מנשנשת סטייק- נישנושים (צילום: istockphoto)
עצרי! מה השעה? | צילום: istockphoto

מרגישים שהקילוגרמים רודפים אחריכם, ולא מבינים למה? ייתכן שזה קשור לפיתה הזאת, או אפילו הטוסט התמים עם הקוטג', שאתם מפרגנים לעצמכם לפעמים באמצע הלילה. המגזין "Obesity" (ולא שאנחנו מנסים לרמוז משהו) פרסם בימים אלה מחקר, שמוכיח סופית שאכילה בשעות שבהן הגוף רגיל לישון היא הרסנית לדיאטה.

כוכבי המחקר היו כרגיל עכברים, ותוצאותיו אינן משאירות מקום לספק. במשך שישה שבועות קיבלו שתי קבוצות עכברים את אותו אוכל שמן ומשמין (וגם התמודדו עם אותו היקף של פעילות גופנית) – אלא שקבוצה א' קיבלה את האוכל במסגרת 12 שעות הערות של העכברים, ואילו קבוצה ב' קיבלה אותו בשעות שבהן נוהגים עכברים מן השורה לישון. התוצאות המרות היו שקבוצת העכברים השנייה העלתה יותר מכפליים במשקלה (10 גרמים תמימים! לעכבר!), יחסית לקבוצה הראשונה (פחות מ-4.5 גרם).

לדעת פרד טורק, מעורכי המחקר, הסיבה המרכזית לתוצאה היא ההפרעה לשעון הפנימי של הגוף. אכילה באמצע הלילה פוגעת בקצב שהגוף רגיל להתנהל בו, ומערכת העיכול מגיבה להפרעה הזו באופן שגורם לנו לעלות במשקל.

לישון טוב, לעבוד מעט, ועם הנשנושים לאט לאט

למרות שאיננו עכברים, והניסוי המדובר עדיין לא נערך בבני אדם – מחקרים שנערכו בתחומים דומים מוכיחים שכנראה יש דברים בגו. הכוונה בין היתר למחקר שהוכיח שאנשים שעובדים משמרות לילה נמצאים בסכנה גדולה יותר ללקות בעודף משקל, ולמחקר שהראה שאנשים שזוכים לישון שמונה שעות מלאות בלילה נוטים להיות רזים יותר.

העצה המצערת שאנחנו נשארים איתה היא להימנע מנשנושים אחרי ארוחת הערב, וגם, אם לא קשה, לאכול את רוב התצרוכת היומית שלנו לפני רדת החשכה.