אין תמונה
הספר של כספין. "היום שם המשחק הוא אקלקטיקה"

פעם, מזמן, כל זוג שהתחתן היה מצויד מיידית בסרוויס: מערכת כלי אירוח והגשה מרובת חלקים, שבלעדיה אי אפשר היה להתחיל את החיים המשותפים. לרוב זה היה סט של 12 או 18 מכל אחד – צלחות למנה עיקרית, צלחות למנה ראשונה, מרקיות, צלוחיות לקינוח וספלים – ובנוסף קערות וכלי הגשה בגדלים שונים (למרק, לדג, לקומפוט). לעתים היה גם קנקן לחלב, קנקן לתה/קפה, מלחייה ופלפלייה, והמשקיענים במיוחד היו כוללים בסט גם מחזיק מפיות. הכל תואם והרמוני, בדרך כלל בצבע לבן או קרם, לפעמים עם עיטור של פרח או שיבולת. "היום", אומר יובל כספין, מחבר הספר "אורחים שולחן" (הוצאת קוראים), "שם המשחק בכל התחומים הוא דווקא אקלקטיקה".

צלחות

רובנו עושים הפרדה בין צלחות לשימוש יום-יומי של בני הבית לבין צלחות לאורחים, כך שכמעט בכל בית אפשר היום למצוא לפחות שתי מערכות כלים.

כמה צלחות צריך, ואיזה?

אורית רוט, בוגרת האקדמיה לאמנות ברומא, מעבירה סדנאות לעריכת שולחן ומחברת הספר "היופי שלפני - אמנות עריכת השולחן" (הוצאת אורוט), מסבירה שהתשובה תלויה במספר בני המשפחה, באינטנסיביות האירוחים וכמות האורחים ובסגנון האירוח (ארוחה מרובת מנות לפי כל כללי הטקס או ברביקיו בחצר; הגשה או מזנון).

מערכות אוכל מגיעות בכפולות של שש (6, 12, 18 וכך הלאה) וכוללות בדרך כלל ארבעה פריטים – צלחת למנה עיקרית, צלחת קטנה יותר למנה ראשונה, קערה למרק וצלחת קטנה לקינוח. לדעת רוט תמיד כדאי לרכוש מערכת מלאה (של שלושה פריטים לפחות), ואפשר בצירוף ספלים לשתייה חמה וקערות הגשה תואמות.

כספין דוגל במוטו שכל יום הוא חג, ושלא חייבים שני סטים אלא סט בסיסי אחד שיש בו אופציות למשחק. "הכל תלוי באבזור שמסביב", הוא אומר, "רצוי שהסט הבסיסי יהיה בצבעי לבן או אוף-ווייט, ואז אפשר, למשל, להחליף רק את צלחות המנה הראשונה בצלחות צבעוניות, או שכל סוג צלחות בסט יהיה בצבע שונה, אבל רק בטון אחד. זה יוצר עומק למראה השולחן".

סידור שולחן (צילום: אורית רוט)
כשהצלחות באוף-ווייט, אפשר לגוון בכיף עם העיצוב | צילום: אורית רוט

ואם אנחנו רוצים להשקיע?

כלי האוכל המוצעים בחנויות השונות עשויים בעיקר קרמיקה, זכוכית או פורצלן, ולפעמים מתכת, אבן או פלסטיק. מה עדיף? עניין של מחיר, עמידות וטעם. מצד אחד, שככל שהחומר איכותי יותר, כך האירוח משאיר יותר רושם. מצד שני, אומרת רוט, "יכולת ההישרדות של הכלים עומדת בדרך כלל ביחס הפוך למחירם. ככל שהצלחת עשויה מחומר יקר יותר כמו פורצלן, היא יותר שבירה.

"אם הרושם מאוד חשוב לכם, אתם מוזמנים לבחור בכלים שיש בהם משום הצהרת סטטוס של ממש – כמו המותגים Villeroy&Boch או gold luxembour. גם כלים מקרמיקה, שעשויים בעבודת יד, הם מרשימים ויפים ובדרך כלל מאוד יקרים. החיסרון שלהם הוא שהם מגבילים מאוד ביכולות שילוב הצבעים בשולחן ובאביזרים הנלווים".

"על כל פנים", אומרת רוט, "אני לא חסידה של מותגים, ואני מאמינה שאפשר להגיע לתוצאות מרשימות גם אם רוכשים כלים במחירים נוחים ומשקיעים בעיצוב השולחן".

ההצעה של כספין היא לכתת רגליים ולחפש כלים דווקא במקומות לא צפויים. "מותגים לא עושים רושם על אף אחד, והיום הכל ניתן לחיקוי", הוא מסביר. "בהחלט אפשר למצוא כלים יפים בשווקים, בחנויות אאוטלט של הרשתות הגדולות, ברשתות עממיות, בחנויות יד שנייה ועוד". ההצעה שלו היא לרכוש פריט אחד שאתם ממש אוהבים, ואז להסתובב איתו בחנויות ולהתאים לו כלים משלימים.

אין תמונה
צלחות של ג'ף בנקס, איי.די דיזיין. 29 שקל לאחת

סט תואם או סגנון חופשי?

התשובה פשוטה: אין בעיה לשבור את האחידות, כל עוד ממשיכים לשאוף לקו עיצובי כלשהו. "חשוב ליצור שפה משותפת להכל", מסביר כספין, "קונספט היא מילת המפתח, כי כשאין הרמוניה כולם מרגישים את זה".

אורה הר-לב, הקניינית הראשית ברשת IDdesign, משבחת את הסגנון החופשי, ומספרת שאפילו הטרנד השולט כרגע, שמגיע אלינו מאנגליה, מאופיין בתערובת אקלקטית של סגנונות.

והמחירים?

נתחיל ביקרים: סט לשישה סועדים של חברת Villeroy & Boch היוקרתית יעלה כ-1,500 שקל (להשיג ברשת קלאסיקה), צלחת בודדה של חברת קורנינג (נקראת גם (Corelle, המתהדרת בעובדה שהצלחות שלה הן החזקות בעולם, עולה בין 30 ליותר מ-100 שקל (אם כי אפשר להשיג סט ל-18 סועדים במחיר של בין 550 ל-800 שקל), וכך גם צלחת של חברת רוזנטל הגרמנית.

צלחת בעיצובו של ג'יימי אוליבר תעלה לכם החל מ-49 שקל, וכזו של ג'ף בנקס הבריטי- מ-29 שקלים (להשיג ברשת IDdesign).

אם אתם מחפשים כלים איכותיים בטווח המחירים הבינוני-גבוה תוכלו למצוא אותם ברשתות כמו דומו, נעמן פורצלן ו-IDdesign, ואילו ברשתות הום סנטר, אייס, ששת, איקאה וכדומה תמצאו כלים במחירים נמוכים יותר, שמתחילים בשקלים בודדים לצלחת (100 שקל לסט לשישה סועדים). טיפ קטן לרוכשים: אף פעם אל תקנו בדיוק את כמות הצלחות שאתם צריכים – שלא יישבר לכם הלב בכל פעם שתתרסק לכם אחת בכיור.

צלחת שעליה מצוייר פרצוף (צילום: nailiaschwarz, Istock)
סגרנו את עניין הצלחות? בואו נעבור הלאה | צילום: nailiaschwarz, Istock

כלי הגשה

"אם סט הכלים הוא צבעוני אפשר לקנות כלי הגשה (כמובן כאלה שעמידים לחימום בתנור ובמיקרוגל) שצבעם תואם לסט. אם לא מוצאים, או שרוצים לשבור את האחידות, כדאי לקנות כלי זכוכית שקופים או לבנים", מסבירים כספין ורוט.

מספר כלי הגשה שלכם צריך להיות כמספר המנות בארוחה. גם כאן, חשוב להתאים את הרכישה לאופי האירוח המקובל אצלכם. אם אתם מאלה שמכינים הרבה מנות קטנות מוטב שתרכשו הרבה כלים וקערות קטנות יחסית; אם אתם נוהגים להכין מנה אחת שהיא מרכז הארוחה (למשל תבשיל קדירה שכולל בשר וירקות) – דרוש לכם כלי הגשה גדול מאוד.

הקפידו לאבזר את המטבח שלכם גם בכלים עמוקים וגם בשטוחים, ועדיף בכמה גדלים מכל סוג (קערה גדולה לסלט או לפסטה לצד קעריות קטנות לסלטים; כלי הגשה שטוח גדול לדג, לנתח בשר או לעוף, וכמה כלי הגשה קטנים ובינוניים למאפים). בנוסף, כדאי לרכוש מגש גדול לנשיאה ולפינוי האוכל והכלים. טיפ קטן: חממו את כלי ההגשה מראש, כדי שלא יצנן את המנה.

אין תמונה
כלי הגשה. בעיקרון, צריך מהכל

כוסות וספלים

רוט ממליצה לקנות לאבזר את המטבח בכוסות מזכוכית שקופה נמוכה ורחבה או צרה וארוכה. אופציה נוספת היא כוסות מקרמיקה אטומה, שהן לרוב עבות יותר וצבעוניות.

גם כוסות ליין צריך שיהיו במטבח, ומכיוון שיש להן נטייה להישבר, מוטב להצטייד בכמה סטים, של גביעים מזכוכית או קריסטל על רגל. המהדרין מגישים כל סוג יין עם הגביע שמתאים לו, אבל אם אתם לא פריקים של יין אתם בהחלט יכולים להסתפק בגביעים הסטנדרטיים שנמכרים בכל רשת או חנות כלי בית. וויסקי, ברנדי, בירה, ליקר, יינות קינוח, וודקה, עראק, יינות מבעבעים, מרטיני, מרגריטה, טקילה, קוקטיילים וכדומה נהוג להגיש בגביעים ייעודיים – עכשיו רק נותר לכם לרכוש גביעים בהתאם למשקה הפופולרי על שולחנכם.

גם ספלים לשתייה חמה, עם או בלי תחתית תואמת, כדאי לקנות בשפע. רוט ממליצה על ספלים לשימוש יום-יומי של בני הבית וסט נוסף לאירוח. את אלה המיועדים לאורחים אפשר לקנות כחלק ממערכת האוכל הכוללת, או כסט לקפה בפני עצמו. גם כאן, מוטב לבחור בצבע בהיר וסולידי. המדקדקים יכולים לרכוש גם כוסות מזכוכית שקופה ודקיקה במיוחד שנקראות יינה גלאס. "הפולנים מאוד אוהבים לשתות בהן את התה שלהם", מסבירה רוט.

סוגים שונים של כוסות שתייה (צילום: luba, Istock)
כוסות. לא להיבהל, לא צריך את כל הסוגים | צילום: luba, Istock

סכו"ם

רוט מסבירה שסכו"ם מלא בארוחה צריך לכלול סכין ארוכה, סכין קטנה יותר המתאימה לדג (אם מוגש), כף, כפית, מזלג גדול ומזלג קטן לדג (שוב, אם מוגש). המדקדקים יגישו בשר עם סכינים מתאימות, בעלות להבים חדים ומשוננים יותר, בנוסף לכל השאר. אם זה נשמע לכם יותר מדי בשביל המטבח שלכם, אתם יכולים ללכת עם כספין, שטוען שאפשר להסתדר עם סכו"ם בסיסי בכל המנות. "הטיפ שלי", הוא אומר, "הוא באבזור ובקישוט – לחבוק את הסכו"ם בבד נאה או בתכשיט, שאפילו אפשר לתת לאורחים כמתנה. זה יותר חשוב מכללי הטקס".

>> עוד בסדרת המטבח המושלם:
המדריך לקניית תנור וכיריים
המדריך לקניית מקרר
האביזרים והגאדג'טים שאתם חייבים במטבח
איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?
הסירים ומחבתות שצריך בכל בית
קופסאות אחסון: מדריך קנייה ושימוש
בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח
3 חומרי הניקוי הכי חיוניים במטבח