ראינו לא מעט מנות מושחתות ומגרות בפרק של "מאסטר שף" ששודר אמש (21:15 בקשת 12), אבל עוגת הקצף והקצפת של גל קספרס הצליחה לסקרן אותנו במיוחד. הביקורות אומנם היו פושרות ולא זיכו את גל בעלייה למרפסת, אבל הסיפור שמסתתר מאחורי העוגה השנויה במחלוקת מעניין אפילו יותר.

"ככה אמא קוראת לזה. אני לא חושבת שיש הרבה אנשים שמכירים אותה", סיפרה גל על העוגה לשופטים, שגם הם לא זיהו את היצור המוזר שנחת על שולחנם. "זאת סטייה משפחתית", אמר אייל שני. "אין עוגה כזאת, לא קיימת. אני לא מכיר עוגה כזאת", הוסיף אהרוני בנחרצות. האומנם?

למי מכם שנשבע שהוא טעם כבר את עוגת הקצף והקצפת של גל, נסביר שהוא ממש לא משוגע. מדובר באחת מהעוגות המוכרות והפופולריות ביותר בישראל, שרק באורח פלא שופטי "מאסטר שף" לא זיהו. המתכון לעוגה המיתולוגית ראה אור לראשונה בספרה של מחברת ספרי הבישול חנה שאולוב בשנת 1974, והיה לאחד ממתכוני העוגות הפופולריים ביותר בישראל בשנות השמונים. אגב, מאז גם קרין גורן הכניסה אותו לאחד מספריה עם קרדיט לשאולוב, היוצרת המקורית.

עוגת קצף וקצפת (צילום: רפרודוקציה מתוך הספר "עוגות ועוגיות: אפיה ביתית" )
עוגת קצף וקצפת, כפי שהופיעה בספר המקורי של חנה שאולוב | צילום: רפרודוקציה מתוך הספר "עוגות ועוגיות: אפיה ביתית"

"מזהים אותי עם המתכון הזה", מספרת לנו שאולוב, כיום כבר בת 74. "כשהתחלתי לכתוב את הספר הייתי בחודש תשיעי, בהריון עם הבת הבכורה, בסך הכל צעירה בת 20. הוא יצא כשהייתי בת 23. אכלתי עוגה דומה, דודה שלי נתנה לי לטעום אותה, אבל ברוב טיפשותי שכחתי לשאול איך מכינים אותה".

כשחנה שבה לביתה וניסתה לשחזר את העוגה שנחקקה בזיכרונה, היא הופתעה לגלות שהיא אפילו יצאה טוב יותר מאשר בגרסה המקורית. "כשהוצאתי את הספר, היה לי ברור שהעוגה הזאת בפנים", נזכרת שאולוב. "זאת עוגה שרק נראית נורא מורכבת, אבל היא פשוטה לחלוטין והכי טעימה שיש".

שאולוב הוציאה את ספרה הראשון "עוגות ועוגיות: אפיה ביתית" בשנת 1974 ומאז הייתה אחראית ליצירה של עוד לא פחות מ-16 ספרי בישול. "זה היה ספר המתכונים הראשון לעוגות במדינת ישראל", היא נזכרת. "היו אז ספרי בישול, אבל ספר עוגות עוד לא היה. זה בעצם החליף את כל חוברות המתכונים שהיו עוברות אז בין השכנים. עד היום כשאני אוכלת משהו טעים, אני מפרקת אותו למתכונים".

מה את חושבת על זה שהשופטים לא זיהו את העוגה שלך? נעלבת?
"אהרוני לא התעסק בעוגות יותר מדי עד כמה שידוע לי, וככה גם כל שאר השופטים. יש להם את ההתמחויות שלהם מכיוון אחר. לא נעלבתי כי אני גאה בזה שהספר הראשון לעוגות היה שלי ונמכר בהמון עותקים. אני חושבת שבשנתיים הראשונות נמכרו כ-500 אלף עותקים. זה היה להיט".

עוגת קצף וקצפת, מתוך הספר של חנה שאולוב (צילום: צילום ביתי, mako אוכל)
עוגת קצף וקצפת, מתוך הספר של חנה שאולוב | צילום: צילום ביתי, mako אוכל

מתכון לעוגת קצף וקצפת של חנה שאולוב

המרכיבים:

לבצק:
חצי חבילת מרגרינה או 100 גרם חמאה
2 חלמונים
2 כפות גדושות של סוכר
כוס עד כוס וחצי קמח תופח

לקצף:
4 חלבונים
כוס ושליש סוכר

למילוי:
1 שמנת מתוקה
5 כפיות סוכר
1 כפית נס קפה

לציפוי:
כף וחצי סוכר
מעט חלב
1 כף קקאו
מעט מרגרינה

אופן ההכנה:

1. מקציפים 4 חלבונים עם כוס ושליש סוכר לקצף קשה מאוד. מרפדים תבנית מרובעת בנייר פרגמנט משומן, שופכים את הקצף ומיישרים אותו.

2. אופים כשעה בחום חלש מאוד, עד שהקצף מתייבש. הופכים את הקצף על מגבת נקייה, מורידים ממנו את נייר הפרגמנט ומקררים.

3. מערבבים את חומרי הבצק ומשטחים בתבנית בגודל זו שבה אפינו את הקצף. אופים בחום חזק כ-10 דקות. מקררים.

4. מקציפים שמנת מתוקה עם הסוכר והנס קפה ומורחים על הבצק. מניחים מעל את הקצף האפוי.

5. מכינים את הציפוי: ממיסים בסיר את הסוכר עם החלב והקקאו ולבסוף מוסיפים את המרגרינה. מורידים מהאש ובעזרת כף יוצקים את הציפוי בעיגולים על הקצף הלבן, לקישוט.

* את העוגה כדאי להכין 24 שעות לפני ההגשה.