מנגל (צילום:  Alexander Raths, shutterstock)
צילום: Alexander Raths, shutterstock

יום העצמאות כבר בפתח ואיתו החגיגות הכי כיפיות של השנה. אחרי שנה של חגיגות ביתיות ומצומצמות שהסתיימו לרוב בכמה דגלים תלויים על המרפסת, ההופעות והמסיבות חוזרות, אבל הכי חשוב – הברביקיו עם המשפחה והחברים ביום שאחרי. בזמן שאתם מחליטים מי אחראי על הסלטים, מי המנפנף ומי יוצא בזול ומביא שתייה קלה, כדאי שתציצו ברשימה הבאה שתספק לכם את המתכונים שחייבים להיות על השולחן וגם כמה רעיונות לשדרוג המאורע החגיגי.

מטיפים לבשר מוצלח, מתכונים לסלטים מרעננים ועד מנות שיתיאמו גם לצמחונים והטבעוניים שבחבורה – נבחרת מאסטר שף (מוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12) דואגת שתגיעו מוכנים ליום העצמאות ותגרפו את כל המחמאות. אל תשכחו לנקות אחרי זה כדי שתמשיך להיות לנו ארץ נהדרת, הא?

האפרסמון של חופית סרמילי

מתלבטים אם ללכת על הגרסה המסורתית של מנגל גחלים או להיצמד למנגל גז שרכשתם? לפי חופית סרמילי לא כדאי לכם לוותר על הארומה שהגחלים נותנים לאוכל, כי זה תמיד יוצא יותר טעים. ומי אנחנו בעצם שנתווכח? אוקיי אז אחרי שהתארגנו על המנגל הנבחר, ועם כל הכבוד למנות הבשר, חופית ממליצה שלא לשכוח את הירקות והפירות שבקלות יכולים לגנוב את ההצגה. בצל, תפוח אדמה, כרוב, פלפלים מתוקים וחריפים, תפוזים - הכל הולך.

ככה תכינו מנה משגעת של אפרסמון צלוי: עוטפים חמישה אפרסמונים בנייר כסף ומכניסים לגחלים לשעה עד שהם מתרככים. לאחר מכן, לוקחים זר של מרווה, שורפים אותו מעט וקוצצים. ערבבו בקערה את המרווה הקצוצה עם חצי לימון וחצי כפית מלח. להגשה: מוציאים את האפרסמונים וקורעים ביד, לצד יוגורט והמרווה הכבושה, ובתאבון.

ואם בא לך לכם להשקיע ולשדרג את הפיתה שחייבת לבוא עם כל מנה בחג הזה - תנסו להוסיף לה זרעי שומר. יש לנו תחושה שתתמכרו.

אפרסמון - חופית סרמילי (צילום: צילום פרטי)
אפרסמון צלוי | צילום: צילום פרטי
שיפוד סלרי - חופית סרמילי (צילום: צילום פרטי)
שיפודי סלרי | צילום: צילום פרטי

הקבב של חיימון

אין צורך להדליק בכלל את האש אם לא הצטיידתם בבשר לקבבים, כי עם כל הכבוד לפרגיות, כל חגיגה בשרית שמכבדת את עצמה חייבת איזה קבב עסיסי לחבר'ה. יש מיליון דרכים להכין את הקציצה הטעימה הזאת, אבל רק אחת מהן היא של מתמודד מאסטר שף, חיים כהן, וכמו שכבר הבנו, כדאי מאוד להקשיב לו. וזה לא הכל - יש גם טיפ למניעת התפרקות בזמן הצלייה. 

מצרכים:

קילו בשר טחון (צלעות מס' 2)

300 גרם שומן כבש טחון

בצל קצוץ דק דק

חצי צרור פטרוזיליה

חצי פלפל ירוק חריף

כף כמון טחון

כף בהרט 

מלח ופלפל

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המרכיבים בתוך קערה גדולה. חשוב ללוש את הבשר עם השומן כמה דקות, כדי שהבשר יוציא את כל החלבון והקבב לא יתפרק לנו וגם כדי שכל הטעמים ייטמעו בקבב.

2. מהמסה מכדררים קציצות בגודל של כדור קטן ומניחים על מגש. את הכדורים יוצרים עם ידיים רטובות, זה עוזר ליצור כדורים מושלמים. 

3. חשוב להניח את המגש עם הקבב במקרר לילה לפני או לפחות שלוש שעות לפני הצלייה. הקירור של הקבב יעזור גם הוא לשמור על הקבב שלא יתפרק לנו על המנגל. 

4. את הקבב חשוב לצלות על רשת משומנת ועם אש לא כל כך גבוהה, שלוש דקות מכל צד. במידה ונדלקת אש כתוצאה מהשומן שיש בבשר, אפשר לכבות עם מים. 

קבב - חיים כהן (צילום: צילום פרטי)
חיים כהן מתכונן | צילום: צילום פרטי
קבב (צילום: SHUTTERSTOCK)
הבטן שלנו כבר מקרקרת | צילום: SHUTTERSTOCK

המרינדה של מנאל איסמעיל

אם אתם עדיין לא יודעים אז נגלה לכם שאחד הטריקים הכי מוצלחים לעוף רך, עסיסי ומלא בטעם הוא מרינדה טובה. לכבוד החג שכולו מנגל, שווה לכם לנסות את מרינדת דבש-רימונים של מנאל איסמעיל. מומלץ להשרות את העוף במרינדה כבר ביום שלפני ההכנה, אבל אם אתם ספונטניים - גם שעה אחת לפני בהחלט תספיק כדי שהעוף יצא מושלם ועסיסי. 

מצרכים:

לימון סחוט

פלפל אנגלי כתוש במכתש ועלי

פלפל שחור כתוש במכתש ועלי

מלח גס

כף בהרט

צ'ילי שלם גרוס

כף פפריקה חריפה

כף תבלין קארי

שמן זית

הרבה דבש רימונים

אם אתם מחובבי הבשר האדום אל תדאגו, מנאל סידרה מרינדה נפלאה גם בשבילכם. היא מבוססת על סמנה בלדית שזה חמאת חלב כבשים מזוקקת ומבושלת עם כורכום. יש לה צבע צהוב יפה והיא מוסיפה המון טעם טוב למאכלים ומעשירה אותם. לסמנה היא מוסיפה פלפל שחור, הל טחון, אגוז מוסקט, תימין, רוזמרין ושמן זית.

אבל אי אפשר כל כך הרבה בשר בלי איזה סלט לידו, וגם לזה יש למנאל פתרון טעים במיוחד. "סלט על האש" או בשמו הפופולרי יותר - "סלט משוואיה". הכי פשוט שיש - קולים על המנגל חצילים, פלפלים, עגבניות ובצלים, חותכים ומתבלים עם שמן זית, לימון, טחינה וכף עמבה. זהו, יש לכם סלט טעים בטירוף. הלכנו להדליק את האש, אנחנו לא יכולים לחכות יותר. 

מרינדה (צילום: SHUTTERSTOCK)
מרינדה לעוף רך ועסיסי | צילום: SHUTTERSTOCK

סלט הפומלה התאילנדי של תאיר מורדוך

ואם אנחנו כבר בעולם הסלטים העשיר, סלט הפומלה התאילנדי של תאיר מורדוך הוא בדיוק מה שאתם צריכים. פשוט ומהיר להכנה, מתאים עם כל סוגי הבשר ותאמינו לנו שלא יישארו לכם שאריות על השולחן בסוף האירוח.

מצרכים:

צרור כוסברה

צרור נענע 

כמה עלי בזיליקום

צ'אנקים של פומלה

מעט בוטנים קלויים 

מלפפונים מרוקנים מהגרעינים וקצוצים

פלפלים חריפים ירוקים ואדומים 

לרוטב:

3 כפות סוכר

מיץ מחצי לימון

כף-שתיים של רוטב דגים

אופן ההכנה:

1. מכינים רוטב: ממיסים סוכר בקצת מים חמים, מוסיפים מיץ לימון ורוטב דגים ומערבבים.

2. מערבבים את מרכיבי הסלט, שופכים את הרוטב ועפים לתאילנד בביס אחד. 

סלט פומלה תאילנדי - תאיר מורדוך (צילום: צילום פרטי)
סלט פומלה תאילנדי | צילום: צילום פרטי

חגיגת עלי הגפן והדגים של אסף דיי

ברשותכם נישאר באזור הצמחוני, עם שדרוגים מפתיעים של אסף דיי שיגרמו לכם לשכוח מהסטייק שמתהפך בנחת על המנגל. לוקחים עלי גפן (אפילו מוכנים לא עלינו), משפדים אותם לאורך והנה בכלום זמן יש לכם אחלה מנת פתיחה לצמחונים, טבעונים ואפילו לקרניבורים שבינינו.

ואם אתם מאלה שמעדיפים לחגוג עצמאות עם מנת דג קלילה, אל תוותרו על עשבי תיבול וכמה שיותר - יותר טוב. בין אם זה דג שלם ובין אם קציצת דגים עסיסית, תפרגנו עם המון כוסברה ופטרוזיליה. 

עלי גפן (צילום: SHUTTERSTOCK)
עבודת יד או מוכנים? מה זה משנה, עלי גפן תמיד מתאימים | צילום: SHUTTERSTOCK

עראייס הדגים של בת-שי עוז

אז אם אתם באווירת דגים בחג הזה, כדאי שתכירו את המתכון המעולה של בת-שי עוז למאכל הקלאסי והאהוב בגרסה מיוחדת – עראייס דגים. אז נכון, לרוב הוא מגיע עם בשר אדום, אבל תאמינו לנו שאחרי שתנסו את המנה הזאת, יש מצב שתתמכרו. הלכנו כבר לחתוך את הפיתות.

מצרכים:

500 גרם דג ים (בת-שי משתמשת במוסר) קצוץ לקוביות 

צרור מכובד של כוסברה, קצוץ

חופן זרעי כוסברה כתושים 

קליפה מגוררת מלימון גדול 

פלפל צ'ילי אחד חתוך דק דק 

מלח ופלפל 

כף תבלין ראס אל חנות / בהרט 

מעט פתיתי צ'ילי 

רבע כוס שמן זית + שמן זית להברשה 

שתי פיתות חתוכות לרבעים 

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המצרכים חוץ מהפיתות יחד, טועמים ומתקנים את התיבול בהתאם למה שאוהבים. 

2. מעסים את התערובת בידיים כדי להחדיר כמה שיותר טעמים אל תוך הדג. 

3. ממלאים את רבעי הפיתות בכמות יפה מהתערובת, מברישים את הפיתות בשמן זית וצולים על האש משני הצדדים, תוך כדי לחיצה עם מרית. לקבלת הדוגמה של הפסים - מניחים את הפיתה כאשר הפסים לרוחבה, ואחרי זמן מה מסובבים אותה 45 מעלות לכיוון השני על מנת ליצור את הדוגמה. 

* מומלץ להגיש עם 3 כפות גדושות של יוגורט מעורבבות עם שן שום כתושה, מעט שמן זית וזרעי עגבנייה סחוטים. 

עראיס דגים - בת-שי עוז (צילום: צילום פרטי)
עראייס דגים | צילום: צילום פרטי

עראייס הבשר של גיא בימקה

ואם בכל זאת החלטתם ללכת על המוכר, הבטוח והטוב, הנה מתכון של מאסטר אמיתי לעראייס בשר מוצלח במיוחד. גיא בימקה ממליץ ללכת לקצב ולבקש ממנו בשר שמן יחסית – צוואר או צלעות, ולהגיד לו שזה עבור עראייס, "הוא כבר ידע". בקשו מהקצב גם לטחון שומן כבש לתוך הבשר, בערך 300-200 גרם שומן כבש על כל קילו בשר. במידה ואין אפשרות, קונים שומן בנפרד, קוצצים אותו ומוסיפים לבשר. כל קילו של בשר מספיק בערך לשישה אנשים. אז אחרי שאתם מצוידים, הגיע הזמן להתחיל.

מצרכים (לקילו של בשר):

2 בצלים 

5 שיני שום

חצי צרור פטרוזיליה

חצי צרור נענע

כף בהרט

כף פפריקה

כפית קינמון

חצי שקית צנוברים

מלח ופלפל לפי הטעם

5 פיתות חתוכות לרבעים

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את הבשר והשומן יחד עם כל המרכיבים (חוץ מהפיתות כמובן), ומכניסים למקרר לשעה לפחות.

2. ממלאים את הפיתות בנדיבות, כך שלא יהיו כיסי אוויר בפנים.

3. מברישים הכל בשמן זית. אם צולים את הפיתות על המנגל - נותנים צריבה ראשונית מכל הצדדים על אש גבוהה ואז מגביהים את הרשת בשביל להנמיך את חום הצלייה. הופכים מדי פעם עד שמוכן. אם מכינים על מחבת פסים - צורבים את הפיתה מכל הצדדים ואז מעבירים לתנור שחומם ל-180-190 מעלות ל-15 דקות. 

עראיס בשר - גיא בימקה (צילום: צילום פרטי)
עראייס בשר | צילום: צילום פרטי

צולים ירקות עדינים עם איתיאלה היאט

כמו כל המנות של איתיאלה היאט במאסטר שף, גם ביום העצמאות היא כמובן מכינה מאכלים מרעננים ועדינים במיוחד. בחגיגות המנגל המסורתיות היא בוחרת לצלות ירקות עדינים על האש כמו שעועית ירוקה ואספרגוס, וזאת לגמרי תוספת קלילה ומגניבה לארוחה הבשרית.

לוקחים יריעה גדולה של נייר כסף לפי כמות הירקות שבחרתם, שמים את הירקות ומתבלים טוב עם הרבה שמן זית, מלח, פלפל ועשבים אם רוצים, סוגרים טוב טוב למעטפה שטוחה ומעלים על המנגל. זמן הצלייה משתנה מירק לירק, אבל הוא סביב הרבע שעה לכל צד. אפשר לפתוח את המעטפה באמצע לבדוק את מידת הצלייה ולהחזיר לאש במידת הצורך. כמובן שאם כבר פתחתם את נייר הכסף, שווה לטעום ולתקן את התיבול אם צריך ולהוסיף עוד נגיעת שמן זית. 

שעועית ירוקה - איתיאלה היאט (צילום: שירן כהן שי )
שעועית צלויה | צילום: שירן כהן שי

הסלט החמצמץ של עדי ויינברג

אז נסגור את כל חגיגת הבשרים והדגים עם עוד סלט מרענן וחמצמץ, שמתאים באופן מושלם לארוחה בשרית כבדה. עדי ויינברג מספקת לנו מתכון קליל וטעים לסלט שלא דורש הרבה מאמץ, אבל לגמרי יכול לגנוב את ההצגה על שולחן יום העצמאות שלכם.

מצרכים:

גזר

מלפפון

שומר

קולרבי

נענע קצוצה (רבע חבילה)

כוסברה קצוצה (רבע חבילה)

קליפה מגוררת מלימון אחד

מיץ לימון מלימון אחד

שמן זית

מלח ים אטלנטי

זרעי כוסברה כתושים

אופן ההכנה:

1. חותכים את הירקות למקלות דקיקים כמו גפרורים (ג׳וליאנים) ומכניסים לקערה גדולה. 

2. מוסיפים את הנענע והכוסברה. 

3. מוסיפים את גרידת הלימון ומאותו לימון סוחטים את המיץ. 

4. מתבלים בשפע מלח, שמן זית וזרעי כוסברה, ומערבבים טוב טוב. 

* ככל שהסלט ישתהה יותר זמן הוא יהיה יותר כבוש וטעים. 

סלט גזר ושומר (צילום: SHUTTERSTOCK)
סלט חמצמץ הולך נהדר ליד הבשר | צילום: SHUTTERSTOCK