קרוסטטה תפוח בדבש
קרוסטטה תפוח בדבש - אפילו לא צריך תבנית מיוחדת בשבילו | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

פאי, טארט, גאלט וקרוסטטה – כל אלו שמות למאפים דומים מתרבויות שונות. כולם מבוססים על בסיס של בצק ומלאים במלית רכה של פירות או כל מלית אחרת.

הגרסה האיטלקית, הקרוסטטה, היא הגרסה החופשית מבין כולן – בצק פריך עם מלית של פירות העונה המעוצב ביד חופשית. כדי להכין קרוסטטה אין צורך בתבנית אפייה מיוחדת. העיצוב החופשי מקנה לה מראה כפרי, אפילו קצת מרושל. ניתן למלא אותה כמעט בכל פרי שרוצים – פירות הקיץ נהדרים לצורך כך – שזיפים, אפרסקים, משמשים ואפילו פירות יער טריים. הקרוסטטה עושה הרבה כבוד לפרי הממלא אותה והוא למעשה הכוכב המרכזי של המנה.

לכבוד החגים הבאים עלינו לטובה (כן, כן זה בקרוב!) בחרתי להכין הפעם קרוסטטה עם תפוחי עץ ועם זיגוג של דבש.

תפוחים פרוסים
את התפוחים מקלפים ופורסים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מכינים בצק פריך ומאפשרים לו להתקרר במקרר. בזמן שהבצק מתקרר, קולפים, חוצים ומגלענים תפוחי עץ. כל חצי פורסים לכ-8-10 פרוסות דקות. מניחים את פרוסות תפוחי העץ בקערה ובה מיץ לימון סחוט טרי. מערבבים היטב על מנת שהתפוחים לא ישחירו.

קרוסטטה תפוח בדבש - מורחים את המילוי על הבצק
את המלית מורחים על הבצק, אבל משאירים שוליים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

באותה הקערה בה הכנו את הבצק, מערבלים יחד את חומרי המלית, עד לקבלת תערובת משחתית. מוציאים את הבצק מהקירור, מרדדים אותו לעיגול דק, ומורחים במרכזו את המלית בשכבה דקה. מותירים שוליים של כ-3 ס"מ.

קרוסטטה תפוח בדבש - מסדרים את התפוחים
את התפוחים מסדרים מעל בצורת רעפים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מסדרים את פרוסות התפוחים בצורת מניפה על גבי המלית. מתחילים מהעיגול החיצוני ומתקדמים כלפי פנים.

קרוסטטה תפוח בדבש - מסדרים את התפוחים
ככה בדיוק, עד הסוף | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

ממשיכים עד לכיסוי מלא של המלית.

קרוסטטה תפוח בדבש - סוגרים את הבצק
וסוגרים עם השוליים | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

סוגרים את השוליים על גבי שכבת התפוחים ומעבירים לאפייה. בזמן האפייה מכינים את זיגוג הדבש.

קרוסטטה תפוח בדבש
אופים, מצננים ומברישים בסירופ הדבש | צילום: חן שוקרון, אוכל טוב

מוציאים מהתנור, מצננים מעט, מברישים בזיגוג הדבש ומגישים.

קרוסטטה תפוחים ודבש

המרכיבים:
לבצק:
1 כוס (140 גרם) קמח
1/4 כוס (35 גרם) שקדים לבנים טחונים דק
2 כפות (25 גרם) סוכר
קורט מלח
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
6 כפות (90 מ"ל) שמנת מתוקה

למלית:
3-4 תפוחי עץ גדולים או 5-6 קטנים (אפשר מזנים שונים: גולדן דלישס, גרני סמית, פינק ליידי, יונתן)
2-3 כפות מיץ לימון סחוט טרי
1/4 כוס (35 גרם) שקדים לבנים טחונים דק
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1/2 כפית קינמון טחון
50 גרם חמאה רכה

לזיגוג:
1 כף דבש
1 כף מים רותחים

אופן ההכנה:

1. להכנת הבצק: מערבלים במיקסר עם וו גיטרה קמח, שקדים טחונים, סוכר ומלח. מוסיפים את קוביות החמאה ומערבלים עד לקבלת תערובת עם פירורים גסים. מוסיפים בהדרגה את השמנת המתוקה (בכל פעם כף אחת בלבד) רק עד שהבצק מתחיל להתגבש. עוצרים את המיקסר. בעזרת הידיים, מאחדים את גושי הבצק לכדור אחד, משטחים מעט. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור למשך כחצי שעה-שעה. בזמן הזה מכינים את המלית ואין צורך לשטוף את קערת המיקסר.

2. להכנת המלית: לקערה גדולה סוחטים את מיץ הלימון. קולפים, חוצים ומגלענים את תפוחי העץ. פורסים כל חצי תפוח לכ-8-10 פרוסות דקות. מעבירים מיד לקערה עם מיץ הלימון. מערבבים היטב כך שפרוסות תפוחי העץ יצופו היטב במיץ שימנע את השחרתן.

3. באותה קערת המיקסר בה הכנו את הבצק מניחים חמאה הרכה, קינמון, סוכר ושקדים טחונים. מערבלים היטב עד לקבלת תערובת משחתית.

4. להרכבה: מחממים את התנור לחום של 200 מעלות. מוציאים את הבצק מהקירור. על גבי משטח מקומח קלות מרדדים את הבצק לעיגול בקוטר של כ-30 ס"מ. במרכזו מורחים בשכבה אחידה את המלית, משאירים שוליים של כ-3 ס"מ. מסדרים על גבי המלית את פרוסות תפוחי העץ באופן חופף, מתחילים מהעיגול החיצוני ומתקדמים כלפי פנים. מקפלים את שולי הבצק על גבי פרוסות התפוחים.

5. מעבירים לתנור ואופים כ-25-30 דקות, עד שהבצק מזהיב קלות.

6. בזמן האפייה מכינים את זיגוג הדבש: בקערית קטנה ממיסים את הדבש במים הרותחים, מערבבים היטב.

7. מוציאים את הקרוסטטה מהתנור ומצננים מעט, מברישים  את התפוחים ואת שולי הבצק בזיגוג הדבש. מגישים.

8. הקרוסטטה במיטבה ביום הכנתה. מעבר לזה הבצק נוטה להתרכך. שומרים מכוסה היטב בטמפרטורת החדר.

* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בשבוע שעבר הכנו טארט שושני נקטרינה בסירופ
>> סלט טאבולה של בוקר

 >> כל המתכונים לראש השנה