אורז לבן, עגול, מלא, בסמטי, תאילנדי, יסמין ואפילו אדום - האורז מגיע בשלל סוגים, מינים וטעמים, והאפשרויות להכנת מנות ותבשילים הן בלתי מוגבלות. אחרי מבחן הכניסה האחרון לנבחרת מאסטר שף (מוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12), בו חלק מהמתמודדים הפגינו כישורים מפתיעים עם מנות שונות שבבסיסם מככב האורז, ניסינו לחשוב על כל המאכלים שאנחנו יודעים להכין עם אורז - וזה פשוט לא נגמר.

אבל עם כל הכבוד למאכל האהוב והמפורסם, האם יש לאורז שימושים נוספים מלבד בישול? אז מסתבר שכן, ולא מעט. יצאנו למחקר ברחבי הרשת, ואנחנו עדיין המומים ממה שמצאנו. קבלו כמה דברים שאפשר לעשות עם אורז לא מבושל - אנחנו לגמרי מאמצים את הכל:

אורז מלא (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
אורז מלא לא מבושל | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל

לייבש את הטלפון הסלולרי

הרבה פעמים מצאנו את עצמנו חסרי אונים אחרי שהמכשיר הסלולרי שלנו נפל למים, אבל אל דאגה – יש פתרון. אם המכשיר נרטב, הכניסו אותו במהרה לשקית או מיכל מלאים באורז לא מבושל, למשך 24 שעות לפחות. כך האורז יספוג את המים והלחות ויחזיר לכם את המכשיר לחיים.

להשחיז את להבי הבלנדר

להבי הבלנדר הופכים קהים עם הזמן, מה שגורם להם לעבוד בצורה פחות יעילה. אך אל דאגה, אין צורך לקנות בלנדר חדש, פשוט שופכים בערך חצי כוס אורז לבלנדר, סוגרים את המכסה ומפעילים במשך דקה או שתיים. הלהבים הופכים לחדים באופן מיידי.

לספוח את הלחות במלחייה

עדיין אין לכם כמה גרגירי אורז במלחייה? רוצו לשים. האורז סופח את הלחות וכך שומר על גבישי המלח יבשים וללא גושים. 

מלחייה (צילום: HandmadePictures, Shutterstock)
הוסיפו כמה גרגירי מלח למלחייה | צילום: HandmadePictures, Shutterstock

לזרז את תהליך הבשלת הפירות

לא פעם אנחנו מוצאים את עצמנו מחכים יותר מדי זמן לפרי שיבשיל, וכשאנחנו סוף סוף באים לאכול אותו – הוא רקוב. מהיום מפסיקים לחכות: הניחו את הפרי בקערת אורז לא מבושל, כך הגרגירים ילכדו את גז האתילן שהפרי משחרר ויעזרו לו להבשיל מהר יותר.

לשמש כבלוק סכינים

אין לכם בלוק סכינים? אל תמהרו לקנות. שפכו אורז יבש לצנצנת רחבה עד ששלושת רבעי ממנה יתמלא. תקעו את הסכינים באורז, עם הלהב כלפי מטה בתוך הצנצנת, שם הם ימתינו לשימוש הבא שלכם.

לנקות מטחנת תבלינים או קפה

נלחמים כדי לנקות את מטחנות התבלינים או הקפה? השאריות לא מצליחות לצאת מהפינות? נחתכים כל פעם מהלהבים בניסיון לנקות? שמרו על אצבעותיכם והאיצו את העבודה על ידי השלכת אורז לא מבושל לתוך המטחנה והפעלתה. לא רק שהאורז אוסף את השאריות – הוא גם סופג את הריחות. 

מטחנת קפה - טובה גם לתבלינים (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
אפשר לנקות בעזרת אורז מטחנת קפה או תבלינים | צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

למנוע הכתמה של כלי כסף

אמנם לא תוכלו למנוע לחלוטין את הכתמתם של כלי הכסף שלכם, אך בעזרת האורז תוכלו מעט לעכב את התהליך. הציבו מיכל קטן של אורז לא מבושל במגירה או בארון בו אתם מאחסנים את כלי הכסף שלכם – האורז יספוג את הלחות מהאוויר וכך תהליך ההכתמה יואט.

למנוע חלודה של כלי עבודה

כלי עבודה מחלידים כאשר הם נחשפים ללחות – גם אם הם נמצאים בארגז כלים. כדי למנוע את התופעה, כל שעליכם לעשות זה להוסיף מעט אורז לארגז הכלים שלכם, הוא כבר יספח את הלחות וישמור עליהם מלהחליד. 

דיוקן משפחתי, כלי עבודה (צילום: Camilla Catrambone)
האורז ימנע את החלדתם של כלי העבודה | צילום: Camilla Catrambone

להכין כרית חימום או קירור

כרית חימום – כל שעליכם לעשות הוא למלא גרב באורז לא מבושל ולקשור את הקצה. הכניסו אותו למיקרוגל למשך 30 שניות לפחות (או עד שהאורז בפנים מתחמם, זה יכול לקחת גם שתי דקות), אך היזהרו מאוד כשמוציאים אותו כי הוא יהיה מאוד חם. לאורז יש מסה צפופה כך שהוא ישמור על החום עד 45 דקות. אפשר לעשות שימוש חוזר בגרב מבלי להחליף את האורז. קיבלתם מכה? תוכלו לעשות את אותו הדבר – רק להכניס את הגרב למקפיא במקום למיקרוגל.

לבדוק את טמפרטורת השמן

איך תדעו מתי השמן חם מספיק לטיגון? פשוט מאוד: זרקו גרגיר אורז לשמן, אם הוא צף על פני השמן ומתחיל להתבשל – השמן מוכן לטיגון. 

מחבת עם שמן, טיגון (צילום:  simon jhuan, Shutterstock)
זרקו גרגיר אורז לשמן וכך תדעו אם הוא חם מספיק | צילום: simon jhuan, Shutterstock

לנקות אגרטלים

אגרטלים רבים מעוצבים באופן שבו לא תמיד אנחנו יכולים להכניס את היד שלנו כדי לנקות או אפילו מברשת צרה שתגיע לכל הפינות המלוכלכים. מה עושים? שופכים כמות קטנה של אורז לא מבושל לתוך האגרטל, יחד עם מים וסבון, ומנערים. האורז ישמש כחומר מקרצף ויסיר את החצץ והלכלוך.

להכין שקית ריחנית לשידה או לארון

הוסיפו כמה טיפות מהשמן האתרי המועדף עליכם לרבע כוס אורז. ערבבו באופן שווה ושפכו את האורז לשקית בד קטנה, אותה תקשרו עם סרט או חוט. תוכלו למקם את השקית בארון הבגדים, המגירה או אפילו על השידה שליד המיטה, וכך תיהנו מריח קסום בחלל החדר.

לשמש כמשקולות באפייה

שימו נייר אפייה או נייר כסף על הפאי, פזרו אורז לא מבושל בצורה אחידה והכניסו לתנור לפני המתכון. רק אל תשכחו להסיר את האורז ואת הנייר לפני שאתם שמים את המילוי. 

8 - תבנית פאי (צילום: עידית נרקיס כץ)
במקום משקולת - פזרו אורז במידה שווה על נייר אפייה או נייר כסף | צילום: עידית נרקיס כץ

להעביר את הזמן בכיף עם הילדים

מחפשים דברים יצירתיים להכין עם הילדים? אורז הוא פתרון מושלם. תוכלו להכין באמצעותו מקל גשם – קחו צנצנת ארוכה ודקה עם מכסה או כלי חלול שאפשר לסגור משני הצדדים, מלאו אותו באורז לא מבושל וסגרו. האורז בפנים יישמע בדיוק כמו גשם, ויהיה מושלם לריקודים וליצירת מוזיקה עם הילדים.

תוכלו גם להכין קישוטים לצנצנת זכוכית או אפילו ציורים עם אורז צבעוני. כדי להכין אורז צבעוני קחו אורז לבן או חום, הכניסו לשקית ניילון, הוסיפו כמה טיפות של אלכוהול וצבע מאכל, סגרו את השקית, נערו ותנו לו להתייבש במשך לפחות חמש דקות. כך הילדים יוכלו לעטר צנצנות זכוכיות ואפילו ליצור תמונות עם האורז בעזרת דבק.

אוהבים ליצור בעזרת פרחים מיובשים? קחו פרחים, מלאו בערך סנטימטר של אורז לא מבושל בכלי פלסטיק גדול, סדרו את הפרחים מעל וכסו אותם לחלוטין בשכבה נוספת של אורז. אטמו לחלוטין את הכלי והניחו לו למשך שבוע. לאחר מכן, פתחו את הכלי והוציאו בעדינות את האורז כדי לחשוף את הפרחים המיובשים.