אוגוסט. הפה יבש, העיניים אדומות, הגוף כבד ועייף, והפתרון הראשון שקופץ לראש הוא הסתגרות בחדר ממוזג, עד אוקטובר אם אפשר. אבל מה לעשות שחייבים מדי פעם לצאת אל התופת – בכל זאת, יש חיים שלמים שם בחוץ. הרפואה הסינית הישנה והטובה, שבחוכמתה פיתחה לעצמה דרכים להתמודד עם חום יולי-אוגוסט בלי עזרים חיצוניים, מציעה פתרונות, ותראו מה זה – כולם קשורים לאוכל.

שמש, מדבר, חם, מזג אוויר, קיץ (צילום: JulyVelchev, Istock)
אין לה טיפת רחמים | צילום: JulyVelchev, Istock

מעשה ביין ויאנג

לפי התורות הסיניות העולם פועל על פי שני עקרונות יסוד – יין ויאנג, והיחסים בין שני אלה הם שקובעים את מחזור העונות ואת השינויים בגוף האדם, בחי ובצומח. היין מתאפיין בקור, לחות ולאות, ואילו היאנג הוא חם, יבש ודינמי. כל אחד וכל דבר נוטה לכיוון אחד היסודות (נשים, למשל, נחשבות יותר ייניות וגברים יאנגיים), אבל למעשה כל היצורים בעולם מצויים בתנודה מתמדת בין שני הקטבים: לפעמים היסוד הייני משתלט, ולפעמים היאנגי תופס פיקוד.

יין ויאנג (צילום: istockphoto)
יין ויאנג גם במטבח | צילום: istockphoto

מכיוון שהקיץ הוא מטבע הדברים יאנגי במהותו, כדי להתמודד איתו כמו שצריך עלינו לצרוך מזונות שתכונתם הבסיסית היא יין, וכאלה הם – רשמו לפניכם – תפוח, בננה, עגבנייה, חסה, מלפפון, צנון, סלרי, תרד, פטריות, חצילים, אספרגוס, ברוקולי, חלב, סויה, טופו, חיטה, נבטים, אצות, יוגורט, נענע, בבונג, דגים ופירות ים (הכל מלבד שרימפס).

אבל זה לא נגמר כאן. לפי הסינים, כמו גם אי אלו מגזיני אופנה, אכילה מועטה בימי הקיץ היא צורך בריא וטבעי, ולכן מומלץ לסגור את הפה איך שהמעלות מתחילות לטפס. כשבכל זאת אוכלים, כדאי להשתדל לשמור על העקרונות הבאים:

סינטה (צילום: istockphoto)
ביולי-אוגוסט כדאי להימנע מבשר בקר | צילום: istockphoto

* להימנע ממאכלים יאנגיים כמו בשר (היאנגי ביותר הוא בשר בקר, אבל גם מעוף כדאי לשמור מרחק), אגוזים וביצים.
* לאכול פירות וירקות ייניים במגוון רב של צבעים (כדי להתאים את עצמנו לאופיו הססגוני של הקיץ).
* להימנע מתבשילים בבישול ארוך וממזונות מתובלים, שיוצרים רפיון ואטיות, ולהעדיף צורות בישול קלות ועדינות כמו אידוי או טיגון קצר.
* לצרוך מזונות כמה שפחות מעובדים, כמו סלטים טריים עם נבטים, טופו ופירות מקררים.

סינים בלבנט

קשה להמר שתושבי אגן הים התיכון הכירו את התורה הסינית הקדומה על בורייה, ובכל זאת – מסורת האוכל שהתפתחה כאן עושה שימוש יפה מאוד במאכלים שנחשבים מקררים, ונוטה לפעול לפי רבים מעקרונות הרפואה הסינית. רוצים דוגמה יינית במיוחד? קבלו את סלט הטאבולה האולטימטיבי לחום יולי-אוגוסט הבלתי נסבל. טעים, מרענן, ולא פחות חשוב – לא מבזבז חשמל.

טאבולה (צילום: istockphoto)
טאבולה. סוג של אוכל סיני | צילום: istockphoto

סלט טאבולה

מצרכים:
1 כוס בורגול שהושרה במים במשך שעה וסונן
1 חבילת פטרוזיליה
2 בצלים ירוקים קצוצים
1 עגבנייה חתוכה דק
1 מלפפון חתוך דק
1/2 חסה קטנה, עגולה וקצוצה
מיץ מלימון אחד
מלח
1 כף שמן זית בכבישה קרה
2 כפיות עלי נענע טריים קצוצים דק

הכנה:
מערבבים את הירקות והבורגול עם מיץ הלימון, ומוסיפים שמן זית ומלח. יש להקפיד על הסדר, אחרת הסלט ייצא רטוב וסמרטוטי.
עוד מתכון ייני תוצרת הלבנט