גאדג'טים זה כיף, אבל לפני שנתפנה להציץ בכלים המגניבים שאתם לא צריכים אבל בטח מאוד רוצים – בואו נסקור את אביזרי הבישול הנחוצים באמת, אלה ששום מטבח ראוי אינו שלם בלעדיהם.

תפוח מקולף וקולפן (צילום: istockphoto)
קולפן איכותי. אחד הכלים הכי חשובים במטבח | צילום: istockphoto

חובה בכל מטבח

רונן טישלר, מבעלי חנות הכלים המשפחתית הוותיקה טישלר, מונה את פריטי החובה בכל מטבח, לפי דרישת הקהל בחנות:

1. קולפן טוב. מחיר: 10 עד 70 שקל, ההבדל הוא באיכות ובמותג. בדרך כלל עשוי נירוסטה, אבל יש גם קרמי (29 שקל). "אם רוצים להשקיע יש גם קולפנים ייעודיים לז'וליאנים (גפרורים) או לעגבניות", אומר טישלר. "קולפן טוב מחזיק מעמד זמן רב, לפחות עד שהוא אובד בפח, שזו הסיבה הראשונה שבגללה אנשים קונים קולפן חדש".

2. כותש שום. יש את הכותש המסורתי ממתכת, ואם אתם מחליטים לרכוש כזה – לכו רק על זה שמיוצר בארץ על ידי חברת פל-עד, ולא על חיקוי סיני, מדגיש טישלר. יש גם כותשים מעוצבים של חברות ממותגות, כמו כותש השום הצבעוני garlic twist, שעולה 54 שקל.

אין תמונה
מנדולינה. חיתוכים בעוביים שונים
3. פומפייה ומנדולינה. כלים חשובים ביותר לחיתוך ירקות. חברת בורנר הגרמנית היא השולטת בשוק, ומציעה מנדולינה עם להב בצורת V (100 שקל). יש גם מנדולינות יקרות יותר, שמציעות אביזרים רבים יותר (300-200 שקל).

4. סכין טובה. לזה הקדשנו כתבה בפני עצמה.

5. משטח חיתוך. משטחי הבמבוק נעשו לאחרונה פופולריים מאוד. הם קשים ולא סופחים נוזלים, לא הורסים את הסכין וגם ידידותיים לסביבה (כי אינם מצריכים כריתת עצים). בתחום משטחי החיתוך מפלסטיק יש משטחים אנטי בקטריאליים (של נאופלם, למשל, 49, 59 או 79 שקל בהתאם לגודל), שהחליפו את משטחי הפלסטיק הזולים שנשרטים מהר ואוגרים חיידקים. משטחי הזכוכית נעלמו כליל מהשוק, מכיוון שהם הורסים את להב הסכין.

6. ששת. סט הכפות, הנחוץ בכל מטבח. המסורתי עשוי נירוסטה, ויש גם כזה ממלמין, שמתאים לכלי טפלון.

קרש חיתוך וירקות (צילום: istockphoto)
קרש חיתוך. היום הכי פופולרי הבמבוק | צילום: istockphoto

לשם השוואה, ארבעת "אבות המזון" של כל מטבח שמציגה אילנית אבי-גיא, הקניינית של רשת דומו, דומים מאוד: קולפן טוב, כותש שום, סכין שף טובה וקרש חיתוך. "בעזרת הארבעה האלה אפשר לעשות את רוב הפעילויות במטבח". המוצרים הנוספים שנכללים ברשימת החובה-בכל-מטבח שלה הם סכין ירקות, מייבש חסה, מסננת (עדיף כזו לפסטה, שתשמש גם לדברים אחרים כמו קטניות), מגרדת עם מגוון עוביים ופותחנים לשימורים, ליין ולבירה.

>> בואו לקנות מוצרי מטבח בדיל היומי שלנו!

איך בוחרים?
לדברי אבי-גיא, גם באביזרים האיכות היא העיקר: "זה משנה אם אביזר עשוי ממתכת או מפלסטיק, אבל גם מאיזה סוג של מתכת. יש, למשל, מוצרים מתוצרת הודו שעשויים ממתכת ממוחזרת, והם חזקים פחות ממוצרים ממתכת שלא מוחזרה.

"בנוסף, חשוב לשים לב שמוצרים עם להב יהיו מנירוסטה, כדי שלא יחלידו – בעיקר קולפן וכותש שום, שקשים לניקוי. כדי למנוע היווצרות של חלודה כדאי לנגב ולייבש מוצרים עם להב מיד אחרי השימוש. לא כדאי להסתפק במוצר זול בטענה שאפשר להחליפו בתוך כמה שבועות או חודשים. להרבה מוצרים פופולריים יש חיקויים זולים שנראים מאוד דומה, אבל הם מתקלקלים אחרי זמן קצר. תמיד עדיף להשקיע במוצר טוב ואיכותי שיחזיק לאורך זמן ולא יחליד, בעיקר בגלל שלא תמיד רואים את החלודה.

"עוד דבר חשוב הוא הארגונומיה, הנדסת האנוש. ארגונומיה טובה מבטיחה אחיזה טבעית וקלה, ללא שימוש בכוח, וזאת הרי המטרה – לייעל ולהקל".

לא חובה, אבל נחמד שיש

אחרי שאבזרתם את המטבח במוצרי החובה, אפשר להתפנות לרכישת אביזרים חביבים ויעילים נוספים, שאתם אמנם לא חייבים אבל יהפכו את חייכם לקלים ונעימים יותר.

ברשימה הזו מופיעים כף פריזיאן, שמשדרגת את האסתטיקה של ההגשה, קוצץ ירקות עם מכל שמשמש להכנת סלט, צ'יפס, בצל קצוץ ועוד (המקורי הוא של חברת Progressive), ומגרדת עם קופסה.

עוד אביזרים שאבי-גיא מציעה להצטייד בהם הם מגלען זיתים, מיכל עם ספריי לשמן, מערכת של ארבעה משטחי חיתוך – ליצירת הפרדה בין ירקות, בשר, דגים ולחם – וסוחט לימון. וטישלר מוסיף את מייבש הכלים של דיש וויש, שאינו סופח ריחות, את המולי, שחזר לככב בזכות העובדה שהוא מועך פירה, עגבניות מבושלות וחצילים ללא הקליפה, ואת מכונות הפסטה, שהפכו לגאדג'ט טרנדי, במיוחד בתחום המתנות.

אין תמונה
קוצץ ירקות של פרוגרסיב. מאוד עוזר

איזה לקנות?
אבי-גיא מציינת כמה מותגים פופולריים בתחום האבזור: "זיליס הכי איכותיים, אם כי לא הכי פופולריים,OXO האמריקאית נחשבת פופולרית מאוד בזכות הניחוח הניו יורקי שלה, ול-Cuisipro הקנדית יש פטנטים מוצלחים במיוחד לאפייה, כמו מטרפה עם כדור בפנים, שיוצר קצפת עמידה יותר".

גאדג'טים חדשים

חיים לוי, מנהל מכירות באתר כלי בית, מספר על כמה מהגאדג'טים היותר מבוקשים אצלם: "השנה, כמו בשנה שעברה, פורט גרגירי הרימונים היה מבוקש מאוד. גם אוטם השקיות, שקצת נעלם, חזר לאחרונה לככב בגרסה צבעונית". מתחום הסיליקון הוא מונה חידושים כמו סוחט לימון מסיליקון וקולף שום מסיליקון.

"מוצר שקיים כבר שנים רבות אבל לאחרונה הפך לפופולרי הוא אבן שמוט לתנור, שמשמשת להכנת פיצות ופוקצ'ות. ועוד תחום שקיים שנים אבל לאחרונה קיבל תאוצה הוא המחבתות הקרמיות הצבעוניות. יש מותג חדש בארץ שנקרא Flonal - זו חברה איטלקית שמייצרת מחבתות קרמיות במחיר שווה לכל נפש, בדומה למחבתות של נאופלם המוכרת. יש אפילו מחבת שעשויה מציפוי יהלומים שזוכה לאחרונה לתהודה".

מחבת להמבורגר (צילום: באדיבות www.kleibait.co.il)
מחבת להמבורגר. מה, אין לכם כזאת? | צילום: באדיבות www.kleibait.co.il

עוד מוצרים נחמדים, למי שכבר יש לו כבר הכל: מחבת להמבורגרים (כ-236 שקל באתר כלי בית), מחבת לפנקייקים שנראים כמו ופל בלגי (כ-200 שקל), מקציף ומחמם חלב, ואפילו מספריים לפיצה. אבי גיא מספרת על כלים ייעודיים לבישול ביצים עלומות – תחום שלאחרונה צובר מעריצים.

אבי-גיא מזכירה גם את תחום מוצרי הסיליקון, שזוכה להמון תשומת לב בשנים האחרונות. "יש שני מוצרי סיליקון מוצלחים במיוחד בעיני: הראשון הוא שק לחליטה – שק מסיליקון שמתאים להכנסת עשבי תיבול למרק או לתבשיל, ובעצם מחליף את הבוקה גרנייה – והשני הוא סיר אידוי מסיליקון. יש לו שתי קומות, כך שאפשר לאדות בו ירקות ודגים בו זמנית, הוא מתקפל בסוף השימוש, הוא קל לניקוי ולאחסון. שני המוצרים הם של החברה הספרדית Lekue".

גם לוי וגם אבי-גיא מציינים את הבננה באג – שקית לאחסון בננות והארכת חייהן, 50 שקל – כגאדג'ט מוצלח במיוחד. מצד שני, שניהם זוכרים היטב לא מעט מוצרים שהיו להיט והתגלו כפלופ. בקיצור, קחו בחשבון שחלק מהאביזרים שנראו כל כך מדליקים בחנות יתגלו כהימור כושל, ויעברו אחר כבוד למגירה זניחה במטבח.

>> עוד בסדרת המטבח המושלם:
המדריך לקניית תנור וכיריים
המדריך לקניית מקרר
כלי הגשה ואירוח - מה באמת צריך בבית?
איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?
הסירים ומחבתות שצריך בכל בית
קופסאות אחסון: מדריך קנייה ושימוש
בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח
3 חומרי הניקוי הכי חיוניים במטבח