"איכות קופסאות המזון ואחסון נכון הם עניין בריאותי לכל דבר", קובע רונן טישלר, מבעלי חנות הכלים המשפחתית הוותיקה טישלר. כדי להמחיש זאת, הוא מציע לערוך ניסוי קטן בבית: אחסנו מזון רטוב, כמו דג מלוח או זיתים, בכלי שמתאים למזון יבש או בקופסת פלסטיק לא איכותית. כעבור כמה ימים, הוא אומר, תגלו שהקופסה נושאת כתמי צבע. המסקנה היא שהתרחשה אינטראקציה בין האוכל שלנו, שעוד מעט נכניס לגוף, לבין הפלסטיק. לא נעים, ובטח שלא מומלץ. אז מה עושים? זורקים לפח את כל הקופסאות הזולות מהשוק ומהסופר, ורוכשים קופסאות איכותיות.

קופסאות אחסון מהסופר (צילום: ebolyukh, Istock)
קופסאות מהסופר? היידה לפח. אל תדאגו, זה לא יעלה הרבה | צילום: ebolyukh, Istock

לפני הכל – חשוב לדעת

עולם קופסאות האחסון נחלק לשני תחומים: כלי אחסון למזון יבש וכלי אחסון למזון רטוב. מזון יבש – קטניות, סוכר, קמח, פסטה, עוגיות, קורנפלקס, פיצוחים, בייגלה ועוד – מאחסנים בקופסאות אקריליק, שהוא פלסטיק קשיח ושקוף ששומר על הטריות. הקופסאות האלו אינן מיועדות להיכנס למקרר, למקפיא, למיקרוגל או למדיח, שם הן עלולות להתעוות ולהיהרס, אלא אמורות לנוח בשלווה על מדף או בארון סגור.

הקופסאות המיועדות למזון רטוב – תבשילים, סלטים, ירקות, פירות – עשויות מפלסטיק גמיש, ובהחלט מיועדות לשימוש במקרר, במיקרוגל, במקפיא ובמדיח (אלא אם צוין עליהן אחרת). שני סוגי הקופסאות נאטמים היטב ומונעים כניסת אוויר לכלי, תכונות שקופסאות פשוטות לא מתהדרות בהן.

חשוב לשים לב, אין בעיה לאחסן מזון יבש בקופסה גמישה שמיועדת למזון רטוב, אלא רק להפך. אם נאחסן מזון רטוב בכל אקריליק קשיח שמיועד למזון יבש, דינו של המזון שיתחמצן במהרה ויתקלקל.

"תחום הקופסאות, כמו תחומים רבים בחיינו, עבר בשנים האחרונות התמקצעות של ממש", אומר טישלר. "היום כבר לא קונים סט של שש קופסאות פלסטיק זולות בסופר, אלא משקיעים בכמה קופסאות איכותיות שמחזיקות לאורך שנים, וזה עניין פחות זול".

אין תמונה
קופסאות אקריליק למוצרים יבשים. לא למקרר, לא למיקרו

אז מה לקנות?

לצרכים הביתיים הממוצעים, טישלר ממליץ לרכוש 8-6 קופסאות בגדלים שונים למזון יבש (קשיחות) ועוד 8-6 קופסאות בגדלים שונים למזון רטוב (גמישות). טיפ לחיים קלים יותר: רכשו קופסאות בצורה דומה, כדי שייכנסו זו לזו ולא יתפסו יותר מדי מקום בארון (כשהן ריקות, כמובן).

"את קופסאות הפלסטיק הפשוטות והזולות, אלו שנשארו מהגלידה או שרכשנו בכמה שקלים ברגע של חולשה, כדאי לשמור רק כדי לשלוח אוכל לילדים הביתה אחרי ארוחת שישי, או לקחת אוכל לפיקניק", אומר טישלר. "מזון שאוחסן בקופסאות כאלה טוב רק למשך יומיים, בעוד שהקופסאות הייעודיות שומרות על האוכל גם שבוע ועשרה ימים".

אם אתם מחובבי הירקות והסלטים, ייתכן שתרצו להצטייד גם בקופסה ייעודית לאחסון עשבי תיבול – קופסה עם רשת בתחתיתה, ששומרת על טריות הירק לאורך ימים רבים.

אין תמונה
קופסה של Xeonic למוצרים רטובים. אין אינטראקציה כימית

סוגים, חברות ומחירים

"יש כמה חברות ידועות שמכתיבות את הטון בענף קופסאות האחסון, ועוד כמה שמחקות אותן בצורה לא רעה בכלל", מסביר טישלר. "בכל מקרה, המחירים די דומים". מחירן של קופסאות אקריליק של חברות ממותגות מתחיל בסביבות ה-30 שקל לקופסה ויכול להסתיים ב-100 שקל לקופסה. קופסאות מפלסטיק גמיש למזון רטוב עולות 60-20 שקל לאחת.

חברות כמו OXO (של חברת Good Grips), Xeonic, Lock&Lock הן השולטות על המדפים בחנויות כלי הבית. לכל אחת מהחברות עיצוב שונה ופטנט אחר לסגירה, אבל כולן עשויות מחומרים טובים, וכמובן שומרות על אטימות. הקופסאות של OXO למזון יבש, למשל, נסגרות ונפתחות על ידי כפתור לחיצה, והקופסאות המתאימות למזון רטוב נסגרות בעזרת ארבע "כנפיים" וגומיית איטום מסיליקון. קופסאות אלו מתאימות כאמור לחימום במיקרוגל ולהקפאה, ויצרניהם מציינים בגאווה שהן אינן מכילות את החומר BPA (ביספינול איי) הידוע לשמצה.

אין תמונה
נגמרה הגלידה? נגמרה הקופסה
ומה לגבי טאפרוור?

בשביל הרבה מאיתנו, קופסת אחסון איכותית = טאפרוור. שיטת השיווק שחרתה על דגלה חברת טאפרוור העולמית, המפורסמת בכלי האחסון הטובים והיקרים שלה, מתבססת על מכירה בשיווק ישיר בלבד בחוגי בית. אי לכך אי אפשר לרכוש בחנויות קופסאות של החברה. מדובר אמנם במוצרים איכותיים עם אחריות לכל החיים לשימושים שונים ומגוונים במטבח, אבל האם מדובר במוצרים איכותיים יותר משל המתחרים ברמתם? תלוי את מי שואלים. יש מי שמוכן להישבע שאכן מדובר במופת של קופסאות וכלי אחסון ויש מי שחושב שסוד הקסם טמון בשיטת השיווק, שהופכת את הרכישה לעניין חברתי נעים ומהנה שמוסיף ערך מוסף. כך או כך, הפורומים באינטרנט מלאים בפרטים של מציגות שישמחו להזמין אתכם לחוג בית שמכונה גם מסיבת טאפרוור.

עוד פתרונות אחסון ששווה להכיר

חידוש מרענן שנכנס לתחום האחסון הוא קופסאות עם משאבה, שבנוסף לאטימה של המכסה מאפשרות את שאיבת האוויר שכלוא בפנים. קופסאות אלו מאריכות את חיי המדף של האוכל, הן היבש והן הרטוב, ומחירן כ-100 שקל לקופסה ועוד כ-100 שקל למשאבה (אפשר לרכוש במבצע ב-178 לשני הפריטים).

בנוסף, יש את תחום קופסאות הזכוכית, אשר חולשות על פלח שוק קטן יותר. הן כבדות ושבירות, אבל היתרון הגדול שלהן הוא שהזכוכית לא סופגת טעמים ואין בה סכנה לאינטראקציה כימית עם המזון. כלי זכוכית אפשר למצוא בכל רמות המחירים; כלים מעוצבים של חברת bodum, למשל, עולים 54-45 שקל למכל.

פטנט אטימה חדש יחסית שייך לחברת אני-לוק: אוטם שקיות מזון באמצעות קשית צבעונית. לדברי טישלר מדובר במוצר זול ומוצלח מאוד (כ-10 שקלים לקשית), שעשה מהפכה של ממש אפילו במטבח הפרטי והמאובזר שלו.

>> עוד בסדרת המטבח המושלם:
המדריך לקניית תנור וכיריים
המדריך לקניית מקרר
כלי הגשה ואירוח - מה באמת צריך בבית?
האביזרים והגאדג'טים שאתם חייבים במטבח
אביזרי האפייה החשובים ביותר
איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?
הסירים ומחבתות שצריך בכל בית
בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח
3 חומרי הניקוי הכי חיוניים במטבח