כיור מלא כלים (צילום: RapidEye, Istock)
כיור מלא. יודעים כמה חיידקים מתרוצצים כאן עכשיו? | צילום: RapidEye, Istock

נכון המטבח תמיד מרגיש כמו המקום הכי נקי בבית? אז מסתבר שהוא לא. מחקרים מראים שברז הכיור, מטלית הניקוי וקרשי החיתוך הם מהחפצים המלוכלכים ביותר בבית שלנו (כן, אפילו יותר מהשירותים). אז מה עושים? מנקים.

"הגישה שלי היא לנסות לא להעמיס המון חומרי ניקוי לכל פיפס במטבח, אלא ללכת על כמה מוצרים בודדים, שהעיקרי שבהם הוא מוצר ניקוי רב תכליתי", אומרת שרה ספיר, מנהלת תקשורת שיווקית של חברת קלין.

אילו חומרי ניקוי צריך שתמיד יהיו במטבח?

1. נוזל כלים. נוזלים לשטיפת כלים נבדלים לא רק בשם המותג, בצבע, בריח או בפרסומת, אלא בעיקר באחוז החומר הפעיל שיש בהם, אומרת ספיר. "יש חברות שמכניסות 36 אחוז חומר פעיל ויש כאלו שמכניסות 18 אחוז חומר פעיל, שזה בדיוק חצי, ולצרכן לא יודע את זה, כי ברוב המקרים זה מופיע באותיות קטנות בתווית האחורית. 18 אחוז זה מעט מדי ו-36 אחוז עלול לגרום לגירוי של עור הידיים אצל מי שרגיש, לכן כדאי ללכת על הביניים - 24 אחוז של חומר פעיל".

2. חומר לניקוי רב תכליתי. מתאים לרוב השימושים במטבח הביתי – כולל ארונות עץ או פורמייקה, וגם מוצרי חשמל. "עדיף לבחור בנוזל לניקוי רב תכליתי אחד שייתן מענה לרוב חומרי הגלם והמשטחים במטבח", מסבירה ספיר. "מדובר בדרך כלל בנוזל עדין שמתאים גם לעור הידיים. רוב נוזלי הניקוי הרב תכליתיים מתאימים לכ-50 שימושים שונים, אחד מהם הוא משטחי שיש מכל הסוגים – גם טבעיים וגם סינתטיים". ספיר ממליצה לנקות בנוזל רב תכליתי את השיש, הכיור, הארונות (בשיטת רסס ונגב, בלי סקוץ' או מים), מכשירי החשמל, הרצפה וכדומה.

בחורה עצובה בורוד מחזיקה חומרי ניקוי וספוג קשור לה (צילום: Lise Gagne, Istock)
במקום כל אלה, אפשר להשתמש בנוזל אחד | צילום: Lise Gagne, Istock

3. מסיר שומנים. מסיר השומנים ישמש אותנו להסרת כתמים עיקשים מהכיריים (במיוחד כיריים מאמייל או מנירוסטה) או בתוך התנור והטוסטר אובן, ויוכל להחזיר למצב חדש גם סירים ותבניות.

"מדובר בחומרים כימיים חזקים שמבוססים על סודה קאוסטית, שעלולה לגרום לכוויות בידיים", מסבירה ספיר. "לכן חשוב לשים לב כשמשתמשים במסיר שומנים לא להתיז על השיש, כי הוא עלול להיפגע מזה אנושות". היום, היא מספרת, המגמה היא לצמצם את אחוז הסודה הקאוסטית עד רמה של חמישה אחוזים, אבל הסכנה עדיין קיימת.

לפני רכישה של כל אחד מהמוצרים, ספיר מזכירה לוודא שהמוצר שייך למותג מוכר ועומד בתקנים, ולפני השימוש – לקרוא את ההוראות טוב, ולנסות את החומר בפינה נסתרת.

ויש גם חומרים אקולוגיים

לדעת ספיר, המגמה הירוקה בתחום חומרי הניקוי היא מבורכת: "מוצרי ניקיון טבעיים זה בהחלט הכיוון. יש כבר חומרים יעילים וטובים, ויש עדיין כמה בעיות של יעילות שייפתרו בעתיד הקרוב". לדבריה, גם רבים ממוצרים הניקוי הרגילים הם פריקים ביולוגית, כלומר לא יוצרים משקעים בטבע. איך יודעים איזה תכשיר אקולוגי באמת יעיל? רק על ידי ניסוי וטעייה, או המלצות של מי שכבר התנסה.

חומץ, לימון וסודה לשתייה: חומרי ניקוי מהטבע

לצד תעשיית חומרי הניקוי הענפה יש לא מעט אנשים שבוחרים לנקות את ביתם, ובפרט את המטבח, בחומרים טבעיים כמו חומץ, סודה, לימון ומלח לימון.

חומץ יכול להוות תחליף לא רע לחומרי ניקוי עתירי כימיקלים. אפשר לנקות בעזרתו את האבנית מהקומקום, מהמדיח ואפילו מהצינורות של מכונת הקפה היקרה. אפשר להבריק בעזרתו משטחי זכוכית, בהם דלת התנור או משטח הכיריים, ואפשר להבריק איתו את הסכו"ם. מדובר בחומר ניקוי רב תכליתי, ואם מדללים אותו במים ביחס של 1:1 אפשר לנקות איתו כמעט כל משטח או מוצר (בתנאי שאינו עשוי מסידן).

מבחינת סיכונים – גם אם נשאר קצת חומץ בקומקום, לא מדובר בחומר רעיל ולכן הבעיה היחידה תהיה טעם הלוואי.

גם לימון, מלח לימון ואבקת סודה לשתייה עוזרים להסרת אבנית, הברקה והלבנה וספיחת ריחות לא נעימים. ספיר ממליצה להכניס למדיח חצי לימון בתוך טול או רשת, להברקת הכלים ונטרול ריחות, ויש גם טיפ לניקוי צנרת המטבח משומנים: שופכים לכיור שקית סודה לשתייה וחצי כוס חומץ, ולאחר מכן קומקום שלם של מים רותחים.

>> עוד בסדרת המטבח המושלם:

המדריך לקניית תנור וכיריים

המדריך לקניית מקרר

כלי הגשה ואירוח - מה באמת צריך בבית?

האביזרים והגאדג'טים שאתם חייבים במטבח

איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?

הסירים ומחבתות שצריך בכל בית

קופסאות אחסון: מדריך קנייה ושימוש

כל אביזרי האפייה שאתם צריכים

בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח