גבר שוטף גלים (צילום: lisegagne, Istock)
מישהו צריך לעשות את העבודה הזאת. אנחנו ננסה לעזור | צילום: lisegagne, Istock

אז אחרי כל ההכנות, הניקיונות והבישולים גם החג הזה ייגמר וההוכחה היחידה שתישאר לארוחה המושלמת שהכנתם זו ערמה ענקית של כלים. הדודות יתחפפו רגע אחרי "אחד מי יודע" ואחיכם הקטן ימלמל שטויות על הספה אחרי ארבע כוסות של יין, אבל אנחנו לא נוטשים אתכם גם ברגעים הקשים. בואו נתגבר על זה ביחד. 

לפני שמתחילים:

הכינו קערה עם מים חמימים וסבון כלים. אל תשתמשו בסבון הכלים ישירות על כרית הניקוי; זה הרבה יותר סבון ממה שאתם באמת צריכים. מעבר לבזבוז, זאת עבודה כפולה - גם להסיר את הלכלוך, וגם להסיר כמויות של סבון.

אל תניחו את כל הכלים המלוכלכים בכיור, מיינו אותם: כוסות יין עדינות, כוסות שתייה, סכו"ם, צלחות ולבסוף את "הכבדים": סירים, מחבתות, תבניות וכו'.

ככה זה יהיה קל יותר: 

קודם כל, כמה מוקדם שתסירו שאריות אוכל מהצלחות, ככה יהיה לכם יותר קל לשטוף. אם יש לכם כמה דקות אחרי הארוחה ולפני שנגמר הסדר - הקדישו אותן לצלחות והיפטרו משאריות האוכל לפני שהן מתייבשות. הניחו את הצלחות רטובות (רק קצת מים, לא צריך להתחיל לשטוף כלום) ותודו לנו אחר כך. 

מים חמים מסירים טוב יותר שומן. לכן, כמה שהמים יהיו חמים יותר - הלכלוך ירד מהר יותר. הטמפרטורה המומלצת תלויה ברמת הרגישות שלכם. 

ניקוי מכשירים, מדיח אישה (צילום: Bernd JArgens, Thinkstock)
הסוד הוא להניח בכיוון הנכון | צילום: Bernd JArgens, Thinkstock

איך שוטפים כוסות יין?

כוסות יין ובכלל כלים עדינים ויקרים נוטים להישבר כשהם שוכבים בכיור עם כלים אחרים. שטפו אותן ראשונות, ואם יש לכם הרבה כדאי לרפד כיור נקי במגבת, ולשטוף את כל כוסות היין והכלים העדינים.

כוסות יין נוטות לקבל כתמי מים. זה לא באמת לכלוך, אבל זה מעצבן. שטפו את הכוסות במים הכי חמים שאתם מסוגלים לסבול, המים יתאיידו במהירות ולא יתייבשו לאיטם על הכוס וישאירו כתם.

שוטפים במדיח? ככה תעשו את זה נכון

היפטרו מהשאריות. הכי חשוב זה להסיר היטב את שאריות המזון מהצלחת, אבל ממש לא צריך לשטוף לפני שמכניסים למדיח.

סכינים חדות מניחים עם הידית כלפי מעלה.

הצלחות צריכות לפנות לכיוון ממנו מותזים המים.

והכוסות? הן צריכות להיות מונחות בין הזיזים ולא עליהם.

סכו"ם רגיל - כדאי למיין לפני השטיפה.

כל מיני מכסים וכלי פלסטיק קטנים אפשר לשים בשק רשת של כביסה ולהכניס כך למדיח.

ניקוי מכשירים, מדיח כלים (צילום: Pumba1, Thinkstock)
לא יזיק למיין את הסכו"ם | צילום: Pumba1, Thinkstock

הבעייתיים: הסירים, המחבתות, וכל מה שאף אחד לא רוצה לגעת בו

תבנית מלוכלכת שכבר קיבלה שכבה שלא מתרגשת מאף סבון כלים - אפשר לנקות עם תערובת של סודה לשתייה, מי חמצן וסבלנות. צריך להשאיר את התערובת להרבה זמן, אפילו ללילה שלם, ואז הלכלוך יורד מבלי שתיאלצו לקרצף.

התערובת הזאת של סודה לשתייה ומי חמצן תעשה פלאים גם למחבתות וסירים, רק שתדעו. ובכלל, סודה לשתייה תלך טוב גם עם חומץ לניקוי הסירים והמחבתות ששרפתם בדרך.

גם הזמן יכול לעזור פה: אחרי שסיימתם עם כל הכלים פשוט תשאירו את הסירים והמחבתות כשהם מושרים במים עם סבון כלים רגיל. מחר הכל ייראה יותר טוב.

איך מנקים בלנדר? בדרך הכי כיפית שיש: פשוט ממלאים אותו במים וסבון כלים ומפעילים.

כמעט סיימתם 

אם יש לכם הרבה כלים (וסביר להניח שאחרי הסדר יש לכם), אלתרו מתקן ייבוש נוסף: הניחו את הרשת של התנור על הכיור.

גם את כרית הניקוי צריך לנקות. הדרך היעילה ביותר היא שתי דקות במיקרוגל, אבל רק אם אתם משתמשים בכריות ללא אלומיניום. 

אם יש לכם גורס אשפה - כדאי לנקות גם אותו. מכינים מראש קוביות קרח שמורכבות ממים, מעט חומץ ופלחי לימון. אחרי שהכיור ריק ונקי משחררים את הקוביות ומורידים אותן בגורס האשפה. החומץ והלימון ינקו את הלהבים שלו, הקרח ישחיז אותם.