כשאומרים לנו בורגול אנחנו מיד חושבים על סלט טבולה וקובה מטוגנת. אבל אפשר לעשות עם בורגול כל כך הרבה דברים...

לביבות תרד (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
לביבות תרד. מכילות המון המון דברים טובים | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

כמה דברים שכדאי לדעת על בורגול: הוא מורכב מחיטה מלאה מבושלת שיובשה ונגרסה, מה שהופך את הדגן המלא הזה לקל ומהיר להכנה. אם משרים אותו במים הוא הופך בזמן יחסית קצר לרך ומתאים לאכילה.

כמה דברים שכדאי לדעת על תרד: הסיפור סביב הכח הטמון בתרד, שבעקבותיו נכתב הסיפור על פופאי המלח, הסתמך על פרסום שגוי של מדען בשנת 1870 אשר ייחס לתרד כמות גדולה מאוד של ברזל, כמות הגבוהה פי 10 בערך מהערך האמיתי. אמנם התרד אינו מכיל יותר ברזל מעלים ירוקים אחרים, אך הוא בהחלט מכיל יותר חלבון מרוב הירקות האחרים (3% חלבון), מה שבהחלט יכול לשוות לו תכונות של “ירק בונה שרירים” או “ירק מומלץ לצמחונים”. התרד מכיל גם כמות גדולה של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, קרוטין, ויטמין C, ויטמין K, סידן, זרחן וחומצה פולית. בנוסף, התרד מכיל חומצה אוקסלית אשר סופחת את הברזל באופן שספיגתו על ידי הגוף פוחתת. מאותה סיבה לא מומלץ להסתמך על תרד כמקור לסידן ולא מומלץ לשלב תרד במנות עשירות בסידן כיוון שהחומצה האוקסלית קושרת את הסידן באופן המאט משמעותית את ספיגתו בגוף.

חמוציות: מלבד ההשפעה החיובית שיש לחמוציות על מערכת השתן, יש להן גם השפעות נוספות אנטי חיידקיות מוכרות, בין היתר כנגד חיידקים במערכת הפה והקיבה. כשאנחנו קונים חמוציות מיובשות לרוב הן גם מכילות כמות די גדולה של סוכר, ואז הן הופכות לממתק ומתפקדות פחות כמזון בריא. לכן, כדאי להקפיד לקנות חמוציות ללא סוכר, הממותקות ברכז תפוחים, אותן ניתן להשיג בחנויות הטבע.

השילוב של שלוש מרכיבים אלה נותן תוצאה בריאה ועוד יותר מכך טעימה!

לביבות תרד - בתנור (צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב)
לביבות התרד בתנור. אופציה עדיפה על טיגון | צילום: אפיק גבאי, אוכל טוב

המרכיבים:
1 כוס בורגול עבה
1/2 שקית תרד טחון קפוא (400 גרם)
חופן פטרוזיליה קצוצה
2 ביצים
1/2 כוס חמוציות קצוצות
1/2 בצל סגול קצוץ
1/2 כוס קמח כוסמין מלא או קמח מלא
1/4 כוס טחינה משומשום מלא
מלח ופלפל

אופן ההכנה:

1. משרים את הבורגול במים למשך כשעה עד שהוא מתרכך, ומסננים היטב.

2. מפשירים את התרד וסוחטים היטב.

3. מערבבים את הבורגול עם התרד, מוסיפים את יתר המצרכים ומערבבים היטב.

4. מחממים מעט שמן קוקוס או שמן קנולה לטיגון במחבת ומטגנים את הלביבות משני הצדדים עד להזהבה. במקום לטגן, ניתן לאפות את הלביבות בתנור שחומם לחום בינוני (180 מעלות), במשך 15-20 דקות.

* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

שתפו את לביבות התרד עם החברים

>> בשבוע שעבר הכנו שניצל תירס בריא
>> מתכונים שווים עם בשר טחון