מכינים בעצמכם ארוחה מפנקת בבית? אתם וודאי משתמשים בחומרי הגלם הטובים ביותר, בין אם מדובר בירוקים הכי טריים או בבשרים הכי איכותיים, אך לא תמיד יודעים איך לנצל אותם בצורה הטובה ביותר. הנה כמה טיפים מועילים שיהפכו את מלאכת הבישול או האפייה שלכם לקלה יותר:

השתמשו במים מינרליים במקום מי ברז

כמעט בכל מתכון שתבשלו יש חומר גלם נוסף שחיוני לאיכות האוכל שלהם, אבל משום מה אתם לא מקדישים לו מספיק תשומת לב: מים. מי הבישול בהם אתם משתמשים לצורך הכנת תבשילים או בישול קטניות הם חומר גלם משמעותי במרכיב המתכון ולכן מומלץ להשתמש במים האיכותיים ביותר שאפשר להשיג. "בישול במים הוא בדיוק כמו בישול ביין", אומרת גל מורן ישראלי, מעצבת פנים ואחת המתמודדות העונה בתוכנית "מאסטר שף". "כמו שאני אעדיף לבשל עם היין שאני אוהבת לשתות, כך גם ארצה לבשל עם המים אותם אני אוהבת לשתות. כמו שאני משתמשת ביין האיכותי ביותר גם לשתייה וגם לבישול, חשוב לי שהמים שאני שותה ומבשלת איתם יהיו האיכותיים ביותר. אם אני בוחרת לשתות מים מינרליים ביום-יום, ברור לי שארצה גם לבשל איתם".

"יצירת אוכל זה שילוב של תהליכים כימיים שקורים ומתחברים ולכל גורם חיצוני או מרכיב זר יש השפעה עליהם", מסבירה ישראלי. "בבישול במי ברז יש הרבה פעמים טעמי לוואי שהמקור שלהם הוא במים, וחבל. זה פוגם בטעם הנהדר של האוכל. מבאס להשקיע זמן רב על ארוחה, להשתמש במרכיבים הכי טובים ובסוף הטעם יוצא לא משהו רק בגלל שהמים לא טעימים. עם מים מינרליים זה לא קורה כי אין טעמי לוואי ומעבר לכך, הם הרבה יותר בריאים. חשוב להשתמש במים טובים ואיכותיים כדי שתהיה לכם שליטה מלאה על הטעם והתוצאה הסופית".

שטיפת ירקות במים (צילום: shutterstock_kazoka)
למה לא לשטוף את הירקות גם במים מינרליים? | צילום: shutterstock_kazoka

לא רק איכות המים משפיעה על הטעם ואיכות האוכל, אלא גם לטמפרטורת המים: "באפייה למשל, ישנם מקרים רבים בהם צריך להשתמש במים קרים. המים מהברז לא מתאימים ולכן מומלץ להשתמש במים מבר מים מינרליים שתמיד מוציא מים קרים". ברי מים יכולים גם למזוג מים רותחים ישירות לסיר, בטמפרטורה הזהה למים המורתחים בקומקום וקיימת גם אפשרות לקבלת מים פושרים בטמפרטורת החדר. "טמפרטורת המים קריטית לבישול. במקרה של עבודה עם שמרים יש צורך במים קרים. במקרה של תפוחי אדמה או ירקות שורש, למשל, חשוב לבשל את המים בטמפרטורת החדר יחד עם הירקות, ובפסטות ונודלס צריך להרתיח מראש את המים לפני שמכינים לסיר, כך ששימוש בבר מים מינרליים ומזיגת מים רותחים ישר לסיר חוסכים הרבה זמן בבישול. זה הרבה יותר נוח וקל לשלוט בתהליכי ההכנה והבישול".

על "משולש הזהב" של המטבח שמעתם?

לישראלי, מעצבת פנים במקצועה, יש גם כמה טיפים מעולים לעיצוב המטבח שלכם: "כשמעצבים מטבח יש חוק חשוב שנקרא 'חוק המשולש'. הצורה האולטימטיבית לעצב או לסדר מטבח היא לקיים מעין קווים דמיוניים בצורת משולש בין המקרר, הכיור והכיריים. כך למעשה נוח מאוד להוציא מצרכים מהמקרר, לשטוף אותם בכיור ולהיות נגישים גם לסירים שעל הכיריים. אם אתם משתמשים בבר מים כמקור המים העיקרי שלכם בבישול ובאפייה, מומלץ למקום אותו בתוך 'משולש הזהב' הזה על משטח העבודה, איפשהו בין הכיור לכיריים".

ומה לגבי עיצוב המטבח? "באופן אישי אני מעדיפה להשתמש בצבעים ניטרליים במטבח, אבל כמובן שכל אחד והטעם שלו. אפשר ללכת על מטבח קלאסי בצבעים של לבן/אפור/שחור ולשלב בו צבעים בולטים שישברו את המונוכרומטיות דרך כלי המטבח".

ברי המים של היום נחשבים לאלמנט עיצובי משמעותי בכל מטבח. בעבר בר מים היה דבר ענק שבדרך כלל היו ממקמים אותו בקצה המטבח, כדי שלא יפריע. היום הברים מעוצבים ואלגנטיים, קומפקטיים, מגיעים בשלל צבעים ואפשר בקלות להפוך אותם למוקד עניין ויזואלי במטבח. "בסופו של דבר בר המים המינרליים לא יקבע לנו את עיצוב החלל", אומרת ישראלי, "אבל הוא כן יכול לתת את הטאץ' הסופי המושלם למטבח שלנו".

מי עדן במאסטר שף (צילום: מתוך "מאסטר שף")
צילום: מתוך "מאסטר שף"

המתכון של גל מורן ישראלי למרק שעועית בובעס

"אני מגיעה מבית רוסי ואצלנו אוכלים מרק גם בקיץ. מרק שעועית לימה (או "בובעס" בגרסה האשכנזית), הוא מרק חם ומנחם מצד אחד, אחד מצד שני מרענן מאוד וכיף לאכול אותו בימי הקיץ החמים".

מצרכים:

300 גרם שעועית בובעס (לימה) מושרית במשך 25 שעות

3 תפוחי אדמה קלופים חתוכים לרבעים

גבעול כרישה

50 גרם חמאה

2 כפות שמן זית

עלים מ- 4 גבעולי טימין

פחית עגבניות חתוכות דק באיכות גבוהה

4 עגבניות גדולות

4 שיני שום קצוצות גס

2 כפות מלח דק

פלפל שחור גרוס לפי הטעם

צרור של שמיר

2 ליטר מים מינרלים של מי עדן

להגשה:

שמיר ומיץ מחצי לימון

איך מכינים?

את הכרישה קוצצים לעיגולים ומטגנים בסיר עמוק עם חמאה ושמן הזית. מוסיפים את הטימין ואת תפוחי האדמה ומטגנים קלות עד שתפוחי האדמה מקבלים חריכה, ולאחר מכן מוסיפים את השום. מגרדים את העגבניות לרסק עגבניות ומוסיפים לסיר ביחד עם העגבניות המרוסקות מהקופסה והשעועית. מתבלים במלח ופלפל, שמיר קצוץ ומוזגים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה כשעתיים. אם יש צורך מוסיפים עוד מים ומתקנים תיבול.
את המרק מגישים עם שמיר ולימון סחוט מעל. בתיאבון!