כרם בלה ריוחה (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
כרם בלה ריוחה. 250 מיליון ליטר יין בשנה | צילום: Getty Images, GettyImages IL

ספרד היא ארץ עם נופים מגוונים ביותר - מדבריות, ביצות, מישורים צרובי שמש, הרים מושלגים, נוף פראי וחופי ים מפותחים. כ-51 מיליון תיירים מגיעים לספרד מדי שנה, כדי ליהנות מהחיים האותנטיים והרגועים של העם הייחודי הזה, שרק משחקי הכדורגל מוציאים אותו משלוותו. אחד מאזורי הארץ הקסומים והמעניינים ביותר הוא חבל הבסקים.

יין מתקופת הרומאים

חבל הבסקים נמצא בצפון המדינה, וכולל שלוש נפות: אלבה שבירתה ויטוריה, ג'יופוסקאוה שבירתה סן סבסטיאן, וביסקאיה שבירתה בילבאו.

הקהילה האוטונומית הקטנה ביותר באי האיברי היא לה ריוחה, שמשתרעת על 120 קילומטר מדרום לנהר אברו, בעמק מוקף הרים, ובירתה לוגרוניו. המקום ידוע במיוחד בתעשיית היין שלו, שהחלה כבר בתקופה הרומאית. שטח קטן המייצר כ-250 מיליון ליטר יין בשנה, בין הרי קנטבריה שבולמים את הקור המגיע מהים והרי סיירה שבולמים את רוחות הדרום, ויוצרים יחדיו אקלים טוב לגידול גפנים.

לה ריוחה אלטה (עילית) היא אזור גבוה ולח המתאפיין בכרמים רבים, כשבסתיו העלווה מחליפה מגוון ענק של צבעים וביקבים נישאים ניחוחות משכרים של היינות האדומים. ריוחה באחה (תחתית) שוכנת לאורך גדת האברו ומצטיינת בגידול ירקות ופירות.

סיבוב "פינצ'וס"

הפרובינציה המזרחית ג'יופוסקואה מתבלטת בזכות הכפרים האותנטיים והעיירות היפות שלה, ובמיוחד בזכות פנינת חבל הבסקים, העיר סן סבסטיאן. העיר שוכנת בסמוך למפרץ הקונכייה (הקונצ'ה), וממוסגרת בשני הרים ירוקים שחובקים אותה. בשל מיקומה בצפון ההררי ומזג האוויר הנעים השורר בה בין יוני לספטמבר הפכה העיר, עוד בימיה של המלכה איזבלה השנייה, לבירת הקיץ של ספרד. במקום חופי ים מרהיבים, רובע עתיק עם סמטאות ציוריות, שדרות רחבות רצופות חנויות ובוטיקים לרוב, וכמובן מסעדות המצטיינות במטבח עשיר - מה שהופך אותה לאתר תיירות פופולרי ביותר.

סן סבסטיאן (צילום: Ryan McVay, GettyImages IL)
סן סבסטיאן. בירת הטאפאס העולמית | צילום: Ryan McVay, GettyImages IL

סן סבסטיאן ידועה גם כבירת הטאפאס, או כמו שקוראים להם במקום "פינצ'וס" - על שם הקיסמים הנעוצים במנות הקטנות, שקל לחטוף מהברים. סיבוב פינצ'וס בערב, בסמטאות העיר העתיקה, הוא חגיגה קולינרית ותרבותית, כשתוך כדי דילוג מבר עמוס למשנהו טועמים פירות ים טריים וירקות מעוצבים על קיסמים ולוגמים יין או סנגריה.

בין סן סבסטיאן לבילבאו מחברת אוטוסטרדה משוכללת, אך עדיף לנסוע בכביש הישן, שסלול על קו החוף, ולחזות בנופים יפים של מצוקים ומפרצונים, וכן לבקר בעיירות קטנות וחינניות כמו ברמאו, גטריה וגרניקה, שבה צייר פיקאסו את אחת מיצירות המופת שלו. כולן עיירות דייגים ציוריות, עם סמטאות קטנות ונמל ישן, שבו מצויות מסעדות דגים ופירות ים לרוב.

העיר האפרורית בילבאו הפכה מאז שנת 1997 לאחד ממוקדי התיירות המובילים של ספרד, לאחר שהאדריכל האמריקני פרנק גרי הקים בה את מוזיאון גוגנהיים, שנחשב לאחת מיצירות הפאר הארכיטקטוניות של העת המודרנית. בתנופה חסרת תקדים התרעננה בילבאו והוכנה בה תשתית מרשימה לקלוט את גל התיירות האדיר שפוקד אותה בעקבות הקמת המוזיאון, עשרות מסעדות ובתי קפה, בתי מלון חדשים, כבישים רחבים ועוד.

בוא לריוחה - סיור יקבים

לחובבי היין והארכיטקטורה צפויה חוויה מעניינת בריוחה. במקום יקבים מיוחדים מבחינה ארכיטקטונית ובחלקם גם מוזיאונים.

יקב ומוזיאון Dinastia Vivanco - נמצא בעיירה בריונס. זהו יקב עשיר ומושקע, בנוי כולו מתחת לפני האדמה, ונבנה כהגשמת חלום של הבעלים כיקב ייחודי וכמוזיאון על שמו.

המוזיאון מעניין, חובה לכל מבקר באזור, בין אם הוא חובב יין או לא. אפשר למצוא בו את כל הקשור לתולדות היין, עתיקות, היסטוריה, סרטים על תהליכי ייצור ובניית חביות, פינה מעשית מיוחדת להרחת והבנת ניחוחות היין, אולם של יצירות אמנות מרהיבות הקשורות ביין, ואוסף של יותר מ-3,000 סוגי אביזרים ופותחני יין שונים ומשונים.

Dinastia Vivanco, Museo de la Cultura del Vino, Carretera Nacional N-232, km 442, 26330 Briones, La Rioja, Tel: 34 941 322 323

יקב Marques de Riscal - מבנה יוצא דופן בצבעי סגול, זהב וכסף, שנבנה על ידי הארכיטקט הנודע פרנק גרי בעיירה אל סיאגו. מתחת למבנה מרתפי יין ארוכים. במקום מלון מאוד יוקרתי ומיוחד.

marquesderiscal@marquesderiscal.com Tel: 34 945 18 08 88

יקב אלקורטה Alcorta (קמפו וייחו) - יקב ענק (73 מיליון בקבוקים בשנה) עם אולם מכלים ענק שלא רואים את קצהו, ופסי ייצור שמבקבקים עשרת אלפים בקבוקים בשעה. אולם חביות יפהפה ובו 70 אלף חביות המסודרות אחת על גבי השנייה.

Bodegas Juan Alcorta, DO. Ca Rioja, Camino de la Puebla 50, 26006, Logronio, Tel: 34 941 279 900

Ameztoi בעיירה Gataria - יקב משפחתי, שהוא וכל כרמיו נמצאים ממש על הים. מגדלים שם זן ענבים ייחודי למקום בשם צ'קולי, שממנו עושים יין לבן צעיר, תוסס וקל, לשתייה בחצי השנה הראשונה שלו. בדצמבר ובינואר נמכרים כל היינות ללקוחות שבאים למקום עם האוכל שלהם ושותים ביום הקנייה כמה שהם יכולים על חשבון הבית.

המסעדות - קפיצה קטנה למישלן

בסן סבסטיאן ארבעה שווקים מקורים של מזון. השוק הוותיק והטוב ביותר הוא שוק סן מרטין. מתחתיו שוכן שוק דגים. בכל שוק אפשר למצוא את החאמון הספרדי, שעשוי מירך החזיר, שהיא ירך יותר משוישת ושרירית. יפה לראות בשווקים את הטריות הנפלאה של הדגים, הפירות והירקות.

נמל (צילום: Ryan McVay, GettyImages IL)
נמל. פלא שמאכלי הים כאן כל כך משובחים? | צילום: Ryan McVay, GettyImages IL

העם הבסקי גאה במורשת הקולינרית שלו. המטבח פשוט ומכיל חומרי גלם מקומיים טריים וטכניקות בישול עממיות. ארץ הבסקים משתרעת לאורך הפירנאים ולשפת האוקיינוס האטלנטי. בצד ההרים נוהגים לאכול יותר בשר כבוש, נקניקים ונקניקיות, ולאורך הים שפע מאכלי ים ודגים.

סן סבסטיאן היא אחת מהבירות הקולינריות החשובות של המטבח המודרני. בעיר ובסביבותיה קיימות מספר לא מבוטל של מסעדות מכוכבות מישלן, בצד עשרות מסעדות עממיות ופשוטות של טאפאסים מצוינים.

Las Vistillas - על הדרך, אחרי המוזיאון בעיירה בריונס, בבית מלון קטן, ארוחה במקום קסום מול נוף נפלא, ומנות מקומיות מצוינות. באביב ובקיץ נעים לאכול בחוץ מול הנוף המרהיב ולהרגיש כבתוך חלום טוב.

Las Vistillas, Camino de Briones s/n San Vicente de la Sonsierra 26338. Tel: 34 941 33 45 33

בית הסיידר - חוויה מקומית שכדי לחוש אותה רצוי להגיע בעונת התיירות, או בסופי השבוע העמוסים. במקום אולם גדול עם 28 חביות ענקיות ומקוררות של אלפי ליטרים סיידר אלכוהולי. המוזג פותח את הברז והסיידר מזנק למרחק של כמטר וחצי. עומדים בשורה וממלאים אחד אחרי השני את הכוסות עד לגובה של שתי אצבעות כשהסיידר מקציף ושותים מיד כשעדיין קר. כשהסיידר מתחמם הוא לא טעים. אוכלים ליד שולחנות ארוכים, כפריים ופשוטים את האוכל המקומי הגס, שכולל הרבה בשר.

Petritegi Sagardotegia Cider House 20115 astigarraga (Gipuzkoa), Tel: 34 943 457 188

Martin Berasategui - בסביבות סן סבסטיאן מצויות הרבה מסעדות מכוכבות. שלוש מהן עם שלושה כוכבים, וזו אחת מהן. רלה שאטו על שם השף והבעלים. השף, אחד מאבות הבישול הבסקי ומחזיק בעיטור הגבוה ביותר במישלן, משלב נפלא בישול מולקולרי עם קלאסי. אוכל טרי מכפרי הסביבה, מהים ולפי עונות השנה. מנות מושכות, מפתות ויצירתיות, מוגשות כיצירות אמנות צבעוניות ושמחות לעיניים. יקר.

Martin Berasategui, Loidi Kalea 4, 20160 Lasarte, Gipuzkoa, Tel: 34 943 366 471

ויש עוד מעדניות, אוכל ויין שכדאי להכיר מקרוב:

Lukas - רשת חנויות, גבינות, יין ומוצרים איכותיים ואקזוטיים. מלחים שונים, פטריות מסוגים שונים.

Solbes - רשת חנויות לאוהבי מוצרים מקומיים ופטריות, כולל הרבה סוגים של שימורי פירות ים.

La Vinateria de Gros - חנות יין לאספנים.

 

* הכותבת השתתפה בסיור בחבל הבסקים, שערכו יקבי רמת הגולן לשפים ולבעלי מסעדות