מי שלא אוהב מאפים – שירים את היד. לא הרמתם? נו טוב, אתם ממש לא היחידים. הריח, הנחמה והכיף – כל אלה ממתינים לכם בתוך ביס של בגט פריך ורעשני, או בעוגה שזה הרגע נשלפה מהתנור. מצד שני, אי אפשר להתכחש לעובדה שמרבית המאפים לא ממש תורמים לגוף שלנו, וודאי שלא למשקל. החדשות הטובות: אפשר ליהנות ממאפים כמו קישים, עוגות ולחמים ועדיין לשמור על הגזרה. אז איך עושים את זה? הנה כמה דרכים: 

גוונו בסוגי הקמח

בפעם הבאה שאתם אופים חלה או בונים על קיש לארוחת הערב, נסו להמיר חצי מכמות קמח החיטה הרגיל בקמח מזין יותר. מה למשל? קמח כוסמין, קמח מלא או קמח שיפון. לא רק שאלה מכילים ויטמינים, מינרלים ובעיקר הרבה סיבים תזונתיים שיעשו לכם טוב לעיכול ולבריאות, הם גם לרוב משביעים יותר לאורך זמן ועל הדרך גם מאפשרים להתנסות ולגוון בטעם.

שימו שמן במקום חמאה

חמאה מכילה שומן רווי שמקורו מהחי. צריכה מרובה שלו אינה מומלצת מכיוון שבין היתר הוא עשוי להעלות את רמת הכולסטרול בדם. לעומת זאת, שמן קנולה או שמן זית, למשל, הם שמנים שמכילים שומן חד בלתי רווי, ובין היתר מסייעים לאיזון רמת הכולסטרול בגוף. בקיצור, אם יש לכם אפשרות לבחור בין שמן לבין חמאה – לכו על שמן. חשוב להדגיש: מוטב להשתמש בשמן בתבונה ולא להרבות בצריכתו, שכן כמות שמן רבה יכולה גם כן להעלות באופן משמעותי את כמות הקלוריות במאפה.

שלבו פירות

אם לא הבחנתם בכך (ולא נאשים אתכם לנוכח המצב הנוכחי) – הקיץ עוד רגע כאן. יחד איתו מגיעים גם פירות העונה העסיסיים: אפרסקים, שזיפים, ענבים ושאר סוכריות מהטבע שישמחו להשתלב בתוך עוגה או פאי. ניתן לשלב אותם טריים או אפויים, אך כדאי לדעת שאפיית הפירות גורמת לעלייה בריכוז הסוכר הטבעי שלהם, ולכן – אם אתם בוחרים לשלב אותם במאפה, תוכלו להפחית חלק מכמות הסוכר ועדיין ליהנות ממאפה טעים וריחני.

מאפה פירותי  (צילום: shutterstock| margouillat photo)
צילום: shutterstock| margouillat photo

הוסיפו אגוזים

מה לא נאמר על אגוזים? הם מלאים במינרלים, בנוגדי חמצון ובחומצות שומן חיוניות. לא רק ששילובם במאפים ביתיים יעשיר אותם מבחינה תזונתית, הוא גם יוסיף טעם משגע ומרקם פריך למאפה. אגוזי מלך, למשל, ישתלבו נהדר בכל עוגה בחושה או לחם, שקדים פרוסים יעטרו בשמחה כל חלה ובחירה בפאי אגוזי פקאן תמיד תנצח.

ותרו על הסוכר הלבן ועברו לממתיק ממקור טבעי

הרכיב המוכר ביותר שבו משתמשים לצורך המתקת עוגות ומאפים הוא כידוע סוכר לבן. גם דבש, מייפל וסוכר חום מככבים ברשימת הרכיבים שמופיעים במתכונים, אבל האם הם אכן מומלצים יותר? ובכן, לא בהכרח. למעשה, גם כל אלה מכילים כמות נאה ביותר של קלוריות ותרומתם לגוף זניחה יחסית. אז איך בכל זאת ממתיקים וגם שומרים על הבריאות, ואפילו על המשקל? נסו את תערובות הסוכר בתוספת סטיביה שמכילות 75% פחות קלוריות מסוכר במנה, ואף משחימות ומתנהגות בדיוק כמו סוכר באפייה.

סידרת טרוביה  סטיביה (צילום: יחצ)
צילום: יחצ

הוסיפו שיבולת שועל

שיבולת שועל יכולה להשתלב נהדר במאפים כמו עוגות בחושות או פשטידות. מה זה נותן? ובכן, בין היתר מדובר ברכיב עשיר במיוחד בסיבים תזונתיים, שתורם לפעילות הלב ואפילו מפחית את הסיכון לסרטן המעי. נסו להמיר רבע מכמות הקמח של העוגה בשיבולת שועל ותודו לנו לנצח. אם יש לכם ילדים בבית, גם הם ירוויחו מהעניין. אם אתם לא תגלו להם שהוספתם – אנחנו בטח לא נגלה.

וזכרו: גם אחרי שתיישמו את כל הטיפים הבאים, עדיין לא כדאי להפריז בצריכת מאפים. אכלו במידה, ושמרו על הבריאות. בתיאבון!

הכתבה בשיתוף טרוביה