אחד מפירות הקיץ האהובים ביותר הוא המנגו. הטעם המתוק שלו הופך אותו לנשנוש כיפי בפני עצמו, אבל הוא גם יכול להיות תוספת מרעננת למגש פירות קיצי וססגוני או לשייק צבעוני וקר. בישראל מגדלים מדי שנה מספר עצום של כ-55 אלף טון מנגו. שליש מהתוצרת מיוצאת למערב אירופה, והיתר נשארת בגבולות המדינה ומשווקת לרשתות המזון, לגופים מוסדיים וגם לרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון ובעזה. למנגו הישראלי ביקוש רב וזאת בשל הסטנדרטים הגבוהים של הגידול הישראלי. הזנים הנפוצים ביותר בארץ הם מאיה, היידן, טומי אטקינס, והזנים הירוקים קנט וקיט. נהוג לחשוב שמנגו בעל קליפה ירוקה הוא מנגו לא בשל, אך ההפך הוא הנכון. דווקא מנגו ירוק הוא מתוק ומשובח ביחס לאחרים ולכן להבא, כשאתם ניצבים מול התלבטות, העדיפו את הירוק. תופתעו לגלות כמה שהוא טעים.

איך יודעים שהוא איכותי?

בעוד שאת "טריק האבטיח" למציאת פרי טעים ומתוק כולם מכירים – כשזה מגיע למנגו, לרוב נהוג פשוט לקחת את הפרי הראשון שרואים. אבל איך אפשר לדעת שאספתם מנגו איכותי? קליפת הפרי צריכה להיות שלמה. כתמים כהים על הפרי הם סימן לכך ששיא הבשלתו ככל הנראה חלף וחיי המדף שנותרו לו קצרים מאוד. רצוי שהפרי יהיה מוצק - ואם יש לכם סבלנות, קנו פרי שטרם הבשיל לגמרי והמשיכו את הבשלתו בבית.

אם עשיתם כן ורכשתם פרי שטרם הבשיל, מומלץ לשמור אותו בטמפרטורת החדר עד להבשלה. לאחר מכן, הוא ישמר במקרר עוד כשבוע וחצי. הטמפרטורה האידיאלית לשמירה על פרי המנגו היא 11 מעלות. במידה ורכשתם פרי בשל, ניתן לשמור אותו במקרר בטמפרטורה המומלצת עד כשבוע וחצי. כשהפרי מוכן לאכילה, שטפו אותו היטב, חתכו לפלחים או קלפו את הקליפה – תאכלו ותיהנו. הפרי, כאמור, טעים מאוד בפני עצמו אבל אפשר לשדרג אותו עם שלל שילובים מומלצים. למשל, תוספת מעניינת של הל, צ'ילי, כוסברה או כמון; שילוב של קוקוס שייקח אתכם היישר לתאילנד או אכילה לצד אפרסק מרענן. אפשר גם לשלב במאכלי בשר.

מנגו (צילום: shutterstock by Matjoe)
רצוי שהפרי יהיה מוצק - ואם יש לכם סבלנות, קנו פרי שטרם הבשיל והמשיכו את הבשלתו בבית | צילום: shutterstock by Matjoe

למה הוא כל כך בריא?

אבל חוץ מטעם מתקתק ונפלא, למנגו יש הרבה יתרונות בריאותיים. הנה 6 מהם:

1. המנגו עשיר בוויטמינים ומינרלים

בפרי המנגו יש כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים החשובים לגוף, שכל אחד מהם מסייע בדרכים שונות למערכות הגוף. במנגו יש ויטמינים שונים, בהם A, B, C ו-E, ומינרלים שונים כמו חומצה פולית, ניאצין, מגנזיום, סידן, אשלגן ואבץ. בין היתרונות של הוויטמינים והמינרלים האלה אפשר למצוא את חיזוק המערכת החיסונים בעזרת הוויטמינים B ו-C, סיוע בשמירה על לחץ דם תקין הודות לאשלגן ומגנזים, וגם שיפור הפוריות בזכות שילוב של ויטמין E, A ואבץ.

2. אכילת מנגו מקטינה את הסיכוי שלכם לחלות בסרטן

המלחמה בסרטן היא עדיין אחד המאבקים המאתגרים של הרפואה המודרנית. בשל כך, אם יש דברים שאפשר לעשות כדי לצמצם סיכויי תחלואה - עדיף לעשות אותם. אכילת מנגו היא אחד מהם, וזאת הודות לכמות גדולה של נוגדי חימצון בפרי. מחקרים מצאו קשר בין צריכת נוגדי חימצון לבין הגנה על הגוף מפני התפתחות סוגים שונים של סרטן כמו לוקמיה, סרטן השד וסרטן המעי. מכאן, שאכילת מנגו, שעשיר בנוגדי חימצון, מקטינה את הסיכוי שיתפתחו גידולים סרטניים בגוף.

3. מנגו מסייע למערכת העיכול

במנגו יש כמות גדולה של סיבים תזונתיים שמסייעים למניעת עצירות, נפיחות וגזים. בנוסף לכך, המנגו מכיל אנזימי עיכול, הנקראים עמילאזים, שתפקידם לפרק מולקולות מזון גדולות, כך שניתן יהיה לספוג אותן בקלות. כל אלו יחד הופכים את המנגו לפרי שמקל על פעולת מערכת העיכול והופך אותה ליעילה יותר. לא פלא שמדובר בקינוח המושלם.

מנגו (צילום: shutterstock by osama bahr)
מחקרים מצאו קשר בין צריכת נוגדי חימצון לבין הגנה על הגוף מפני התפתחות סוגים שונים של סרטן | צילום: shutterstock by osama bahr

4. הפרי שישמור על הלב שלכם

נוגדי החימצון, שהוזכרו קודם כמפחיתים סיכוי להתפתחות גידולים סרטניים, התגלו גם כיעילים במניעת מחלות לב. המנגו עשיר בבטא קרוטן, שידוע כנוגד חימצון ששומר על מערכת הלב. בנוסף לאלו, מנגו נטול שומן, נתרן וכולסטרול שמאוד לא מומלצים לגוף בכמויות גדולות, וללב בפרט. אם תורידו את רמות הכולסטרול בדם שלכם, תפחיתו את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות הקשורות בלב.

 5. גזר טוב לעיניים? נסו מנגו!

תמיד חשבנו שצריך לאכול גזר כדי לשמור על בריאות העיניים, אבל מתברר שגם במנגו יש יתרונות בריאותיים שמסייעים להגן על הראייה שלנו. הסיבה לכך טמונה בעיקר בוויטמין A שעוזר בין היתר לשמור על ראייה תקינה. במנגו בינוני למשל, יש כרבע מכמות הוויטמין A המומלצת ליום. בנוסף לכך, מנגו מכיל שני נוגדי חימצון עוצמתיים בשם זאקסנטין ולוטאין החשובים גם הם לבריאות העיניים.

6. לא רק טיפוח: מנגו עוזר לשמור על בריאות העור והשיער

יש אנשים שחושבים שנשירת שיער או עור מחוספס ויבש היא בעיה אסתטית בלבד, אבל זה ממש לא נכון. בריאות העור והשיער מעידה על בריאות הגוף. במנגו יש שילוב מוצלח של ויטמין A, ויטמין E ובטא קרוטן שעוזרים לשמור על העור והשיער שלנו. גם נוכחות של ויטמין C בפרי מסייעת לשמירה על העור והשיער בכך שהיא תומכת בהתפתחות ותחזוקה של הקולגן בגוף, ששומר על העור מתוח ועל השיער מבריק.