סלט תפוחי אדמה פיקנטי עם סרנדה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
סרנדה מצלחתת את מנת סלט תפוחי אדמה הפיקנטי | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

סרנדה דילבסקי

בת 31, גרה בראשון לציון, נשואה + 1

מה הכנת?
"על שולחן הפסח חייבים סלט תפוחי אדמה, ולכן הכנתי סלט כזה, רק עם טוויסטים מעניינים. הוספתי גם פלפלונים ממולאים בגבינה הודית – פניר – שהכנתי בעצמי. זו מנה יפה וטעימה עם מרקמים שונים".

סלט תפוחי אדמה פיקנטי

כשר פרווה
זמן הכנה 40 דקות | רמת קושי קל

המרכיבים (ל-4 מנות):
3 חופני שומשום
2 מלפפונים, מנוקים מגרעינים וחתוכים לרצועות
1 בצל סגול, חתוך לרצועות
מיץ מ-1/2 לימון
8 תפוחי אדמה קטנים, מבושלים, מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
4 כפות שמן
1 פלפל אדום חריף, קצוץ
1 פלפל ירוק חריף, קצוץ
1/4 כפית כורכום
4 שיני שום, כתושות
1/2 כפית מלח
1 חופן כוסברה, קצוצה

אופן ההכנה

1. קולים את השומשום במחבת עד שהוא מזהיב. כותשים במכתש ועלי.

2. מניחים את המלפפונים והבצל בקערה, יוצקים את מיץ הלימון ומערבבים.

3. מערבבים בקערה את תפוחי האדמה, 3/4 מכמות השומשום והמלפפונים והבצל.

4. מחממים את השמן במחבת, מטגנים את הפלפלים החריפים עד שהם משחימים, מוסיפים את הכורכום והשום הכתוש ומטגנים עד שהם מזהיבים. מוסיפים את תכולת המחבת לקערה ומערבבים.

5. מתבלים את הסלט במלח ומערבבים. מפזרים את הכוסברה ואת השומשום הנותר.

סלט תפוחי אדמה פיקנטי של סרנדה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
סלט תפוחי אדמה פיקנטי ופלפלים ממולאים - המנה של סרנדה | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

פלפלונים ממולאים בגבינת פניר

כשר חלבי
זמן הכנה 80 דקות זמן השהיה וקירור שעתיים ו-40 דקות | רמת קושי בינוני

המרכיבים (ל-4 מנות):
8 פלפלונים אדומים מתוקים, מנוקים וחצויים לאורך או לרוחב
1 כף שמן

לגבינת פניר:
16 כוסות (4 ליטרים) חלב
מיץ מ-1 לימון
למלית
1 מקל קינמון
1 כפית גרגירי פלפל שחור
1 כפית אבקת פלפל חריף
3 תרמילי הל
3 מסמרי ציפורן
1/4 כפית זרעי חרדל
1/2 כפית כורכום
4 כפות שמן
1 חופן אגוזי קשיו
1 בצל סגול, חתוך לקוביות קטנות
1 כפית ג'ינג'ר, כתוש
2 שיני שום, כתושות
1 עגבנייה, חתוכה לקוביות קטנות
1 חופן כוסברה, קצוצה
מלח

אופן ההכנה:

1. גבינת הפניר: מרתיחים את החלב, מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים עם כיוון השעון במשך 15-10 דקות, עד שהמסה נפרדת מהנוזלים. מסננים את המסה בעזרת בד.

2. שוטפים היטב את הגבן העטוף בבד, סוחטים בעדינות ומניחים (עם הבד) על מסננת גבינה. מניחים על הגבן צלחת עם חפץ כבד ליצירת לחץ ומשהים במשך שעתיים.

3. מוציאים את הגבינה מהבד ומקררים במקרר במשך 40 דקות.

4. מפוררים את הגבינה בידיים.

5. המלית: קולים את כל התבלינים היבשים במחבת במשך 2 דקות. כותשים את התבלינים במכתש ועלי עד קבלת אבקה.

6. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את אגוזי הקשיו במשך 2 דקות. מוציאים מהמחבת.

7. מוסיפים למחבת את הבצל ומטגנים במשך 5 דקות. מוסיפים את הג'ינג'ר והשום ומטגנים במשך 2-1 דקות.

8. מוסיפים את העגבנייה ומטגנים במשך 5 דקות.

9. מוסיפים את גבינת הפניר, הקשיו, ½1 כפיות מהתבלינים הכתושים, מלח ומעט כורכום ומבשלים במשך 7-5 דקות. מוסיפים את הכוסברה ומערבבים.

10. הרכבת המנה: ממלאים את הפלפלונים בתערובת המלית.

שוק טלה עם ירקות עם שלמה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
שלמה מכין את מנת שוק הטלה עם הירקות | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

שלמה עזרן

בן 42, גר במושב בית חנן, נשוי + 2

מה הכנת?
"שוק טלה, מנה קלאסית לפסח, שלה הוספתי גזרים צבעוניים, כרוב מאודה, פול ירוק, צנונים שחורים ולפתות".

שוק טלה עם ירקות

כשר בשרי/לא כשר*
זמן הכנה 6 שעות זמן השריה לילה | רמת קושי בינוני

המרכיבים (ל-8 מנות):
לגזרים:
15 גזרים צבעוניים או כתומים (או גם וגם), קלופים וחצויים לאורך
מיץ מ-2 לימונים
1/4 כוס שמן זית
2 פלפלי צ'ילי אדומים
מלח, פלפל שחור
לתערובת תבלינים
1/2 כוס שמן זית
1 כף זרעי כוסברה
1/4 כפית הל
1/4 כפית זרעי כמון
מלח, פלפל שחור

לטלה:
1 שוק טלה או כתף או צוואר טלה
5 כוסות ציר עוף לא מסונן או מים
1 כרוב חרוט או רגיל, מופרד לעלים
מעט שמן זית
1 שן שום ירוק טרי, מגוררת

לירקות:
5 צנונים שחורים או צנונים רגילים
5 לפתות
1 כוס ציר עוף לא מסונן או מים
1 פלפל צ'ילי אדום
1 קוביית חמאה (לא חובה)
2 כוסות (500 גרם) פול

* המנה לא כשרה אם משתמשים בחמאה

אופן ההכנה:

1. הגזרים: מניחים את הגזרים בכלי עם מיץ הלימונים, שמן הזית, פלפלי הצ'ילי, מלח ופלפל ומשרים במשך לילה.

2. תערובת התבלינים: כותשים את תערובת התבלינים (עם שמן הזית) במכתש ועלי.

3. הטלה: מורחים חצי מתערובת התבלינים על נתח בשר הטלה.

4. אופים את הנתח במשך 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות, עד שחלקו העליון מזהיב. מורחים את הנתח בתערובת הנותרת.

5. מניחים את הבשר בתבנית עמוקה, יוצקים את ציר העוף (או המים), מכסים ברדיד אלומיניום ואופים במשך 60 דקות, בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות.

6. מוציאים את הנתח מהתנור, עוטפים אותו בעלי הכרוב ואופים במשך 4 שעות.

7. כשהבשר מוכן מערבבים את שמן הזית והשום הירוק ומורחים אותו בתערובת.

8. הירקות: מבשלים את הצנונים השחורים (או הרגילים), הלפתות, פלפל הצ'ילי וציר העוף (או המים) במשך 40 דקות, עד שהירקות מתרככים. מסננים את הירקות ושומרים את הציר.

9. מבשלים את הציר שנותר על אש בינונית, מוסיפים את החמאה ומערבבים עד קבלת תערובת סמיכה (אמולסיה). שומרי כשרות יכולים לוותר על שלב זה.

10. מוסיפים את הפול הירוק ומבשלים במשך 15-10 דקות על אש נמוכה מאוד.

11. מגישים את כל הירקות לצד נתח הבשר.

שוק טלה עם ירקות של שלמה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
המנה המרשימה של שלמה | צילום: בועז לביא, דרך האוכל
קומפוט אגסים ביין מוסקט עם צילה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
צילה והקומפוט | צילום: בועז לביא, דרך האוכל

צילה עפר

בת 67, גרה ברמת גן, אלמנה

מה הכנת?
"קומפוט אגסים, קינוח נהדר לערב החג".

קומפוט אגסים ביין מוסקט

כשר פרווה
רמת קושי קל | זמן הכנה 45 דקות זמן קירור 48 שעות

המרכיבים (ל-8 מנות):
4 כוסות מים
3 כוסות (600 גרם) סוכר
1 בקבוק (750 מ"ל) יין מוסקט מתוק
3 שקיות (30 גרם) סוכר וניל או גרגירים מגורדים מ-2 מקלות וניל
10-12 (½1 ק"ג) אגסים מזן ספודנה (לא אגסים אדומים), ללא הליבה
10-12 (כמספר האגסים) מקלות קינמון

אופן ההכנה:

1. מרתיחים בסיר את המים, הסוכר, יין המוסקט וסוכר הווניל (או גרגירי הווניל המגורדים).

2. נועצים במרכז כל אגס מקל קינמון. מוסיפים את האגסים לסיר, מרתיחים ומבשלים על אש נמוכה במשך 30 דקות, עד שהאגסים חצי מבושלים (אינם רכים מדי).

3. מעבירים את הקומפוט לצנצנת וסוגרים הרמטית. מקררים במקרר במשך 48 שעות לפחות.

• אפשר להחליף את הסוכר בממתיק טבעי (סטיביה), לפי מידת המתיקות הרצויה
• אפשר להחליף את יין המוסקט המתוק ביין לבן רגיל (יבש). במקרה זה כדאי להוסיף עלי נענע בסוף הבישול, לתוספת טעם

קומפוט אגסים ביין מוסקט של צילה (צילום: בועז לביא, דרך האוכל)
קומפוט אגסים ביין מוסקט | צילום: בועז לביא, דרך האוכל
שער דרך האוכל עם שלמה, סרנדה וצילה (צילום: הדס רנדלר, דרך האוכל)
שער דרך האוכל עם שלמה, סרנדה וצילה | צילום: הדס רנדלר, דרך האוכל

הכתבה המלאה התפרסמה במגזין דרך האוכל, גיליון אפריל. לקבלת גיליון דיגיטלי חינם לחצו כאן

>> לכל המתכונים לפסח

איך מבשלים להמון אנשים? מדריך לארוחת החג

6 סלטים שבלעדיהם אין פסח

קינוחים כשרים לפסח של תום פרנץ

ארוחת פסח של חיים כהן

המתכונים של אביב משה לפסח

עוגות ועוגיות לפסח של אורן בקר

כל המנות הראשונות והתוספות לפסח

כל המנות העיקריות לפסח

כל הקינוחים לפסח

מתכוננים לפסח: מה להכין בכל יום?

מתכונים של חיים כהן לפסח

מתכונים של אבי לוי לפסח

מתכוני עוגות לפסח

4 מתכונים לצלי בקר

מתכונים לפסח: אחד מכל עדה

קינוחי שוקולד לפסח

מתכונים טריפוליטאיים לפסח

אבקת אפייה, אבקת מרק ועוד: האם זה כשר לפסח?