פנקס ועט (צילום: massar81, Istock)
תרשמו כל מה שנכנס לכם לפה, ובלי לרמות | צילום: massar81, Istock

1. יוצאים מהבית? השתדלו לא לעשות את זה על בטן ריקה. כרסמו איזה פרי או חטיף, ושימו עוד אחד בתיק. העולם החיצוני מלא פיתויים מפוקפקים, ואתם רוצים להיות מוכנים אליהם עד כמה שאפשר.

2. עד כמה שהקטע של יומן אכילה נשמע מטופש – הוא לא! רשמו לכם, לפחות בימים הראשונים של הדיאטה, כל דבר שנכנס לכם לפה, מכריך ועד זית, יחד עם השעה שבה אתם אוכלים אותו. רק ככה תהיו מודעים להרגלי האכילה שלכם באמת. כידוע לכל: קבוצות שומרי המשקל מלאות באנשים שבטוחים שהם אוכלים ממש מעט.

3. העצה הזאת תמצא חן בעיניכם במיוחד: מי שמנסה לרדת במשקל, מוטב לו שיקפיד על שנת לילה של לפחות 7-8 שעות. הסיבה: שינה טובה מזרזת את חילוף החומרים. סיבה נוספת: כשאנחנו עייפים הנטייה שלנו לנשנש עולה. ואחת אחרונה: כשאנחנו ישנים אנחנו לא אוכלים.

4. לא משנה כמה אתם שמנים, או כמה אתם חושבים שאתם שמנים: אל תנסו לקפוץ מעל הפופיק. הציבו לעצמכם מטרה של לא יותר מקילו וחצי-שניים בחודש. לא רק כדי שלא תדעו מפחי נפש מיותרים (כי מטרות לא ריאליות זה לא ריאלי), אלא גם כדי שתצאו מהדיאטה הזאת עם מינימום סימני מתיחה.

רגליים מלופפות בסרט מדידה עומדות על משקל (צילום: istockphoto)
אל תפתחו ציפיות לא ריאליות | צילום: istockphoto



5. אל תחתכו את צריכת הקלוריות היומית שלכם בצורה דרסטית מדי. הורדה של 15-20 אחוז בהחלט מספיקה. יותר מזה – אם תנסו לקצץ יותר, הגוף שלכם ייכנס למגננה, ובמילים אחרות: יעשה לכם דווקא.

6. הקיץ הוא שעתם הטובה של המנסים לרזות. הסיבה היא שאור השמש גורם לעלייה ברמת הסרוטונין, ההורמון האחראי על היכולת שלנו להרגיש טוב, ובכך עוזר לשמור על אופטימיות, לעמוד בקשיי הדיאטה ולהימנע ממצבים נפשיים שהאוכל מהווה להם פיצוי.

7. משקאות אלכוהוליים אולי יגרמו לכם להרגיש טוב, אבל על הדרך יוסיפו לכם ים – ים! – של קלוריות מיותרות. בוודקה רדבול, למשל, יש לא פחות מ-300 קלוריות, שזה, במילים אחרות, ארטיק עשיר, משובח ומצופה שוקולד. בקיצור: זכרו שגם משקאות יכולים לגמור אצלכם בירכיים.

8. הרשו לעצמכם להתפנק בקרטיבים רגילים, ואל תענישו את עצמכם עם קרטיבי הדיאט למיניהם. בקרטיב רגיל יש בערך 60 קלוריות, שזה ממש ממש לא הרבה, ואין מה להשוות את טעם הילדות הנעים והמנחם שלהם לטעם הסוכרזית של אחיהם הדיאטטיים. קרטיב אחד ביומיים זה הדבר האחרון שיהרוס לכם את הדיאטה.

9. בניגוד לירקות, פירות רק נראים תמימים. נכון שהם בדרך כלל בריאים, עשירים בסיבים תזונתיים ומלאים בוויטמינים – אבל לצד כל אלה הם גם נוטים להיות מפוצצים בסוכר. אבטיח, למשל, בניגוד למה שנהוג לטעון, זה ממש לא רק מים. קערה נאה של אבטיח מול הטלוויזיה עלולה להעשיר אתכם בלא פחות מ-300 קלוריות. לא חראם?

סלט אבטיח (צילום: S. Mader/U. Schmid, GettyImages IL)
נראה בריא, אבל עתיר קלוריות. סלט אבטיח | צילום: S. Mader/U. Schmid, GettyImages IL



10. העשירו את התפריט בחלבונים, וקצצו בפחמימות. מזונות עשירים בחלבון הם, למשל, קינואה, בשר, דגים, קטניות ומוצרי חלב. מה שמגניב בחלבונים הוא שעצם תהליך העיכול שלהם שורף עד 30 אחוז מהקלוריות שהם מכילים.

11. לא משנה כמה אתם חדורי מוטיבציה וכמה אתם רוצים להוכיח לעצמכם ולכולם שאתם לוקחים את הדיאטה שלכם ברצינות – לעולם אל תוותרו על ארוחה. אפילו אם אתם לא מרגישים רעבים, ויתור על ארוחה יגרור אצלכם תחושת חסך, ועל חסכים אנחנו נוהגים לפצות, ובגדול. אפילו בלי לשים לב. ובכלל: לא צריך להיות יותר צדיקים מהאפיפיור – תאכלו את מה שמגיע לכם. דיאטה זה דבר מספיק קשה גם ככה.

12. לא מצליחים לרדת? עברו על רשימת המזונות שאתם צורכים (אם אין לכם רישום, כדאי שתתחילו לעשות אחד), וחפשו את הכשל. הרבה מהדברים שנתפסים אצלנו כדיאטטיים הם למעשה מוקשים רציניים לכל דיאטה שמכבדת את עצמה. בין הפושעים אפשר למנות את פריכיות האורז (שימו לב שזה בלתי אפשרי להסתפק בפחות מחצי חבילה), קורנפלקס (רישום הקלוריות על האריזות מתייחס ל"מנה", ומנה שלהם היא בערך רבע ממנה של האדם הסביר) ומוצרים מופחתי סוכר (שהם בדרך כלל יותר עשירים בשומן) או מופחתי שומן (שהם בדרך כלל עשירים בסוכר).

13. ככלל, ככל שהמזון מעובד יותר, ככה הוא פחות טוב לדיאטה שלכם. תפוח עץ, לשם הדוגמה, תמיד עדיף על רסק תפוחי עץ מקופסה, וזה בתורו עדיף בהרבה על מיץ תפוחים.

14. השתדלו להקדים אכילה למכה. הרעב עושה סימנים של התעוררות? מהרו והכינו לכם ארוחה או חטיף כלשהו, לפני שתהפכו למפלצות אוכל ותאבדו שליטה על מה שאתם מכניסים לפה. כשאנחנו רעבים אנחנו אוכלים יותר ממה שהגוף שלנו באמת צריך – ואת זה אנחנו רוצים למנוע.

גבר אוכל המבורגר (צילום: istockphoto)
הכינו חטיף כדי שלא תאבדו שליטה | צילום: istockphoto



15. מי שזקוק לעזרה בדיכוי התיאבון אבל לא רוצה להיעזר בתרופות – יוכל למצוא את הפתרון אצל הרפואה הסינית. מספרים על נקודה באוזן שדיקור שלה יכול לעשות נפלאות. נסו אפילו דרך קופת החולים.

16. מתבאסים מהקטע של הפעילות הגופנית? צריכים איזה בוסט של מוטיבציה? רכשו לעצמכם פדומטר (מד צעדים, בעברית), והשאירו אותו עליכם כל העת. כשתראו איך כל צעד מקדם אתכם בספירה, יהיה לכם יותר חשק להזיז את עצמכם. יודעי דבר, אגב, ממליצים על 10,000 צעדים ביום.

17. הגבילו את עצמכם למוצרי חלב בעלי 3-5 אחוז שומן – לא יותר אבל גם לא פחות. יותר מדי שומן זה רע לגוף, אבל לוותר על שומן לחלוטין זה רע לא פחות. הגוף צריך שומן, ויש ויטמינים חיוניים המסיסים רק בשומן.

18. אל תתפתו למוצרים "מופחתי קלוריות", או אפילו "לייט". רוב המאכלים שזוכים למיתוג הזה עמוסים בשומן או סוכר עד כדי כך, שגם אחרי ההפחתה – הקלוריות שלהם נשארות בשמים. 100 גרם פופקורן למיקרו מופחת שומן, למשל, יכול בקלות לעלות לכם 500 קלוריות.

אין תמונה
גם אם כתוב "לייט" - דיאטטי זה לא



19. בכל דיאטה רצינית מגיע שלב שבו המשקל נעצר, וממאן בכל תוקף להמשיך ולרדת. כשמגיעים לשלב הזה מומלץ לערוך את השינויים הבאים: להעלות את מינון הפעילות הגופנית, ולהתמקד בספורט שבונה מסת שריר; לשתות יותר מים; להעלות במעט את הצריכה הקלורית, כדי להוציא את הגוף מהמגננה שאליה הוא נקלע, ואז להוריד אותה שוב; לחלק את האכילה היומית לכמה שיותר ארוחות קטנות. תעשו את כל זה – והדיאטה תמשיך לרוץ.

20. למדו את עצמכם שאוכל הוא לא מרכז החיים, או לפחות שהוא לא חייב להיות. גוונו את הבילויים שלכם, ואל תניחו שכל מפגש חברתי חייב להיגמר ברביצה במסעדה. מסתובבים בבית בחוסר מעש? תעשו את זה בסלון, ולא במטבח.

21. הישמרו לכם מסלטים המוגשים בבתי קפה. למרות חזותם התמימה, סלטים מהסוג הזה יכולים להכיל כמה מאות טובות של קלוריות. הסיבה לכך היא בעיקר הרטבים העשירים שלרוב מלווים את הסלט, אבל גם האגוזים, הגבינות, הזיתים ושאר ההפתעות שעושות אותו כל כך טעים.

אין תמונה
אל תסתמו את הבטן עם בצק ופחמימות

22. זאת לא בושה לסרב ללחם הבית או לפוקצ'ת הפתיחה שמוגשים הרבה פעמים במסעדות. בתכלס, כשכל האוכל הטעים עוד לפניכם, בשביל מה לסתום את הרעב עם סתם פחמימות? סרבו בנימוס למלצר המתקרב עם הכיכר המהבילה וקעריות החמאה, ותרגישו מלכי העולם.

23. בניגוד למה שאמהות נוהגות לחשוב, גם האוכל שהן מחסלות מהצלחת של הילד שלהן נכנס בספירת הקלוריות. מפתיע? נכון. מהפכני? לגמרי. מה לעשות – אוכל זה אוכל, לא משנה בצלחת של מי הוא יושב.

24. אוכל טעים ואוכל לא טעים משמינים בדיוק אותו הדבר. אם אתם חושבים שזה מובן מאליו, אתם יכולים להסביר למה כשאתם מכרסמים שוקולד משובח ואיכותי אתם מרגישים הרבה יותר חוטאים מאשר כשאתם מכלים חטיף שוקולד ישן ומעאפן? בקיצור, אם נתתם ביס במשהו וגיליתם שהוא בכלל לא לטעמכם – הניחו לו. חבל להשמין ממשהו שלא נהניתם ממנו.

25. תנו כבוד לאוכל שלכם. כבוד זה אומר לא לאכול תוך כדי צפייה בטלוויזיה, דיבור בטלפון או קריאת עיתון, לא לאכול בעמידה, ובטח ובטח שלא בהליכה. בקיצור, אכילה היא חוויה בפני עצמה. אל תוותרו עליה. ההנאה מובטחת.

50 טיפים דיאטטיים - חלק 1

רוצים להיות מוכנים פיקס לקיץ? היכנסו למדריך הקיץ שלנו.