שותה חלב (צילום: Ilya Andriyanov, Shutterstock)
מה זה בכלל אומר, רכיבים טבעיים? | צילום: Ilya Andriyanov, Shutterstock

בשנים האחרונות הפכה הבריאות במזון ממגמה למהות (מגה מגמה). הצרכנים והתעשייה מבינים שאין למוצר קיום לטווח ארוך אם אין לו ערך בריא או בריא יותר, והם מבינים יותר ויותר את הקשר בין בריאות טובה ותזונה חכמה. בסקרי צרכנים בארה"ב מעל 80% מהצרכנים מצהירים על מודעות זו, דבר המתבטא בכך שיותר ויותר מהם מבלים בסופרמרקט בקריאה של התוויות, ובדיקת רשימת המרכיבים ומידע תזונתי המצוי על המוצר*. גם לפי סקר ישראלי ישן יותר - סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) של משרד הבריאות הישראלי כ-60% מהצרכנים הישראלים מביעים עניין רב לגבי הקשר שבין תזונה ובריאות ויותר מ-60% מהם מייחסים חשיבות לתווית המזון בזמן הקנייה**.

בנוסף, צרכנים מתעניינים במיוחד במושג 'טבעי' המעביר מסר של מזון טוב, שלם וטהור, ואכן על המדפים מופיעים יותר ויותר מוצרים המגיבים למסר זה: 100% רכיבים טבעיים בלבד. אבל מה זה באמת אומר על המוצר? האם הוא טבעוני? אורגני? לא עובר תהליכים תעשייתיים?

100% רכיבים טבעיים

המושג "100% רכיבים טבעיים" נטבע על ידי תעשיית המזון כדי לעזור לצרכן להבדיל בין מוצרים אלו ביחס לאחרים שאינם עשויים מרכיבים טבעיים בלבד. הוא משמש מעין חותם לאיכות וטבעיות.

בשנת 1993 העלה גם ה- FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) את השאלה איך להגדיר את המושג "טבעי"? ההצעה היא: "מזון שעובר עיבוד מינימאלי ו/או לא מכיל כל רכיבים סינטטיים כמו צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי ריח וטעם, מייצבים וכדומה".

אולם, ה- FDA החליט לקבוע רק מגבלה אחת לגבי ההגדרה של רכיבים טבעיים בלבד והיא: איסור השימוש בצבעי מאכל, טעם או רכיבים סינטטיים (מלאכותיים). 

ומה בישראל?

גם משרד הבריאות הישראלי קבע תקנה לגבי היתר השימוש בתו "100% רכיבים טבעיים" על המזון. התקנה הישראלית דורשת כי כל רכיב ורכיב במהלך היצור הינו כזה שמוגדר כרכיב טבעי ולא עובר תהליכים ביצורו ובהפקתו למעט אילו המותרים.

מתוקף הגדרה רחבה זו, לתעשייה יש את הזכות והחובה להגדיר לנו הצרכנים מה הכוונה ברכיבים טבעיים בלבד. התווית, שאהודה על הצרכנים, מגבירה את המחויבות הטכנולוגית של התעשייה במתן פתרונות לצורך הסרת הרכיב הסינטטי וחיפוש פתרון טבעי במקום.

מחלבת טרה חרטה על דגלה בשנים האחרונות לייצר מוצרים בריאים וטעימים יותר, וכחלק משליחות זו אימצה את הדרך – מוצרים ללא חומרים משמרים וללא צבעי מאכל לא טבעיים - וכיום גם הגבינות הלבנות והצהובות מ-100% רכיבים טבעיים.

כיום הגבינות של טרה, החל מסדרת הגבינות הצהובות של נעם, סדרת הגבינה הלבנה, גבינת הקוטג' ועד סדרת גבינות קרם השמנת, עשויות כולן מ- 100% רכיבים טבעיים.

מה המשמעות של תו האיכות?

משמעות תו האיכות היא ללא תוספת של צבעי מאכל, טעם, חומרים משמרים, מייצבים, אנזימים ועוד שהינם מלאכותיים. הגדרה זו דורשת מהתעשייה וממחלבת טרה חיפוש יוזמות ופיתוחים חדשים.

להלן שלוש דוגמאות לפתרונות טבעיים של מחלבת טרה עבור תו האיכות. גבינות עשויות מ- 100% רכיבים טבעיים בלבד:

ללא חומרים משמרים
לחומרים משמרים תפקיד בתעשיית המזון: הם מונעים קלקול של המזון ומאריכים את חיי המדף של המוצר. הטכנולוגיה החדישה ביותר המאפשרת סילוק כל החומרים המשמרים היא טכנולוגיה של ייצור ואריזת המזון. מחלבת טרה החדשה, שהוקמה בנתיבות, הינה מפעל טכנולוגי חדיש ומתוחכם ביותר, המאפשר ייצור ואריזה של כל המוצרים כמעט ללא מגע אדם שהוא מקור הזיהום העיקרי. סביבה כזו במחלבה מתקדמת, מאפשרת ייצור של כל המוצרים ללא צורך בתוספת של חומרים משמרים ותוך שמירה על טעם וחיי מדף, בדומה למוצרים מתחרים המכילים חומרים משמרים.

קניות בסופר (צילום: אימג'בנק/Thinkstock)
כשקונים מחפשים: תו תקן של 100% חומרים טבעיים | צילום: אימג'בנק/Thinkstock

רק צבעים מהטבע
לצבע המזון תפקיד קריטי בטעימות החושית שלו. צבעי המאכל הסינטטיים מספקים מגוון צבעים רחב שהינו מקור משיכה של המזון לקטנים וגדולים. השחקנים הצבעוניים החדשים הם צבעי מאכל טבעיים שמופקים ברובם מפירות, ירקות, תבלינים ורכיבים צמחיים אחרים. מיצוי שלהם בטכנולוגיה, המאפשרת יציבות צבע והגעה לגוונים רבים, נותנת לנו פלטת צבעים טבעית: צהוב קרוטנואידים המגיע מן הגזר והדלעת; כחול, סגול ואדום מאנטוציאנידינים שמקורם בסלק, גזר שחור ופירות יער; צבע אדום כהה המגיע מליקופן המופק מעגבנייה; הצבע הירוק המופק מקרוטנואידים אחרים ועוד.

הגבינה הצהובה מוכרת לצרכן, איך לא – בצבע צהוב. אולם, צבעה המקורי של הגבינה הוא בהיר. צבע ההיכר הצהוב של הגבינה היה אתגר טכנולוגי נוסף של מחלבת טרה. מציאת צבע טבעי לגבינה הצהובה נעם שיאפשר לה להיות גם ללא חומרים משמרים וגם ללא צבעי מאכל מלאכותיים ובכך להפוך לצהובה מ-100% רכיבים טבעיים. ואכן מחלבת טרה עושה כיום שימוש בצבע מאכל טבעי בטא קרוטן בגבינה הצהובה שלה.

גבינה צהובה (צילום: Shutterstock)
גבינה צהובה. בדקתם מאיפה מגיע הצבע? | צילום: Shutterstock

מייצבים טבעיים בלבד
תפקידם של החומרים מייצבים הוא לשמור על מרקם אחיד, חלק וקבוע של הגבינות ולמנוע ככל האפשר הפרדה של הנוזלים מהמוצקים ושל השומן מהנוזל. כלומר – לייצב את הגבינה ובכך לאפשר הנאה מהמוצר.

גבינות קרם שמנת כשמן כן הן, בעלות מרקם קרמי וחלק הקושר את השומן לשאר מרכיבי הגבינה. מחויבות מחלבת טרה לגבינות מ-100% רכיבים טבעיים שלחה את מחלקת הפיתוח לחפש אחר פתרונות טבעיים, אך כאלו שישמרו גם על טעם מצוין. בסדרת גבינות קרם השמנת של טרה המייצבים גם הם טבעיים בלבד, סיבים תזונתיים או סיבים אחרים המופקים באופן טבעי בלבד. בכך מצטרפת גם גבינה טעימה זו לכל המשפחה: כלומר 100% של הגבינות של מחלבת טרה מ-100% רכיבים טבעיים בלבד.

*FDA 2008 Health and Diet Survey: Topline Frequency Report. 2008

** סקר מב"ת (מצב בריאות ותזונה) לאומי ראשון 2001. המרכז לבקרת מחלות, משרד הבריאות

לימור בן חיים היא דיאטנית קלינית, יועצת תזונה למחלבת טרה

>> להורדת קופונים לחג לחצו כאן