: מועצה אזורית מטה אשר

מיקום: קיבוץ שמרת | טלפון: 04-9854802

מחלבת אלטו (צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור)
מחלבת אלטו | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

גבינת פטה, המאירי

מחלבת המאירי, ותיקת המחלבות בישראל, נוסדה בצפת בשנת 1840 ידי מאיר ארזוני, ופעילה עד היום כאשר העסק עובר מאב לבן. מדובר במחלבה קטנה המייצרת שתי גבינות בלבד: גבינה צפתית (שלמעשה הומצאה באותה מחלבה, ושמה ניתן לה על ידי מאיר עצמו) וגבינת פטה, אותה היא מייצרת בצורה מופלאה שאין דומה לה. הגבינות עוברות תהליך פיסטור איטי בשיטות הכנה הנעשות בעבודת יד. הפטה מאופיינת ברכות ובטעם עדין ומובחן, שהפכו אותה לחביבת השפים בישראל. 

גבינה מומלצת נוספת של המאירי: גבינה צפתית

כשרות: כשר למהדרין בהשגחת הרבנות צפת

מיקום: רח' קרן היסוד, העיר העתיקה, צפת | 04-6921431

גבינת סנט מור נואר, מחלבת ברקנית

בין נופי עמק חרוד שוכנת מחלבת ברקנית הוותיקה בבעלות אבינועם ומיכל ברקין. במחלבה מיוצרות גבינות צאן זוכות פרסים בשיטות מסורתיות שנלמדו על ידי הבעלים בשיטוטים ארוכים בצרפת, תוך התאמה לחומרי הגלם המקומיים ומתן כבוד לזמן הדרוש לכל גבינה להגיע להבשלה, ללא זירוזים. עם מה כדאי להתחיל? סנט מור נואר, גבינת עיזים בצורת גליל מצופה עובש לבן ופחם מצמחים שונים במרקם עדין ושמנתי. 

גבינות נוספות מומלצות של ברקנית: "הכחולה הנסתרת" (הצופנת שכבת עובש פנימית שאינה גלויה כלפי חוץ), תבור, אלומה ואגוז.

כשרות: רבנות מועצה אזורית גלבוע

מיקום: מושב כפר יחזקאל | טלפון: 050-4492799

גבינת סחף, מחלבת בארי

מחלבת בארי הממוקמת בנגב המערבי היא מחלבה ותיקה המתמחה בייצור גבינות מחלב בקר באופן טבעי ובתהליכים מסורתיים, תוך דגש על שיתוף פעולה עם חקלאים ויצרנים מהאזור. גבינות המשק מתיישנות חודשים ארוכים בחדרי הבחלה מיוחדים בעלי טמפרטורה ולחות המאפשרים להן לפתח את הטעם המיוחד והאופייני לכל אחת מהן, בשילוב עם תכונות החלב ואופי האזור. למחלבה גבינות קלאסיות לצד גבינות ייחודיות בעלות שמות המאפיינים את האיזור. גבינת "סחף" היא אחת מהן: מדובר בגבינה ספרדית קשה מסוג מנצ’גו, בעלת קליפה מצופה בשמן זית, המיושנת בין חצי שנה עד שנה. תנו כבוד, מדובר בגבינה שזכתה במדליית זהב בתחרות הגבינה הישראלית.

גבינות נוספות מומלצות של בארי: גבינת בשור (גבינת עובש כחול) וגבינת קמה (גבינה בסגנון סנט נקטר, בעלת מרקם קרמי וקליפה אדמדמה).

כשרות: רבנות אזורית מרחבים

מיקום: קיבוץ בארי | טלפון: 08-9949331

מחלבת בארי - גבינת סחף (צילום: יהל בטיטו, יחסי ציבור)
מחלבת בארי - גבינת סחף | צילום: יהל בטיטו, יחסי ציבור

גבינת מעיין חרוד, שירת רועים

המחלבה הצפונית מייצרת גבינות איכותיות מחלב צאן-עזים וכבשים. בצמוד למחלבה נמצא מרכז המבקרים המקיים פעילויות מגוונות. מיכל, גבנית המחלבה, היא חברת כבוד בגילדת הגבנים העולמית ובאיגוד הגבנים של סנט מור דה טוריין ומלמדת את רזי הגבנות בארץ ובעולם. הגבינה המומלצת של מחלבת שירת רועים היא גבינת מעיין חרוד, גבינה קשה מחלב כבשים בסגנון תום שזכתה במדלית סופר גולד באליפות העולם בגבינות. הגבינה מבשילה במשך 5-7 חודשים והיא בעלת טעם עדין ואגוזי. 

גבינות מומלצות נוספות של מחלבת שירת רועים: גבינת עין מודע בסגנון פקורינו וגבינת פרי מגדים בסגנון פריי.

כשרות: רבנות המועצה הדתית משגב 

מיקום: קיבוץ לוטם | טלפון: 04-6787161

מחלבת שירת רועים (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מחלבת שירת רועים | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

בוראטה, מחלבת עברי

מחלבת עברי הוקמה על ידי זוג עולים עירקים, דוד ולואיזה עברי, שהתיישבו במושב עזריה ויצרו גבינות משק לשימוש משפחתי, אותן הבשילו בסירים בתוך אוטו ישן ששימש כחממה. השמועה פשטה ברחבי המושב, הגבינות המשפחתיות צברו אוהדים והמחלבה הביתית הפכה לעסק משפחתי. כיום מדובר על מחלבה כפרית המתמחה בייצור גבינות מוצרלה, גבינות בלקניות וגבינות עמים. הגבינה המומלצת שלהם היא גבינת בוראטה, כדור מוצרלה ממולא בשמנת מתוקה סמיכה וחוטי מוצרלה דקיקים, שנעשה במחלבה לפי שיטת מסורתית איטלקית. הבוראטה מומלצת להגשה על סלט רענן של עגבניות ובזיליקום.

עוד גבינות מומלצות של מחלבת עברי: פטה כבשים

כשרות: כשר למהדרין (בד"צ בית יוסף)

מיקום: הפרדס 50, מושב עזריה | 050-7310454

מחלבות עברי - בוראטה (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
מחלבות עברי - בוראטה | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

בורטה די בופאלו, חוות הבופאלו

עוד גבינת בורטה מומלצת היא הבוראטה של חוות הבופאלו, מחלבה במושב בצרון המתמחה במוצרים על טהרת חלב הבופאלו, תת זן ממשפחת הפריים בעל חלב מובחן וייחודי (שאולי מוכר יותר בשמות תאו או ג'מוס). סיפור החווה התחיל בטיול באיטליה בו חגי ועירית טרייסטר טעמו יוגורט נפלא, שלימים הצית בהם את הרעיון להביא עדר של בופאלו לארץ ולהקים סביבו מחלבה מקומית. המחלבה מתמקדת בגבינות רכות (לאבנה, יוגורט, שמנת חמוצה ועוד), כשגולת הכותרת פה היא הבוראטה, כדור מוצרלה טרי ממולא קרם שמנת, המומלץ להגשה עם זילוף רוטב בלסמי מצומצם.

גבינות נוספות מומלצות של המחלבה: שאר הגבינות מסדרת "מוצרלה די בופאלו" (פילונציני, בוקנציני ועוד). כדאי לנסות גם את היורט - יוגורט בופאלו סמיך ועשיר בסגנון יווני.

כשרות: רבנות מועצה אזורית נחל שורק

מיקום: חוות הבופאלו מושב בצרון | טלפון: 08-8574508

חוות הבופאלו (צילום: אסף רונן | סטיילינג: נעמה רן, יחסי ציבור)
חוות הבופאלו | צילום: אסף רונן | סטיילינג: נעמה רן, יחסי ציבור

גאודה פסטו, חוות גבעות עולם

חוות גבעות עולם היא חווה אורגנית ותיקה הממוקמת בשומרון. החווה מייצרת מלבד לגבינות גם מגוון רחב של מוצרי משק - החל מביצי חופש אורגניות טריות ועד יינות בוטיק בייצור מקומי. טעם החלב והרכבו משתנים בהתאם לעשב הגדל בשטח בעונות השנה השונות. העיזים ניזונות מתערובת גרעינים אורגניים ואינן מקבלות הורמונים ואנטיביוטיקה. הגבינה המומלצת במשק הינה גבינת גאודה פסטו, גבינה הולנדית קשה עם טעם מעודן, בתוספת פסטו.

עוד גבינות מומלצות של מחלבת גבעות עולם: גבינת מרזולינו כמהין וגבינת קממבר.

כשרות: היוגורט בכשרות בד"צ העדה החרדית. הגבינות בכשרות מהדרין רבנות שומרון.

מיקום: חוות גבעות עולם, ישוב איתמר | טלפון: 02-9409310

קממבר פקאן | מוטקה החולב

המחלבה שמנהל מוטי קצנלבוגן התחילה מדיר כבשים משפחתי שהחזיקו הוריו, והפכה למחלבת צאן תעשייתית שכל המשפחה משתתפת בתפעולה. הגבינות כולן עשויות 100% חלב כבשים מלא, והגבינה המומלצת כאן היא קממבר כבשים מצופה עובש לבן ומשובצת באגוזי פקאן, שמגיעה לשיאה לאחר התרככות והבשלה מלאה.

גבינות נוספות מומלצות של מוטקה החולב: גבינת פטה המיוצרת לפי מתכון מכרתים, גבינת סנט מור המצופה פחם ערמונים ועובש לבן, "כבשה צהובה"- גבינת כבשים בסגנון גאודה.

כשרות: רבנות מועצה דתית מנשה 

מיקום: מושב תלמי אלעזר. אין מכירה במקום. את הגבינות ניתן להשיג ברשימת נקודות המכירה המפורטת באתר | 052-2613512

לקבוצת פודוס גם לוח פעיל בשם לוח פודוס המרכז מגוון בעלי מקצוע ונותני שירותים בעולם הקולינריה הכשרה.

* ההמלצות בכתבה מתבססות על המלצות שהתקבלו בקבוצת פודוס (לגבינות ספציפיות או למחלבות), התרשמות אישית ושיחות עם בעלי מקצוע.