עוגת תפוזים וסולת (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
עוגת תפוזים וסולת. ביי תפוזים, נתגעגע | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

החורף שהבליח לרגע בשבוע שעבר הזכיר לי שעונת התפוזים מתקרבת לקיצה וזה בדיוק העיתוי הנכון להכין עוגת תפוזים לחה ונהדרת.

ייחודה של העוגה הזו שהיא משלבת בתוכה גם קמח לבן רגיל, גם סולת ואבקת שקדים. השילוב של השלושה מעניק לעוגה מרקם וטעם מיוחד וקצת גרגירי. בשונה מעוגות הסולת הרגילות, הדחוסות והעמוסות בסירופ מתוק, זוהי דווקא עוגה מאוד קלה ואוורירית, ועל אף השימוש בסירופ תפוזים, היא איננה מתוקה מידי.

עוגת תפוזים וסולת - החומרים היבשים (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מערבבים את 3 סוגי הקמחים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

בקערה אחת משלבים את 3 הקמחים – הקמח הלבן, הסולת ואבקת השקדים. אני השתמשתי בקמח לפסטה (סולת דקה), אבל ניתן להשתמש גם בסולת רגילה, או להשמיט לחלוטין ולהשתמש רק בקמח לבן רגיל. לתערובת הקמחים מוסיפים גם כמות נדיבה של גרידת תפוז.

עוגת תפוזים וסולת - מוסיפים את החומרים הרטובים (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מוסיפים את החומרים הרטובים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

בקערה נפרדת מערבבים את החומרים "הלחים" – שמן, ביצים, יוגורט וסוכר. מוסיפים את תכולת קערת הרטובים לתערובת הקמחים ומערבבים רק עד לקבלת תערובת אחידה. מעבירים לתבנית אפייה משומנת ואופים כ-30 דקות.

עוגת תפוזים וסולת - הבלילה לפני האפייה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
העוגה, רגע לפני התנור | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

בזמן שהעוגה נאפית מכינים את סירופ התפוזים – בעזרת קולפן ירקות מקלפים מתפוז אחד את הקליפה ברצועות דקות. מקפידים לקלף רק את החלק הצהוב ללא הקליפה הלבנה. מניחים בסיר, מוסיפים מיץ תפוזים וסוכר ומבשלים יחד עד לרתיחה. מבשלים עוד 3 דקות נוספות, מכבים את הלהבה ומצננים.

עוגת תפוזים וסולת - הרוטב (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
וזה סירופ התפוזים שלנו | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

עם צאת העוגה מהתנור מחוררים אותה בעזרת שיפוד ויוצקים לאט את הרוטב עליה. מניחים לעוגה להתקרר לחלוטין ולסירופ לחלחל לתוכה ורק אז פורסים ומגישים. לפניי ההגשה ניתן לעטר בפרוסות תפוזים מסוכרים או בגרידת התפוז מהסירופ.

עוגת תפוזים וסולת

המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ):
לעוגה:
3/4 כוס (105 גרם) קמח
3/4 כוס (100 גרם) סולת דקה (כמו קמח דורום לפסטה, או סולת גסה רגילה)
1/2 כוס (50 גרם) שקדים מולבנים טחונים דק לאבקה
1 כפית (5 גרם) אבקת אפייה
1 כף גרידת תפוזים דקה (מכ-2 תפוזים)
קורט מלח
1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
1 כוס (200 גרם) סוכר
2 ביצים
1 כפית מחית/תמצית וניל
1 גביע (200 גרם) יוגורט 3%

לסירופ:
רצועות עבות של גרידת תפוזים מתפוז אחד (מקלפים בעזרת קולפן ירקות את החלק הצהוב והחיצוני של התפוז)
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1/2 כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי

לעיטור (לא חובה):
פרוסות תפוז מסוכרות

אופן ההכנה:

1. מכינים את העוגה: מחממים תנור לחום של 175 מעלות. מרפדים תבנית אפייה בנייר אפייה ומשמנים את הדפנות.

2. בקערה מערבבים יחד את הקמח, הסולת, ואבקת שקדים. מערבבים היטב. מוסיפים את אבקת האפייה, המלח וגרידת התפוז ומערבבים שוב.

3. בקערה נפרדת טורפים את השמן, סוכר, ביצים, תמצית וניל ויוגורט לבלילה אחידה וחלקה. מוסיפים את בלילת הביצים לתערובת הקמח ומערבבים רק עד לקבלת בלילה חלקה. מעבירים את הבלילה לתבנית האפייה ואופים כ-30 דקות או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש.

4. בזמן האפייה מכינים את סירופ התפוזים: בסיר קטן מניחים את רצועות גרידת התפוז. מוסיפים את הסוכר ומיץ התפוזים ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד 3 דקות נוספות, מסירים מהלהבה ומצננים.

5. עם צאת העוגה מהתנור מחוררים בה מספר חורים בעזרת קיסם או שיפוד עץ. יוצקים לאט ובהדרגה את סירופ התפוזים על גבי העוגה. מניחים לעוגה להתקרר ולסירופ לחלחל לתוכה. לפני ההגשה ניתן לעטר בפלחי תפוז מסוכרים (או ברצועות גרידת התפוז מהסירופ). העוגה נשמרת עד 3 ימים כשהיא עטופה היטב בטמפרטורת החדר.

• ניתן לוותר על הסולת ולהשתמש במקומה בקמח לבן בכמות של כוס וחצי (210 גרם) בסה"כ.
• ניתן להפוך את העוגה לפרווה – את היוגורט מחליפים בחצי כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים סחוט טרי.

* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בואו להירשם לסדנת בישול לשבועות בהנחיית מיטב השפים - ללא תשלום!
>> לכל המתכונים לשבועות