סיור קולינרי בנתניה? מי שלא מכיר היטב את העיר – כנראה ירים גבה: מה כבר יש לראות ולטעום בסיור כזה? אבל תושבי נתניה יודעים שיש, ועוד איך. העיר גדולה הזאת מאכלסת לא מעט מוסדות אוכל וותיקים, והגיוון באוכלוסיית העיר – קיבוץ גלויות של ממש – בא לידי ביטוי גם במטבחיה ומסעדותיה.

נתניה מוכרת במיוחד בזכות המטבח הטריפוליטאי, שזוכה לייצוג מכובד ביותר עם כמה מהמסעדות הטריפוליטאיות המצליחות בארץ, אך בזכות העלייה הרוסית, האתיופית וגם העלייה הצרפתית המאסיבית של השנים האחרונות - אפשר למצוא בעיר קשת רחבה ומגוונת של טעמים. בעקבות גל העליה מצרפת מתכננים גם לפתוח בקרוב במרכז העיר שוק אוכל חדש, מקורה, חדשני וגדול.

השוק החדש והמסקרן, כאמור, טרם נפתח – אבל אי אפשר לדבר על אוכל בנתניה בלי להזכיר את השוק הנהדר שכבר יש לה: מהשווקים המרווחים והמאורגנים בארץ, שתענוג להסתובב בו (גם בתקופת הקורונה), וזה עוד בלי לדבר על המחירים המשתלמים שהוא מציע. יש כאן הכל, מדוכני פירות יפיפיים (בתקופה זאת של השנה אפשר להסתחרר מכמויות האבטיחים שמוצבים כאן אחד על השני כמו פסלים עצומים, שזיפים יפים, סברסים שהחלו להופיע וערימות של ענבים ירוקים וסגולים שכל רוכל מסדר יותר יפה מהשני), דרך מעדניות מגוונות, דוכני מזון בני עשרות שנים, דוכני פירות יבשים ופיצוחים, דוכני דגים טריים (אם יתמזל מזלכם גם יכינו לכם מהסחורה בו במקום!) ומאפיות שמפיצות ריח נפלא לכל עבר.

סיור אוכל נתניה, שוק נתניה  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
פירות הקיץ. עכשיו בשוק נתניה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

שניצל איילה

אחד המוסדות המפורסמים ביותר בנתניה וסביבותיה, שפועל כבר 35 שנים, באותה נקודה בדיוק – מסעדונת קטנה והומה בפאתי השוק, שמנוהלת עכשיו על ידי חיים אוחיון, בעלה של הבת של איילה, שהמקום נושא את שמה. שמו של המקום הולך לפניו – בזכות האוכל, אבל גם בזכות הגישה הקשוחה שמאפיינת אותו. אנחנו ממליצים לכם להתגבר על החשש ולא להתרגש, השניצל בהחלט שווה את זה. אל תשכחו לבקש את החציל המטוגן הנהדר בצד, מדובר בסוג של צ'יפס דק עם שכבה פריכה של קמח, ביצה ותבלינים כיפיים, מטוגן לכדי שלמות וממכר.
את השניצל אפשר לאכול בבאגט, בפיתה או בצלחת, ובתפריט יש גם מנות כמו שקשוקה, חביתה או מעורב, אבל לכאן מגיעים בשביל שניצל בבאגט גדול, עם לימון כבוש טוב, צ'ירשי כמובן, כרוב לבן, חומוס וטחינה (35 שקלים).

שניצל איילה. זנגוויל 12, נתניה

סיור אוכל נתניה, שניצל איילה  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
שניצל איילה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב
סיור אוכל נתניה, שניצל איילה בבגט  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
יחס מושלם של שניצל ובגט. שניצל איילה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב
סיור אוכל נתניה, שניצל איילה חצילים  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
שווים את זה. חצילים אצל איילה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

מעדניית בוקובזה

גיא בוקובזה הוא דור שלישי למעדניית בוקובזה בלב השוק הנתנייתי. הדבר הראשון שעובר בראש כשנכנסים למעדנייה הזאת: איך לעזאזל כל כך הרבה אוכל נכנס למקום כל כך קטן? מדובר בפלא של ממש, בכל פעם שפוסעים לאורך המסדרון הארוך שהוא בעצם המעדנייה, מגלים על המדפים קסמים חדשים: אוכל מוכן מכל הסוגים - קרעפלך, קיגל, גפילטע פיש  וגם מפרום; זיתים מכל הסוגים והמינים; כבד קצוץ; אינספור סלטים חמים וקרים; מיני סוגי אורז; קציצות בקר; לעטקס ועוד ועוד. בימי שישי המבחר מתרחב אפילו יותר והמקום מציע גם בשרים כמו אסאדו או תבשיל לשון.
אנחנו נפלנו בקסמם של הדגים הכבושים והמלוחים שנעשים כאן ומבחינתנו הם בעצמם שווים ביקור במקום: טונה נהדרת בעישון קר, סלמון מעושן פנטסטי, פורל, לקרדה, בוטרגה וכל מה שחובבי דגים מלוחים יכולים רק לחלום עליו. תענוג.

מעדניית בוקובזה. גיבורי ישראל 5, נתניה

סיור אוכל נתניה, מעדניית בוקובזה דגים כבושים  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
אין על דגים כבושים פה. בוקובזה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

סיור אוכל נתניה, מעדניית בוקובזה  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
מעדניית בוקובזה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב
סיור אוכל נתניה, מעדניית בוקובזה קיגל  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
יש גם קיגל. מעדניית בוקובזה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

צ'צ'ו

מסעדת צ'צ'ו היא כנראה המסעדה הכי מפורסמת בנתניה. העיר משתנה, עוד ועוד מסעדות נפתחות, אבל גם מול מקומות חדשים, נוצצים ואפנתיים יותר – מוג'ו ונישי האסייתיות למשל – צ'צ'ו לוקחת בהליכה עם יד אחת קשורה. את המסעדה פתח ויקטור וטורי בשנת 1963 והבנים שלו, נתן ויצחק, ממשיכים את דרכו ומעמידים את הסירים על הפתיליות מדי לילה. גם למי שפחות מתחבר לאוכל הזה, שווה להגיע ולו רק בשביל הריח הנוסטלגי של הפתיליות.
הסירים כאן בדרך כלל קבועים אך יש גם תבשילים עונתיים מתחלפים, וחשוב לדעת שאחרי השעה שבע בערב אין מה לחפש פה כי האוכל נגמר והולכים הביתה. בין הסירים תמצאו תבשיל שעועית עם בשר; דג מרוקאי; קציצות בשר; מפרום תפוחי אדמה או חציל; פקיילה; ובמיה עם תפוחי אדמה (החביב עלינו מכולם!). לא רוצים להיכנס למרכז העיר? סניף נוסף של צ'צ'ו פועל בפולג ואף מציע משלוחים, למרות שלטעמנו אין על המקור.

צ'צ'ו. שוהם 10, נתניה

סיור אוכל נתניה, צ'צ'ו (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
צ'צ'ו. מתיםעל ריח הפתיליות הנוסטלגי | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

קפה ונציה

מוסד נתנייתי שנראה כאילו קפא בזמן מאז נפתח בשנת 1967, ומשרת נאמנה את חובבי הקינוחים הטריפוליטאים שמבוססים בעיקר על שקדים. יש כאן עממבר - עוגיות ללא קמח על בסיס שקדים במרקם מצוין שהולכות נהדר עם אספרסו; בוריק מתוק ממולא בקרם שקדים; עוגיות רייבה טריפוליטאיות (שיש שמכנים אותן עוגיות חול); עוגיות לחות של שקדים וסולת; וקינוח בוקה די דאמה או בתרגום חופשי – שפתי הגברת: עוגת שקדים מתוקה מתוקה. מה שותים? רוזטה כמובן, גם היא נעשית במקום.  

קפה ונציה. שער הגיא 7, נתניה

 

סיור אוכל נתניה, קפה ונציה עוגיית שקדים  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
עממבר. עוגיית שקדים | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

 
סיור אוכל נתניה, קפה ונציה  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
מוסד רב שנים. קפה ונציה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

סיור אוכל נתניה, קפה ונציה בוריק עם שקדים  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
בוריק עם שקדים | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

סיור אוכל נתניה, קפה ונציה רוזטה  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
רוזטה צונת בקפה ונציה | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

JB  פטיסרי

את הפטיסרי הצרפתי הזה פתחו שני בני דודים, קונדיטורים במקצועם, שרצו לתת מענה לקהל הצרפתי ההולך ומתרחב בנתניה, ובייחוד זה שתר אחרי הקרואסון עתיר החמאה, או הפאן דה שוקולה. ג'יי בי קיימים מזה תשע שנים וצוברים להם עדת מעריצים שהולכת ומתרחבת, בזכות תופינים צרפתיים כמו אקלרים טובים, מאפה קווין אמאן, עוגיות מדלן קלאסיות או קינוחי ויטרינה מרשימים, וגם בזכות מבחר כריכים וטוסטים שמציעים כאן לרעבים יותר.

JB   פטיסרי. סמילנסקי 10, נתניה

הפריקסה של חיימקו

רגע, רגע, לפני שאתם אומרים לנו שהפריקסה של חיימקו הוא בכלל מהוד השרון, הרשו לנו לבשר שמאז פברואר האחרון סניף של אותו החיימקו ממש פועל גם בנתניה. המקום נפתח ממש עם פרוץ הקורונה, התחלה לא אידיאלית, ויש לקוות שהפריקסה הטעים והאווירה הידידותית שמאפיינים את המקום גם בגרסה הנתנייתית, יעזרו לו לפרוח.

גם בסניף הנתנייתי של חיימקו תמצאו את המנות האהובות: פריקסה קלאסי; בוריק בתוך פריקסה לחובבי הטיגון על טיגון; בוריק ביצה או תפוחי אדמה; פריקסה שקשוקה; וכן מנת קינוח מטוגנת, שנקראת בננה לוטי, אך מוגשת – שלא כמו בתאילנד - בפריקסה.

הפריקסה של חיימקו. שער הגיא 8, נתניה

 

סיור אוכל נתניה, הבוריקה של חיימקו  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
הפריקסה של חיימקו | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

הבוריקה של הרצל

השמועה מספרת שלמעשה השוק של נתניה נבנה סביב דוכן הבוריקה של הרצל. מדובר אולי בדוכן המיתולוגי ביותר בשוק, וללא ספק מהעמוסים שבהם, שכל נתנייתי אוהב ומכיר כבר למעלה משישים שנה. מציעים כאן שרשרת אינסופית של בוריקות (אפשר גם בוריקה בפיתה) עם ביצה ותפוחי אדמה. אין מה להכביר במילים, אין לנו ספק שאם אתם מכירים מישהו מנתניה, הוא סיפר לכם על הדוכן הזה. ואם לא, בואו לאכול בוריק פריך והיווכחו בעצמכם.

הבוריקה של הרצל. גולומב 13, נתניה

פינוקי האוכל של כרמל

ממש כמו מסעדת צ'צ'ו, גם את פינוקי האוכל של כרמל אי אפשר שלא להזכיר כשמדברים על שוק נתניה ועל אוכל נתנייתי בכלל (ויש שישבעו שכאן יותר טעים, אבל אנחנו לא משווים ולא נכנסים לוויכוחים מיותרים, כי איפה שטעים, טעים). פינוקי האוכל של כרמל היא מסעדה שכבר כתבנו עליה במדור זה בעבר, אבל זה לא אומר שנוותר עליה בסיבוב הנוכחי:  גם כאן המטבח הוא טריפוליטאי ועל השולחן תפגשו מנות כמו טבחה ביל סלק עם תפוחי אדמה, בשר, שעועית ועלי מנגולד שבושלו לכדי גוון שחור ירוק עמוק ועז טעמים; תבשיל שעועית ובשל ברוטב עגבניות; קוסקוס ועוד.

פינוקי האוכל של כרמל. היהלום 5, נתניה

 

טבחה ביל סלק, פינוקי האוכל של כרמל (צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב)
טבחה ביל סלק בפינוקי האוכל של כרמל | צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב
מפרום, פינוקי האוכל של כרמל (צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב)
מפרום בפינוקי האוכל של כרמל | צילום: גיל גוטקין, אוכל טוב

מלך הפיתות מלכה

זה כנראה השם הכי מדויק שניתן למקום כלשהו אי פעם. אם תצאו מסעדת צ'צ'ו ותריחו פיתות טריות – סימן שהגעתם לממלכה של מלך הפיתות מלכה. תרגישו חופשי לעמוד מהופנטים ולהביט בפיתות שיוצאות לאוויר העולם, מתגלגלות טריות טריות מהתנור. מדובר במאפייה טריפוליטאית שבסופי שבוע מציעה מבחר מתוקים רחב ומסקרן, וגם מוכרת משקאות נוסטלגיים אהובים כמו רוזטה טרייה או מיץ לימון מתוק שנסחט במקום.

מלך הפיתות מלכה. היהלום 5, נתניה

סיור אוכל נתניה, שוק נתניה פיתות  (צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב)
הפיתות של מלך הפיתות | צילום: ריטה גולדשטיין, אוכל טוב

חומוס עוזי

חומוס עוזי הוא עוד מוסד נתנייתי מפורסם ששמו הולך לפניו כבר למעלה משלושים שנה. שנים על גבי שנים שהנתנייתים שומרים על נאמנות לחומוס הזה שמוכן כמובן מדי יום, וחייבים לבוא  מוקדם כי אחרת החומוס נגמר ואז זהו, המקום נסגר לאותו היום (כמה מוקדם? אל תנסו להגיע הנה אחרי השעה שתיים או שלוש). גם לפול שמוגש עם החומוס (לא חובה כמובן) יש עדת מעריצים לא קטנה, וכל שנותר לכם הוא לשפוט בעצמכם.

חומוס עוזי. שער העמק 2, נתניה

פלאפל מוסא

לא נסגור רשימה כזאת מבלי להזכיר ולו פאלפלייה אחת, ובלי היסוס בחרנו בפלאפל מוסא הנתנייתי. מדובר במנת פלאפל שונה מזו שאנחנו רגילים לאכול, ובפיתה אחת יש הכל מהכל: נוכחות ניכרת של חומוס עם גרגרים, ביצה, כדורי פלאפל וסלטים. זו מנה לאנשים שלא מפחדים לערבב, ואנחנו בהחלט לא מפחדים. פיתה פלאפל משביעה במיוחד שהיא להיט בטוח בביקור בעיר.

פלאפל מוסא. גיבורי ישראל 34, נתניה

פלאפל מוסא, נתניה (צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב)
לא לפחדנים. פלאל מוסא בנתניה | צילום: נמרוד סונדרס, אוכל טוב

טוני אייס

גלידריית טוני אייס המקסימה בנתניה פועלת כבר משנת1997 והיא לטעמנו אחת הטובות שאפשר להשיג בעיר. הגלידות כאן נעשות במקום ומבחר הטעמים רחב ומגוון. תמצאו פה גלידות מיוחדות כמו ליקריץ, מקדמיה עם קרמל מלוח ושוקולד מנטה, לצד טעמים קלאסיים שהם חובה בכל גלידרייה כמו פיסטוק, וניל, שוקולד מריר, תות ועוד. חוץ מזה, יש פה גם קפה טוב וקינוחים נוספים על בסיס גלידה. והמחיר? 6-22 שקלים למנה. 

טוני אייס. הרצל 5, נתניה

במטרה לעודד את תיירות הפנים בנתניה מתקיימים בעיר מבחר סיורים בתחומים שונים בתקופה הקרובה ביניהם אוכל, סטיילינג, סיורי גרפיטי ועוד. את הסיור הקולינרי העביר לנו המדריך רום עמית, ובהמשך צפויים להתרחב נושאי הסיורים ולכלול מטבחים רבים נוספים שיש לעיר להציע.