עשרות אלפים נפלו במטרה להגן על המדינה, ובמותם - ציוו לנו את החיים. כדי להנציח את סיפורם של חללי מערכות ישראל וחללי פעולות האיבה, מיזם "מתכון עם זיכרון", מזמין את הציבור לבשל את המנות האהובות על החללים. לכל מתכון באתר המיזם מצורף סיפור חייו של החלל, יחד עם האפשרות לקיים מפגשי בישול לזכרו ולשתף את המשפחה השכולה בתמונות ובחוויות מהמפגש. בשנים האחרונות המיזם עמל על הזנת הסיפורים והמתכונים, בשאיפה ליצור מאגר הנצחה שלם של סיפורים המקושרים למתכונים. כשהמטרה היא לאפשר לכל אדם, מכל מקום בעולם, לבשל ולהנציח.

לקראת יום הזיכרון, נפגשו חברי נבחרת "מאסטר שף" בביתה של תאיר מורדוך, שם כל אחד מהם בישל לזכר אחד הנופלים. איריקלי גונשווילי הכין את קציצות הבשר האהובות על אוריאל ואלירז פרץ ז"ל, שנפלו בקרבות בלבנון וברצועת עזה, איתיאלה היאט אפתה את עוגת הגזר של קים יחזקאל-לבנגרונד ז"ל, שנרצחה בפיגוע במפעל אלון בברקן, אסף דיי בישל קובה סלק לזכר רונן חיון ז"ל, שנפל בקרב בלבנון, אתי מורד אפתה בורקס מבצק מלאווח לזכר בניה נפתלי רובל ז"ל, שנפל במבצע צוק איתן ובת-שי עוז בישלה מנת במיה עם פרגיות שהייתה אהובה על הדס רותם ז"ל, ששירתה עמה בשירות הסדיר.

מתכון עם זיכרון (צילום: אורטל דהן זיו)
נבחרת מאסטר שף מבשלת במיזם מתכון עם זיכרון | צילום: אורטל דהן זיו
מתכון עם זיכרון (צילום: אורטל דהן זיו)
המנות האהובות על הנופלים | צילום: אורטל דהן זיו

גיא בימקה הכין את החומוס של יוחאי קלנגל ז"ל, שנפל בעת פעילות מבצעית במורדות הר דב, חופית סרמילי אפתה את עוגת הגבינה של אלישע ברמן ז"ל, שנפל במסגרת מלחמת יום הכיפור, מיטל רייכל בישלה מנת תפוחי אדמה מוקרמים שהייתה אהובה על הדר כהן ז"ל, שנפלה בהיתקלות עם מחבלים בשער שכם בירושלים, עדי ויינברג אפתה עוגת שוקולד של גיא בוילנד ז"ל, שנפל במבצע צוק איתן, עדן גינדי הכינה את מנת הקלסונס שהייתה אהובה על דוד שלה יצחק גינדי ז"ל, שנפל במלחמת יום כיפור, תאיר מורדוך בישלה קציצות בשר עבור אורן נח ז"ל, שנפל במבצע צוק איתן.

תפוחי אדמה מוקרמים לזכרה של הדר כהן ז"ל

הדר כהן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
הדר כהן ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

הדר נולדה בשנת 1997 באור יהודה להורים סיגל ועופר כהן, שמספרים עליה כי הייתה מלאת שמחת חיים, אנרגטית ופעלתנית. במהלך גיל ההתבגרות הדר תמיד בלטה בנוכחות שלה, ובנתינה גדולה אפילו כלפי אנשים שלא הכירה. כבר בגיל 16 חלמה לשרת כלוחמת משמר הגבול, ומרגע גיוסה הייתה מלאת התלהבות וראתה עצמה ממשיכה לתפקידי פיקוד והדרכה.

חודשיים וחצי בלבד מיום הגיוס, בעוד הדר נמצאת בטירונות, היא יצאה לפעילות המבצעית הראשונה שלה והוצבה בשער שכם בירושלים. תפקיד הכוח היה לאתר חשודים ולדאוג לביטחון השוטף, כשחצי שעה לסוף המשמרת זיהה הכוח שני חשודים וביקש מהם להזדהות. אחד החשודים שלף נשק והתעמת עם מפקד הכוח, שהצליח לנטרל אותו, אך החשוד השני שלף סכין והחל לדקור את חברתה של הדר בראש ובצוואר. בתוך שניות, הדר דרכה את נשקה וחיסלה את המחבל, בכך הצילה את חייה של חברתה.

לאחר מספר שניות הגיע מחבל שלישי וירה בהדר, שנפצעה באורח אנוש והובהלה לבית החולים, שם הרופאים נאבקו על חייה עד שנאלצו לקבוע את מותה. "היא נקטפה מאוד צעירה ולא מספיק נהנתה מהחיים", סיפרה סיגל, אימה של הדר, בזמן שמיטל רייכל בישלה את תפוחי האדמה המוקרמים האהובים על בתה, "לפי מה שאני רואה זה כמעט זה. בשבילנו זאת נחמה שלפחות ככה דרך האוכל מנציחים אותה וזה מאוד מרגש אותנו".

מתכון עם זיכרון (צילום: אורטל דהן זיו)
תפוחי אדמה מוקרמים לזכרה של הדר כהן ז"ל | צילום: אורטל דהן זיו

מצרכים:

4 תפוחי אדמה
1 בצל (קצוץ)
1 קופסת פטריות שמפיניון טריות (לחתוך)
1 כוס שמנת לבישול
100 גרם גבינה צהובה / גאודה (מגורדת)
מלח (כפית שטוחה)
פלפל שחור (חצי כף)

אופן הכנה:

  1. חמם את התנור ל 190 מעלות צלזיוס.
  2. הרתיחו מים בסיר בינוני. בינתיים, קלפו את תפוחי האדמה וחתכו לפרוסות.
  3. מוסיפים את תפוחי האדמה החתוכים למים הרותחים ומבשלים 5 דקות או עד שהם מתחילים להתרכך (שלא יהיו רכים לגמרי).
  4. סדרו את תפוחי האדמה החתוכים במחבת.
  5. במחבת אחרת מחממים שמן או חמאה, מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים למשך 5 דקות או עד שהבצל מתחיל לקבל צבע חום-זהוב. מוסיפים את הפטריות, המלח והפלפל השחור. ממשיכים לטגן עוד כמה דקות עד שהפטריות מתבשלות והנוזלים התאדו.
  6. מוסיפים את השמנת ומבשלים על חום נמוך. יש לערבב מידי פעם.
  7. שופכים את הרוטב מעל תפוחי האדמה ומפזרים מעליו את הגבינה. מבשלים בתנור למשך 10 דקות או עד שהתפוחי אדמה משחימים.

קלסונס לזכרו של יצחק גינדי ז"ל

יצחק גינדי ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
יצחק גינדי ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

יצחק נולד בשנת 1966 בחולון, להורים מלכה ועזרא גינדי. בילדותו היה חבר בתנועת הנוער העובד, הצטיין במקצועות הספורט ובעיקר בכדורגל. בשנת 1985 התגייס לנח"ל במסגרת גרעין 'עינב', אחרי הטירונות עבר תקופת היאחזות בקיבוץ בית הערבה ומשם חזר לגדוד. בהמשך, שירת בתעסוקה מבצעית בדרום לבנון וביהודה ושומרון.

בשנת 1987 נפל יצחק בעת מילוי תפקידו, כאשר התנדב לצאת ביום ערפל כבד ובתנאי ראות לקויים, על מנת לחלק סולר להסקה לחיילים שהיו מבודדים במוצב. "כששמעתי על המיזם הזה ישר פניתי לסבתא שלי", סיפרה עדן גינדי שהכינה קלסונס לזכרו של הדוד יצחק, "שאלתי אותה מה הוא אהב לאכול וזה הדבר המרכזי שעלה. אני מכינה כיסונים ממולאים בגבינות קשות ואטריות ביצים רחבות, שמערבבים אותן יחד בתוך חמאה חמה ועוד גבינות כדי שיהיה אקסטרה מושחת. זו הייתה המנה האהובה עליו".

מתכון עם זיכרון (צילום: אורטל דהן זיו)
המשפחה מבשלת קלסונס לזכרו של יצחק גינדי ז"ל | צילום: אורטל דהן זיו

מצרכים:

לבצק כיסונים - 
1 ק"ג קמח
2 ביצים
1 כפית מלח
כ-2 כוסות מים קרים (להוסיף במידת הצורך)

למילוי כיסונים -
1 קופסה של גבינה בולגרית מגורדת
1 חבילת מוצרלה מגורדת
1 קוביית קשקבל מגורדת
2 ביצים
לאטריות-
3 חבילות אטריות ביצים רחבות
לציפוי-
400 גרם חמאה מומסת
1 קוביית בולגרית קשה (24%) מגורדת

אופן הכנה:

  1. לערבל במשך חמש דקות במיקסר עם וו לישה את כל מרכיבי הבצק מלבד המים- שאותם יש להוסיף בהדרגה. יש ללוש עד לקבלת מרקם אחיד ונעים.
  2. לעטוף בניילון נצמד ולהניח במקרר למשך חצי שעה.
  3. בינתיים מגרדים את הגבינות למילוי בפומפייה ומערבבים עם 2 ביצים.
  4. לאחר מנוחת הבצק, לרדד אותו על משטח מעט מקומח ואת הבצק הדק לחלק לעיגולים בעזרת קורצן או כוס.
  5. למלא כל עיגול בכפית גדושה של מילוי הגבינות, ולסגור בצורת חצי ירח.
  6. לבשל את הכיסונים במים רותחים.
  7. לבשל את אטריות הביצים במים רותחים בסיר נפרד.
  8. לערבב את האטריות והכיסונים ביחד ומעל הכל לשפוך את החמאה המומסת ולערבב.
  9. לפזר מעל גבינה בולגרית מגורדת ולהגיש.

עוגת גזר לזכרה של קים יחזקאל-לבנגרונד ז"ל

עוגת התפוזים של עמית כלפו בן יגאל - מתכון עם זיכרו (צילום: מתכון עם זיכרון)
קים יחזקאל-לבנגרונד ז"ל | צילום: מתכון עם זיכרון

קים נולדה ברמת גן ואת רוב שנות ההתבגרות שלה עשתה בפתח תקווה. היא למדה עריכת דין, חלמה להיות עו"ד שתעסוק בענייני בעלי חיים, וגם הייתה פעילה חברתית שהתנדבה רבות למענם. בשנת 2018 נרצחה קים בפיגוע שביצע מחבל במפעל "אלון מתכת" בו עבדה, באזור התעשייה ברקן. בשעות הבוקר המוקדמות הגיע המחבל לתקן כביכול תקלה במקום, ולאחר מכן פתח בירי לעבר מי ששהה במפעל. קים נורתה למוות לאחר שנאזקה, יחד עם זיו חג'בי ז"ל, שעבד גם כן במקום.

על מנת להמשיך את דרכה של קים, הוריה הקימו לזכרה חנות למזון וציוד לבעלי חיים עם מספרה. גם עיריית ראש העין החליטה להקים גן משחקים על שמה, וכן להקצות תקציב לעיקור החתולים בעיר. ביום הולדתה של קים התקיים לזכרה מצעד למען בעלי החיים, בדרך המשקפת את דרכה ואת ערכיה. "אני בלי מילים", הודה גיא יחזקאל, בעלה של קים, בזמן שאיתיאלה אפתה את עוגת הגזר האהובה עליה, "היא השאירה לי מתנה – יש לנו ילד בשם קאי, הוא היה כל העולם של קים".

גיא יחזקאל ואיתיאלה היאט (צילום: אורטל דהן זיו)
גיא יחזקאל ואיתיאלה היאט בזמן אפיית עוגת הגזר | צילום: אורטל דהן זיו

מצרכים:

1.5 כוסות קמח לבן
1.5 כוסות מחיטה מלאה
1.5 כפות אבקת אפייה
1 כף קינמון
3/4 כוס מים
1/2 כוס סילאן
1 כוס סוכר (לערבב עם 1/4 כוס מים)
3 כפות שמן
1 כפית תמצית וניל
3 גזר בינוני

אופן הכנה:

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. מגרדים את הגזר ושמים אותם בקערה קטנה.
  3. בקערה אחרת מערבבים את הקמח, אבקת האפייה והקינמון.
  4. מוסיפים מים, סילאן, שמן, תמצית וניל ומערבבים היטב.
  5. משמנים תבנית עגולה והחזיר את התערובת לתוכה.
  6. אופים 40 דקות.
  7. תנו לעוגה להתקרר מעט, וניתן לנפות מעל סוכר.

כתב: אסף גולן | צלם: איתמר מורז | מקליט: אריאל מתוק | עורך וידאו: אור סיט | עורך סאונד: יובל בראל | מפיקה בפועל: מיכל סולברג | מפיקת פוסט: אורטל דהן זיו | מפיקה ראשית: ליהי פיין