למרות כל הקלישאות השוביניסטיות השחוקות על נשים במטבח, בסופו של דבר, גם בימינו, בעולם המסעדות הרוב המוחלט של השפים הם גברים - אולי בגלל השעות הארוכות, הלחץ המתמיד או העבודה הפיזית הקשה יחסית, כולן תכונות שמייחסים בדרך כלל לעבודות שנחשבות "גבריות". החדשות הטובות הן שלמרבה השמחה, בשנים האחרונות יותר ויותר נשים פונות אל העבודה הסיזיפית במטבח ומוכיחות שגם במקצוע הזה, כמו בהרבה אחרים, נשים עובדות טוב בדיוק כמו הגברים. כדי שתוכלו להיות עם אצבע על הדופק של המהפכה, סימנו עבורכם כמה שפיות צעירות שכדאי לשים לב אליהן.

את יפעת תבואה (32) מכירים רוב הלקוחות בתור Fifi. המסעדה הקטנה שלה, מסעדת פיפי'ז, עובדת כבר מעל שנה וחצי, ואין ערב שלא נאסף מולה תור ענק של אנשים, שמחכים להתיישב וליהנות מהאוכל האסייתי הפרוע של השפית הצעירה. תבואה עבדה במטבחים של המסעדות פרונטו ומחניודה, ואחר כך ניהלה את המטבח של מסעדת האנוי הווייטנאמית. תבואה ערכה לא מעט מסעות קולינריים במזרח הרחוק, שם למדה לא מעט, לפני שפתחה את המסעדה שלה, במקומה של מסעדה של שפית אחרת, יהלומה לוי. האוכל של תבואה הוא אוכל שכמעט לא רואים בארץ. מצד אחד הוא לא נאמן בדיוק מוחלט למתכוני המקור מארצות אסיה שמהן הוא מגיע, ומצד שני הטעמים בו עזים, התיבול לא מתחנף והמנות מקוריות להפליא. הקסם של המקום של תבואה הוא בגודלו, או בעצם בקוטנו, אבל אנחנו רוצים להאמין שבבוא היום היא תיקח לידיה מטבח גדול יותר, ותעשה בו פלאים שהרבה יותר אנשים יוכלו להיחשף אליהם.

השפית שיראל ברגר, רק בת 26, כבר הספיקה לנהל מטבח של מסעדה מצליחה; מסעדת מיס קפלן הטבעונית, ששכנה במתחם שרונה, הייתה בן לילה למסעדה הטבעונית הכי מדוברת בישראל, וגם הפכה מפופ אפ קצר מועד למסעדה קבועה. לברגר גם יש קייטרינג טבעוני משל עצמה, ובשנת 2016 היא התמודדה בגמר של אזור הים התיכון כולו בתחרות השף הצעיר של סן פלגרינו. מדובר בהישג מרשים לא רק מכיוון שהיא אישה בתחרות שרוב המתמודדים בה גברים, אלא גם בגלל שברגר היא טבעונית, וכך גם האוכל שהיא מכינה. כשאוכל טבעוני מצליח להתמודד בליגה של הגדולים - זה סימן שמי הכין אותו הוא באמת כישרון גדול.

את השפית נופר זוהר (30) מכירים רוב הישראלים מתוכנית הטלוויזיה "משחקי השף", שם הגיעה לגמר העונה הראשונה, אבל זוהר כבר שנים עובדת במסעדות ומנהלת מטבחים. בזמן שידור התוכנית היא עבדה אצל מאיר אדוני במסעדות כתית והמזללה, ולפני זה גם בישלה אצל אייל שני בצפון אברקסס. בחודשים האחרונים זוהר היא השפית של אחת המסעדות הגדולות והמדוברות בתל אביב, ק-פה האנוי הווייטנאמית הכשרה, סניף של מסעדה וייטנאמית מצליחה בפריז.

אם בלא מעט סניפים מקומיים של מקומות חו"ליים מנסים למכור מוצר שיהיה כמה שיותר דומה לזה המקורי ממעבר לים, בק-פה האנוי זוהר לקחה את המושכות לידיים ולא רק שהמסעדה המקומית כשרה, בניגוד למקור הצרפתי, גם המנות שבה הותאמו למטבח הישראלי, אחרי שזוהר טסה לווייטנאם וחקרה את המטבח שם. ק-פה האנוי הפכה, ממש עם פתיחתה, לאחד המקומות העסוקים בעיר, עם תור תמידי בכניסה ורשימת המתנה ארוכה למקומות - ועל כל האופרציה המסובכת הזו מנצחת זוהר בהצלחה.

דנה לי ברמן (27) היא לא רק השפית בפועל של מסעדת בר א וין הצרפתית, היא גם מנהלת צוות מטבח גדול, שבניגוד מוחלט לרוב המסעדות מורכב רובו ככולו מטבחיות נשים. לא פחות משבע נשים עובדות בצוות המטבח של בר או וין, מה שיוצר סביבת עבודה נשית לגמרי, כזו שהשף הראשי עינב אזגורי מעיד שיוצרת אווירה טובה יותר מאשר בכל מטבח אחר, שקטה יותר, נעימה יותר ומוכוונת אוכל יותר. ברמן עצמה סיימה בהצטיינות לימודים בקורדון בלו, ולפני שעבדה בארץ במסעדות כמו חדר האוכל, טאיזו ופרונטו, הפסיקה לעבוד במסעדה של ג'יימי אוליבר באוסטרליה.

השפית קונסטדינה וולגרי היא אומנם לא שפית ישראלית אבל היא הזוכה של חצי הגמר האזורי של תחרות השף הצעיר של סן פלגרינו, אשר התקיים ביולי האחרון בישראל, ותייצג את ישראל יחד עם שאר מדינות ים התיכון בגמר הגדול של התחרות שיתקיים במילאנו במאי 2018. השפית הצעירה החלה את דרכה בכלל בלימודי מדעי המחשב, אבל המשיכה למטבח הייתה כל כך חזקה, שלאחר סיום הלימודים היא פנתה ללמוד בישול ומיד החלה לבשל במסעדות ברודוס ובעיר אייגו במערב יוון. משם עברה וולגרי לבשל במסעדת L' restaurant 'auberge De Lill' בצרפת, מסעדה עם שלושה כוכבי מישלן. כיום לא רק שהיא מלמדת בישול בבית ספר לעסקים ביוון, היא גם השפית הראשית של במסעדת Pelagos Sea Side בכרתים ומוכיחה בכל פעם מחדש שגם בחו"ל, נשים לא רק משתלבות יותר במטבחים המקצועיים, הן גם מובילות אותם.

אין תמונה
השפית קונסטדינה וולגרי