אז נכון שמסעדות הן בגדר חלום רטוב, אבל תרבות צילומי האוכל חיה ובועטת כשכל אחד מתהדר ברשתות החברתיות בצלחת העסיסית שבישל במו ידיו. אבל עם כל הכבוד לכל התמונות היפות שרצות לנו בפיד, יש אנשים שלקחו את האהבה לעיצוב הנראות של האוכל שלב אחד קדימה.

ביום ראשון האחרון הגיעה לאודישן של מאסטר שף (ראשון ושני אחרי החדשות בקשת 12) המתמודדת לירן רוזן, סטייליסטית מזון במקצועה, שרק מהשם האקזוטי הזה כבר הסתקרנו להבין מה היא בדיוק עושה. אז מסתבר שתחום הסטיילינג בעולם הקולינריה מאוד פופולרי, כשמאחוריו עומדים האנשים שתפקידם הוא להוציא את הסיפור שמאחורי המנה ובעזרת הצלם להביא אותה לכדי תמונה אחת מושלמת שתעשה אתכם רעבים.

"זה להעביר ללקוח את הטעם של המנה בלי שהוא עדיין טעם, לעשות חשק ראשוני, כמו פור פליי", רוזן מסבירה את התשוקה שבתפקיד,  "אנשים לא מספיק מעריכים את המקצוע הזה, חושבים שהוא מיותר. הם חושבים שהם יכולים רק להביא צלם ושהוא יעשה הכל. יש צלמים מדהימים שהם גם סטייליסטים של מזון ובסוף אם יש לך יד טובה שמוציאה לך מנה מעולה מהמטבח אז דברים יעבדו, אבל לפעמים אתה צריך לספר סיפור. זה תלוי במה שהלקוח רוצה, מה הסיפור של המקום שלו ושל המנה, וזה מה שהסטיילינג מביא, הוא משלים לך את התמונה, משלים לך את הסיפור לכדי ויזואליה אחת".

View this post on Instagram

A post shared by Liran Rozen (@liranrozenn)

"לדוגמא לקוח רוצה לצלם את התפריט שלו, אז צריך להבין מה המקום, מי דורש את העבודה, מי זה השף, מה הסיפור של הדבר הזה, האם בכלל נכון לעשות סטיילינג, להוסיף אביזרים מסביב או להישאר בעולם הפשוט יותר של המנה כפי שהיא ורק בתוך הצלחת, ואולי בכלל לא לצלם עם צלחת, אולי לצלם הכל על משטח. זה פשוט להביא ליידי ביטוי את מי שעושה את האוכל, אם יש לנו ויזואליה אחת להסתכל עליה אנחנו צריכים להבין הכל ממנה, ולפעמים אם המנה לא יוצאת מספיק טוב אז צריך לתקן אותה, להרים דברים שנפלו, לתת דגשים על דברים שפחות שמו לב אליהם וזה מה שסטייליסט עושה".

מה הגיע אצלך הקודם – האהבה לבישול או לסטיילינג?
"האהבה לאוכל. אתה קודם כל צריך לאהוב אוכל כי זה הדבר שאתה מתעסק איתו באופן יום יומי אז כדאי שתאהב את חומר הגלם שאתה עובד איתו. ברגע שנכנסים לבישול קצת יותר מבינים מה האוכל צריך, להיות יותר מקצועיים. זה בסדר שאני אוהבת אוכל, אבל עכשיו אני גם מבינה את האוכל ומה הוא צריך, אולי קצת יותר הזהבה או פחות, אידוי, להוסיף לו את הגרניש הזה או להוריד, אולי זה יותר מדי, אם זה בכלל ביס שהוא נכון, הכל מתחבר ביחד".

קורה לך לפעמים שאת משנה את המתכון כי את כבר מבינה איך זה מצטלם?
"לפעמים אני קודם מדמיינת את איך שאני רוצה שזה יראה ואז אני בונה את הטעמים. לפעמים זה פשוט יוצא הפוך".

יש הבדל בין סטיילינג של אופנה לעומת אוכל?
"סטיילינג של אופנה ואוכל הם שני דברים מאוד נפרדים, אבל יש אנשים שיכולים לעשות את שניהם. יש חפיפה כי בסופו של דבר זה נראות, ונראות יכולה להתפרש בכמה תחומים. אני ספציפית פחות אוהבת בגדים".

View this post on Instagram

A post shared by Liran Rozen (@liranrozenn)

"אנשים מעתיקים והכל נראה אותו הדבר בפיד, איפה הייחוד שלכם?"

ברפרטואר של רוזן כבר לא מעט פרויקטים נחשקים, אחד מהם הוא סטיילינג לאפליקציית המשלוחים וולט, איתם היא עובדת בשנתיים האחרונות. ועדיין, רוזן מודה שהיא לא יודעת איך הגיעה למקצוע הזה. זה כנראה השילוב בין האהבה לאכול ("זה הדבר היחיד בחיים שלא נמאס לי ממנו"), לבין הרצון התמידי שלה לדאוג לנראות של הדברים. "הייתי יושבת במסעדות וכל הזמן מעבירה ביקורת, 'למה זה נראה ככה, זה לא יפה, מה זה הצלחות האלה מאיקאה' כל מיני שטויות כאלה. אמרתי שזה יכול להראות יותר טוב ואני יכולה לעשות את זה אחרת, לעשות יותר חסד עם מה שהבן אדם רצה".

"יש אנשים שמבשלים מדהים אבל לפעמים הם לא יודעים להעביר את זה ללקוח באופן שממש יביא לידי ביטוי עד הסוף את מה שהם רצו לעשות, ואמרתי שאולי אני אעשה טובה לעולם. אני אוהבת אוכל, אני טובה בלהנגיש ולפאר את מה שהם עושים אז פשוט הלכתי על זה. הייתה לי הזדמנות עם איזה חבר טוב שהיה צלם והציע לי עבודה כדי שאתחיל, והייתי עושה גם עבודות בחינם. הייתי תותחית, קרעתי את התחת וזהו".

היום בעצם כל אחד באינסטגרם הוא סוג של סטייליסט אוכל.
"אני חושבת שזה מעולה כי זה נותן כבוד וחשיבות לעבודה שאני עושה, אבל אני חושבת שאנשים פשוט מעתיקים אנשים אחרים כמו בכל דבר בחיים, ובסוף הכל נראה אותו הדבר ולא באמת רואים איזה משהו שונה בפיד. לדוגמא, המון בלוגרים של אוכל עושים את אותו הדבר, מצלמים מלמעלה עם כמה אביזרים בצד וזה כבר משהו שהוא מאוד שבלוני ויכול להיות שזה עובד להם אבל אני לא מבינה מה מיוחד ושונה משאר הבלוגרים של האוכל או משאר השפים. איפה הייחוד שלכם? ראיתם שמשהו עובד כי זה טרנד עכשיו, אבל קריאייטיב זה משהו שנוצר מאיזשהו חזון ואז אנחנו עושים אותו, מעתיקים אותו ובסוף כולם עושים אותו. המטרה היא כל הזמן לעשות משהו חדש ואחר בהתאם לאותו האדם או בהתאם לאותו האוכל, אנשים פשוט משכפלים את זה ומה שאני רואה זה שכפולים".

סטיילינג אוכל זה משהו שאפשר ללמוד באופן מקצועי?
"כמו כל דבר בחיים, בסוף מה שיבדל אותך ויעשה אותך טוב יותר מאחרים זה באמת אם יש לך את הכישרון לזה, אפשר ללמד הכל אבל אם תהיה טוב זה תלוי רק בך".

תני לנו טיפ לסטייליסט המתחיל.
"קודם כל שיאהבו אוכל, אחר כך שיבינו מה מייחד אותם ולמה הם עושים את זה. מה הם יכולים להביא לתעשייה שהוא בשורה קצת שונה ולחשוב תמיד על הלקוח קצה".