בכניסה לתחנת המשטרה של שדרות יש ערימה של קסאמים. תושבי העיר מכנים את הפינה זו "מוזיאון הקסאמים", סוג של הומור מקומי, חלק מהמורל שמאפיין את תושבי המקום. השנה פגעו בעיר לא רק טילים אלא גם נזקי הקורונה: משבר כלכלי ופגיעה אנושה בעסקים. למרות הכל, אנשי שדרות נשארים אופטימיים וכדי לשרוד את המצב הושק בעיר מיזם חדש ומסקרן: עידן יצחקי, בעלים של פאב ״שדרות״ הקים עם ניר טל את ״כיכר העיר״, עמותה שמאגדת ותומכת בבעלי עסקים מקומיים, רובם הגדול עסקי מזון.

שדרות הוקמה ב-1951 עם הגעתם של העולים הראשונים ממדינות צפון אפריקה, ובשנות ה-90, עם העלייה מחבר העמים, הפכה לעיר. ב-2001 נפל בה הקסאם הראשון והיום, אחרי 19 שנה, אינספור קסאמים וקורונה אחת, חיים בשדרות 30 אלף תושבים, שמתעקשים להסתכל קדימה בגאווה. אז נדבקנו בוויב הייחודי של שדרות ויצאנו לסיור אוכל (כשר!) בכיכר העיר עם עדי רוזן, שגרמה לנו להתאהב בעיר, באנשים ובאוכל.

החומוס של טחינה
החומוסייה הסטודנטיאלית של העיר היא סוג של מוסד, שכבר מזמן עשה לו שם גם מחוץ לשדרות. מאז שהוקמה לפני עשור היא הפכה לרשת שמפעילה סניפים גם בתל אביב, ירושלים ובאר שבע, אבל הכול התחיל כשתומר עדס ושי סיגל, ילידי קיבוץ עזה, החליטו שנמאס להם לנסוע רחוק בשביל חומוס טוב. בצריף קטן במרכז העיר הם פתחו את החומוס של טחינה, מקום שבימים שלפני הקורונה היה קשה למצוא בו מקום. החומוס שלהם אוורירי, חלק וטעים בטירוף, אבל מנת הדגל של המקום היא הרמזור – חומוס שמוגש עם 2 מסבחות צבעוניות. 

פתוח לטייק אווי. הרצל 51 שדרות, 077-7015360, כשר

 

מנת רמזור בחומוס של טחינה (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
מנת רמזור בחומוס של טחינה | צילום: לין לוי, אוכל טוב

בנוני אצל מיטל
מהצד השני של בניין הקולנוע נמצא אחד המקומות המפורסמים בשדרות, ״פסטה וזהו״. את המסעדה הקטנה הזו פתחו עידן קדוש ושיר לנג׳י - שני סטודנטים שהגיעו ללמוד במכללת ספיר, התאהבו בעיר והחליטו להביא אליה את בשורת הפסטה הטרייה. אבל הסיפור כאן הוא בכלל על שכנות טובה; לצד הפסטה וזהו פעלה עד לפני פרוץ הקורונה המסעדה הקטנה של מיטל שבה היא הכינה אוכל ביתי בריא. מצידה השני של הפסטה פעל הבר ביג לבובסקי, שנסגר. עידן ומיטל החליטו לשתף פעולה, ובמקום הבר פתחו את בנוני אצל מיטל: כוך קטן בקיר שבצהריים אפשר לקנות בו טייק אווי של האוכל של מיטל (ממולאים טבעוניים, קובה סולת כוסמין טבעוני או קוסקוס) ובשעות הערב אפשר להזמין כאן את העראייס המעולה של עידן, הוא עשוי מבשר שפונדרה עסיסי ומוגש יחד עם 2 סוגים של טחינה, לצדו צ׳יפס שמנמן מתובל בהמון שום. טעים כל כך שאי אפשר לתאר במילים.

פתוח לטייק אווי. ההסתדרות 10 שדרות, 08-6333089, כשר

 

עראייס של בנוני אצל מיטל (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
עראייס של בנוני אצל מיטל | צילום: לין לוי, אוכל טוב
עידן קדוש (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
עידן קדוש. הקים גם את הפסטה וזהו | צילום: לין לוי, אוכל טוב

הטאבון - פרנה, בשר ומה שביניהם
במרחק הליכה של דקות ספורות מהחומוס של טחינה, בחלק אחורי של בניין הקולנוע ההיסטורי, נמצאת המסעדה של יאיר אלבז. בגלגול הקודם היא הייתה חלבית ושמה היה ״הפגז של אלבז״ אבל הקורונה שינתה את החוקים. החזות של המסעדה צנועה, אבל האוכל של אלבז, כמו אלבז עצמו – מפתיע, צבעוני ואמיץ. כל המנות בתפריט מושתתות על טאבון לבנים, היחיד מסוגו בעיר. בתוך הטאבון אלבז אופה פרנות מעולות שאת הבצק שלהן הוא מכין בעצמו. לאחר שהן יוצאות מהתנור אלבז ממלא אותן במעורב, צ׳יפס חציל מטוגן ורוטב אריסה. ״אנחנו לא בוכים, אנחנו זורמים״, אומר אלבז, ״יש אוויר לנשימה, כסף לסיגריות וזה מספיק, יש אנשים שאין להם גם את זה״.

פתוח לטייק אווי. ההסתדרות 2 שדרות, 052-8903312, כשר

 

פרנה מעורב של אלבז (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
פרנה מעורב של אלבז | צילום: לין לוי, אוכל טוב
יאיר אלבז (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
יאיר אלבז. לא בוכים, זורמים | צילום: לין לוי, אוכל טוב

 

שדרות היין
במרחק הליכה קצרצר מבניין הקולנוע ממוקם מרכז מסחרי שנמצא בשלבי השיפוץ האחרונים. בחלוף הקורונה צעירי העיר יוכלו לחזור לכאן כדי לבלות בפאב שדרות ולנשנש פיצה ב"ארטישוק״. בינתיים, בצדו השני של המתחם נפתחה חנות יין המכונה בפי המקומיים ״הטוסקנה של שדרות״. את החנות הזו פתחה באוגוסט האחרון משפחת בוסקילה מנתיבות ומדובר על החנות היחידה והראשונה מסוגה בעיר, וכן, דווקא עכשיו. משפחת בוסקילה הביאה לעיר את הבשורה של יינות בוטיק מכל העולם ובירות בוטיק תוצרת הארץ, ובכניסה לחנות עומד בגאווה דיספנסר מיוחד שמאפשר לטעום כל פעם 4 סוגים שונים של יין. שווה.

פתוח. ההסתדרות 5, שדרות, 052-6175141, כשר

שדרות היין (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
שדרות היין: הבשורה הגיעה לשדרות | צילום: לין לוי, אוכל טוב

דני פיצוחים
כבר 24 שנים שדני סויסה מוכר פיצוחים באותו המתחם המסחרי שבו פועלת גם חנות היין, אבל זה קרה כמעט במקרה: דני בן ה-67 עלה לארץ ממרוקו ב-1956, הקים משפחה לתפארת והוא סבא ל-17 נכדים. כל החיים עבד בתור פועל בניין עד שהגב שלו הכריז על שביתה. אחרי ניתוחים והחלמה ארוכה הוא התחיל לקלות אגוזים ופיצוחים, רק כדי לחזור לעמוד שוב על הרגליים. היום תמצאו בחנות שלו דברים שלא פוגשים בשום מקום, כמו אגוזים מצופים בשוקולד וחלבה, קשיו לוטוס, אגוזי לוז עם קוקוס ואגוזים מצופים בפירות יער. את כל המתכונים דני פיתח בעצמו, ניסה ונתן לאנשים לטעום, עד שהגיע לתמהיל המוצרים הייחודי של חנות הפיצוחים הקטנה שלו. חוץ ממתוקים יש לדני גם אגוזים מלוחים נהדרים.

פתוח. כיכר הנשיא שדרות, 052-8344563, כשר

 

מתוקים בפיצוחים של דני (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
מתוקים מיוחדים בפיצוחים של דני | צילום: לין לוי, אוכל טוב

מאפיית איכות חורי
המאפייה של משפחת חורי נמצאת בלב הרחוב הראשי של שדרות ויש לה סיפור שאפשר לשמוע רק בעיר הזו: חורי הייתה מאפייה משפחתית קטנה. יום אחד, בזמן שהבעלים חגג ברית לבנו, נפל על הבניין קסאם. המזל הגדול הוא שכל העובדים לקחו חלק בחגיגה המשפחתית, המקום היה ריק ואיש לא נפגע. אחרי האירוע הטראומטי, במקום לסגור את העסק, משפחת חורי עשתה בדיוק את ההפך: היא השלישה את גודל המקום, שיפצה ושדרגה והיום המאפיה הזו היא נקודת ציון קולינרית בנוף העירוני. זה המקום למצוא בו לחמי מחמצת כוסמין, כולל מחמצת כורכום או מחמצת סלק, ספינג׳ ענק ומאות מוצרי אפיה נוספים, וגם קינוח פרווה של גליל ופל ממולא קרם, שנקרא בפשטות - קסאם.

פתוח. צהל 33 שדרות, 08-6891212, כשר

הספינג' של חורי (צילום: לין לוי, אוכל טוב)
הספינג' העצום של חורי | צילום: לין לוי, אוכל טוב