תפוח אדמה אפוי עם ביצה (צילום: youtube)
אין גבול לדמיון. תפוח אדמה ממולא בביצה | צילום: youtube

אפוי בתנור, צלוי ממדורה, קריספי בחטיף או מטוגן בסביח - תפוחי אדמה הם חלק בלתי נפרד מהחוויה הקולינרית שלנו כבר מאות שנים. אבל מאיפה הם הגיעו ומה אפשר לעשות איתם מחוץ לגבולות המטבח? הרשימה המלאה:

שורשים דרום אמריקאיים

בעולם המדע סבורים כי מקורו של צמח תפוח האדמה בהרי האנדים שבדרום אמריקה באזור בו היום נמצאת מדינת פרו. בני אימפריית האינקה שחיו בהרים לא יכלו לבסס את תזונתם על תירס כפי שעשו קהילות אחרות ביבשת, משום שהוא אינו מסוגל לצמוח בגובה של יותר מ-2,300 מטרים מעל פני האדמה. לכן הם למדו לטפח ולביית זנים שונים של תפוחי אדמה ואף למדו לשמרם בשיטות כמו ייבוש בהקפאה שהיה למעשה פיזור של תפוחי האדמה בשדה הפתוח בלילות קרים מאד.

נפוליאון מאחורייך: הירק שכבש את העולם 

ישנן גרסאות שונות בנוגע לדרך הגעתם של תפוחי האדמה מאמריקה הדרומית לשאר העולם. אחת מהן סבורה כי מגלה הארצות האנגלי, סר פרנסיס דרייק, עומד מאחורי הפצת תפוחי האדמה באירופה ומשם לעולם הרחב. ההיסטוריה מספרת שבשנת 1586 אחרי שהוא לחם בספרדים באיים הקריביים, עצר דרייק בקרטחנה שבקולומביה שם הצטייד באספקת מזון, טבק ופקעות תפוחי אדמה איתם שב לאנגליה. עד מהרה גילו החקלאים האירופאיים כי מדובר במזון עמילני פשוט לגידול ותרבות ועד שנת 1650 היה כבר תפוח האדמה הגידול הפחמימתי העיקרי של אירלנד.

חטיף צי'פס בטטה. איך לא חשבו על זה קודם (צילום: Givaga, Thinkstock)
אז מה אם באנגלית לשניהם קוראים פוטטו | צילום: Givaga, Thinkstock

המון חברים בכל מיני צבעים

בעולם קיימים מעל 4,000 זנים של תפוחי אדמה בצורות ובצבעים שונים. הזנים שונים זה מזה באופן התגובה שלהם לתהליכי בישול ועיבוד שונים. יש זנים שטובים יותר לאפייה, יש שמגיבים טוב יותר לצלייה ואחרים שמעולים לפירה. בארצנו הקטנה ניתן למצוא לאורך עונות השנה כ-50 זנים שונים.

למי קראת בטטה?

למרות הדמיון החיצוני והעובדה ששניהם מסתדרים מצויין באותה תבנית של אנטיפסטי, למעשה אין שום קשר בוטני בין תפוח אדמה לבטטה. למקרה שאילן היוחסין של השניים מסקרן אתכם, הנה המקום לספר שהיא מגיעה ממשפחת החבלבליים בזמן שהוא בכלל ממשפחת הסולניים.

עמרי מקלף תפוחי אדמה (צילום: מתוך האח הגדול 7, שידורי קשת)
חבל יש דרך הרבה יותר קלה | צילום: מתוך האח הגדול 7, שידורי קשת

בריא יותר משחשבתם

תתפלאו לגלות אבל תפוח אדמה בינוני מכיל כ-45% מהערך היומי המומלץ של ויטמין C ו-21% מהערך היומי של אשלגן ואפילו 3 גרם של סיבים תזונתיים. כדי שתוכלו ליהנות מכל הטוב הזה מומלץ לבשל אותם עם הקליפה, זה עוזר להם לשומר על הערך התזונתי בזמן הבישול.

טיפים לטיפול נכון בתפוחי אדמה

העולם מוצף במתכונים נהדרים המבוססים על תפוחי אדמה, אבל לפני שאתם ניגשים למטבח ומתחילים לקלף, הנה כמה דברים שכדאי שתדעו:

אחסון: תפוחי אדמה מומלץ לשמור במקום חשוך ומאוורר, אם אין לכם מקום כזה בבית הכניסו אותם לשקית כהה ומחוררת וזה אמור להאריך את חייהם. במידה וכבר קילפתם את תפוחי האדמה, תוכלו לשמור אותם במקרר (עד ארבעה ימים) בתוך קערת מים עם כמה טיפות של חומץ.

קילוף: כדי להסיר את הקליפה ביתר קלות כל שעליכם לעשות הוא להרתיח את תפוחי האדמה בסיר גדול ומיד עם הוצאתם להעביר אותם לקערה עם מי קרח. אחרי כמה שניות תעשו בהם חתך קטן ומשכו את הקליפה החוצה. ספרו לנו בטוקבקים אם הקסם עבד.

אדים באוטו (צילום: יוטיוב)
עם תפוח אדמה זה לא היה קורה | צילום: יוטיוב

בישול: הנה טיפ מהשף אייל שני - לא משנה מה אתם מתכוונים לעשות עם תפוחי האדמה, זה ייצא טעים ורך יותר אם תבשלו אותם קודם רבע שעה במים רותחים.

ועוד כמה דברים שאפשר לעשות עם תפוחי אדמה:

מניעת ריחות: מכירים את זה שאתם מבשלים כרובית וכל הבית מתמלא בריח רע? מעכשיו זרקו לסיר שתי חתיכות של תפוח אדמה, הן כבר יספחו את הריחות הלא רצויים.

כוננות חורף: כדי למנוע הצטברות אדים על שמשת הרכב, שפשפו את שני צדדיה בתפוח אדמה חצוי (לא מבושל) ונגבו בעזרת מטלית נייר. זה תופס גם לגבי המראה במקלחת אם תהיתם.

_OBJ

הובלה אורגנית: צריכים להזיז רהיט כבד? פרסו תפוח אדמה לא מבושל לפרוסות, הציבו אותן מתחת לרגלי הרהיט והוא ינוע בקלות בעזת דחיפה קלה.

בטריה אכילה: תפוח אדמה יכול להפיק זרם חשמל נמוך. כל מה שאתם צריכים זה לנעוץ בו שני חוטי מתכת שונים ( לדוגמה נחושת ואבץ) במרחק 2 סנטימטרים זה מזה  להמתין מעט ולחבר את הקצוות החופשיים לנורה, שעון או כל מה שתרצו. בהצלחה.

>>בואו להיות חברים בעמוד הפייסבוק של "מאסטר שף"

 "מאסטר שף": ראשון ושלישי ב-21:00, ערוץ 2, קשת