התבשיל הגאורגי שהדהים את השופטים בפרק האודישנים האחרון של מאסטר שף (רביעי אחרי החדשות, קשת 12) רק עשה לנו יותר חשק לצלול לתוך המטבח הגאורגי העשיר. אמש (ראשון) הכרנו את ציפי דן, שנתנה לנו טעימה מסקרנת במיוחד מהמטבח הגאורגי עם גלילת החצילים המסורתית והגרסה הגאורגית לריזוטו האיטלקי, והשאירה אותנו עם טעם של עוד. אז עד שנוכל לחזור ולבקר בה, אספנו עבורכם כמה מתוכונים מנחמים מהמדינה הציורית, שיעזרו לכם להעביר את הסגר הנוכחי וגם את החורף הקרוב.

שצ'מדי

האודישן של ציפי דן (צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12)
שצ'מדי | צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12

בעיר הוא מוגש כמרק, ובכפרים נהוג להגיש אותו כנזיד חם ומנחם. התבשיל הסמיך של גרונות ההודו והאורז של ציפי דן, שהצליח להפתיע אפילו את חיים כהן ("מה שקרה פה לאורז זה דבר מדהים. זה חלום"), הוא כל מה שאתם צריכים ליום חורף קר, ולא תאמינו כמה הוא קל להכנה. 

>> למתכון המלא של שצ'מדי של ציפי דן

בדריג'ני - גלילות חציל במילוי אגוזי מלך

הטעימה העיוורת של ציפי דן (צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12)
בדריג'ני - גלילות חציל במילוי אגוזי מלך | צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12


ארוחה גאורגית כהלכתה תמיד תיפתח עם המנה הזאת, שתהווה רק חלק קטן משלל המנות הראשונות שיוגשו לשולחן לפני המנה העיקרית. זה לא סוד שאגוזי המלך הם בין המרכיבים האהובים והנפוצים ביותר במטבח הגאורגי, וגם במתכון המעולה של ציפי דן הם תופסים מקום משמעותי ומשמשים למילוי החציל.

>> למתכון המלא של גלילות החצילים של ציפי דן

סציבי - מרק עוף ואגוזים קר

"סציבי" מרק עוף קר (צילום: מאסטר שף, שידורי קשת)
סציבי - מרק עוף ואגוזים קר | צילום: מאסטר שף, שידורי קשת

מרק עוף קר כבר טעמתם? המרק הגיאורגי הזה לא דומה לשום מרק עוף אחר. עם אגוזים טחונים, כוסברה וזעפרן, לא פלא שזאת הייתה המנה המועדפת אפילו על סטאלין (לפחות לפי הספר "Dictators’ Dinner"). המתכון של ג'אנה חן מהעונה השמינית גרם למיכל אנסקי לצרוח מאושר, אז למה שלא ננסה בעצמנו?

>> למתכון המלא של הסציבי של ג'אנה חן

צ'קפולי

צ'קפולי (צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12)
צ'קפולי - תבשיר כבש מסורתי | צילום: מתוך: "מאסטר שף", קשת12

המתמודד המרגש אירקלי גונשווילי, שהדהים את כולנו ביכולת שלו לשמור על חיוך למרות הטרגדיות הרבות שעבר בחייו, בישל לשופטי מאסטר שף את תבשיל הכבש הגיאורגי שלו, והצליח לחמם להם את הלב והבטן. אומנם התבשיל לוקח לא מעט זמן הכנה ובישול, אבל תאמינו לנו שהוא שווה את זה. 

>> למתכון המלא של הצ'קפולי של אירקלי גונשווילי

ח'ליאה גאורגית

ח'ליאה גרוזינית של טינה שימשילשווילי (צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל)
ח'ליאה גרוזינית | צילום: אנטולי מיכאלו, mako אוכל


לארוחת שישי, לאירועים חגיגיים או לכבוד ראש השנה: תבשיל בשר עגל בבישול איטי, "הגולאש הגאורגי", הופך כל ארוחה לחגיגית. הוא מתבשל לאט לאט עם פלפלים, בצל ועגבניות ומוגש עם המון גרעיני רימון שמוסיפים הרבה יותר מרק צבע למנה. מומלץ להגיש עם פולנטה קרה.

>> למתכון המלא של הח'ליאה של טינה שימשילשווילי

חצ'פורי

חצ'פורי (צילום: אפיק גבאי, תיק אוכל)
חצ'פורי | צילום: אפיק גבאי, תיק אוכל

ובכל זאת, אי אפשר להתעלם ממנת הדגל של המטבח הגאורגי - החצ'פורי. המאפה שאף ישראלי לא יכול לסרב לו הוא שילוב מושלם של ביצה רכה וגבינות מעורבבים יחד בתוך בצק פריך. קחו טיפ קטן למתקדמים: כדי לשדרג את המנה הזאת פלאים, הניחו קוביית חמאה ותנו לה לעשות את העבודה.

>> למתכון המלא של החצ'פורי של אינס שילת ינאי

פחזניות עם קרם קרמל

פארי ברסט, פחזנית במילוי קרם קרמל (צילום: מאסטר שף, שידורי קשת)
פחזנית במילוי קרם קרמל | צילום: מאסטר שף, שידורי קשת

ולקינוח: הן אומנם נסיכות המטבח הצרפתי, אבל פחזניות אווריריות ממולאות בכל מה שרק אפשר, הן וורסיה שיש להרבה מטבחים בעולם – כמוהם, גם המטבח הגאורגי. אז עם כל הכבוד לצרפתים (ויש כבוד), הגאורגים שידועים באהבתם הרבה לבצקים מראים לנו איך מכינים פחזניות שלא יפסיקו לדבר עליהן.

>> למתכון המלא של הפחזניות של ג'אנה חן